Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Diegiamos ekoinovacijos švarins aplinką ir padės daugiau uždirbti

Klaipėdiškių įmonės „Pilsena“ direktorius Vladislavas Ošovskij įsitikinęs, kad ekoinovacijos yra naudingos ne tik aplinkai, bet ir verslui: jos padeda tausoti žaliavas, leidžia pakartotinai panaudoti atliekas ir kurti naujus produktus. Bendrovė ekoinovacijas savo veikloje diegia pasinaudojusi Europos Sąjungos (ES) investicijų priemone „Eco-inovacijos LT+“ bei įsigijusi modernią įrangą.
Įmonės Pilsena gamybos procesas
Įmonės Pilsena gamybos procesas

Šiuo metu pagrindinė įmonės veikla – pilstomo alaus įrangos gamyba ir pardavimas, tačiau V. Olšovskij pastebi, kad diegiamos technologijos leis išplėsti veiklą ir pagausinti gaminių įvairovę. „Esame suplanavę pradėti gaminti laisvalaikio prekes, interjero detales, baldus, šviestuvus, naujas alaus statines, grilius, krosneles“, – vardija pašnekovas.

Pasinaudojusi ES priemone „Eco-inovacijos LT+“, įmonė šiuo metu perka lazerinę pjovimo įrangą ir suvirinimo stakles.

Uždarbiui ir įvaizdžiui

Verslininkas įsitikinęs, kad diegiamos technologinės ekoinovacijos pasitarnaus įmonės įvaizdžiui – „Pilsena“ stiprins ne tik aplinkai draugiškos įmonės įvaizdį, bet ir galės įgyvendinti įvairesnius, sudėtingesnius klientų užsakymus.

Sieksime daugiau uždirbti neteršdami gamtos – dėl to naudos turėsime ir mes, ir mūsų klientai, kurių užsakymus atliksime.

„Nuo šiol kiekvieną metalo gabaliuką galėsime paversti preke. Robotai leis pagaminti itin sudėtingus gaminius, gamyboje padės išvengti žmogiškų klaidų. Kokio gaminio iš nerūdijančio plieno bepageidautų mūsų klientas – tokį galėsime ir pagaminti, ar tai būtų statinė, ar sudėtingas konvejeris, ar pramoninė įranga“, – teigia pašnekovas.

V. Ošovskij sako, kad modernios technologijos leis įmonei tikėtis gausesnio užsakymų kiekio ir didesnio uždarbio.

„Sieksime daugiau uždirbti neteršdami gamtos – dėl to naudos turėsime ir mes, ir mūsų klientai, kurių užsakymus atliksime“, – įsitikinęs jis.

Atliekų sumažės 80 proc.

V. Ošovskij parodoje
V. Ošovskij parodoje

Verslininko teigimu, įrenginiai padės įmonei tapti draugiškesnei gamtai, mažiau terš orą, tausos žaliavas, leis pakartotinai panaudoti atliekas. Įmonės direktorius pasakoja, kad anksčiau perdirbimui netinkamas metalines alaus statines tekdavo utilizuoti, o dabar, turint naują įrangą, jas nesunkiai bus galima panaudoti baldų, grilių, krosnelių gamybai.

„Gaminsime praktiškai be jokių atliekų, nes lazeris pjauna itin tiksliai. Gamindami produktus nenaudosime jokių abrazyvų, jokių diskelių. Tradicinio metalo virinimo metu išsiskiria dujos, o lazeris mums leis šiuos darbus atlikti itin švariai, todėl nedarysime žalos gamtai“, – tikina V. Ošovskij.

Anot pašnekovo, pagal atliktus skaičiavimus, įdiegus ekoinovacijas, bus sunaudojama 20 % mažiau elektros energijos, o atliekų turėtų sumažėti net 80 % – anksčiau per metus susidarydavo apie 20 tonų atliekų.

Įmonės Pilsena iš antrinių žaliavų gaminti baldai ir šviestuvai
Įmonės Pilsena iš antrinių žaliavų gaminti baldai ir šviestuvai

Verslą kvies teikti paraiškas

Pagal priemonę finansavimas bus skiriamas įmonėms technologinių ekoinovacijų diegimui.

Netrukus bus skelbiamas kvietimas įmonėms teikti paraiškas finansuoti projektus pagal priemonę „Eco-inovacijos LT+“. Šia Ūkio ministerijos administruojama ES investicijų priemone gali pasinaudoti smulkusis ir vidutinis verslas.

Priemonei skirta 86,89 mln. Eur Europos Sąjungos investicijų. Pagal priemonę finansavimas bus skiriamas įmonėms technologinių ekoinovacijų diegimui, t. y. investicijoms į įrenginius ir technologijas, kurios padėtų sumažinti neigiamą ūkinės veiklos poveikį aplinkai: tausotų gamtos išteklius, remtųsi beatliekine gamyba, pakartotiniu atliekų naudojimu ir (ar) perdirbimu, atliekamos šilumos panaudojimu ir pan.

Daugiau informacijos apie priemonę „Eco-inovacijos LT+“ galima rasti Ūkio ministerijos, Lietuvos verslo paramos agentūros bei ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

ES - UKMin logo
ES - UKMin logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius