Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Galimybė susigrąžinti palūkanas – svarbus ramstis regionų verslininkams

Kraštovaizdžio architektūra užsiimančios bendrovės „Dzūkijos tvenkiniai“ vadovas Paulius Vaškevičius tikina, kad prie sėkmingos įmonės veiklos prisidėjo ir Europos Sąjungos (ES) investicijų priemonė „Dalinis palūkanų kompensavimas“. Jo manymu, galimybė susigrąžinti palūkanas yra gyvybiškai svarbi pagalba regionų verslininkams.
Moderniausia žemės ūkio technika
Moderniausia žemės ūkio technika / Bendrovių EWA ir „Scandagra“ nuotr.

Nustebino nesudėtingas paraiškos teikimo procesas

Pašnekovo teigimu, ES investicijos ne tik suteikė pirminį verslo kūrimo impulsą, bet ir paskatino domėtis galimybe atnaujinti įmonės naudojamą techniką. Aktyviai ES investicijų priemonėmis besidomintis P. Vaškevičius sako, kad naujo ekskavatoriaus kaina gali siekti iki 150 tūkst. Eur, todėl norint įsigyti tokią techniką būtina imti paskolą. Bendrovei tokiu atveju itin pravertė ES investicijų priemonė „Dalinis palūkanų kompensavimas“, kurios dėka susigrąžinta 95 proc. už įrangą sumokėtų paskolos palūkanų.

Šios paraiškos pildymo procesas buvo vienas juokas.

„Pasiūlymo pasinaudoti šia priemone sulaukėme iš lizingo bendrovės, per kurią pirkome naują įrangą. Jų padedami užpildėme paraišką ir gavome finansavimą – palyginus su išsamiu projektu, kurį rašėme norėdami gauti finansavimą landšafto įmonės steigimui, šios paraiškos pildymo procesas buvo vienas juokas“, – savo įspūdžiais dalijasi pašnekovas.

Pateikus paraišką UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), nebereikia rūpintis tolesniais informacijos teikimo procesais – bankas pats perduoda informaciją apie sumokėtas palūkanas, kurių dalis ir yra kompensuojama.

Pagalba regioniniam verslui

Paskutiniai stambūs bendrovės „Dzūkijos tvenkiniai“ pirkiniai, kuriuos įmonė pirko išsimokėtinai, buvo didžiulis 22 tonų keliamosios gebos ekskavatorius, jo transportavimui skirtas specialus kranas ir savivartis su specialiu kranu.

„Paskolos palūkanų dydis priklauso nuo technikos vieneto rūšies, mūsų pirktiems įrenginiams jos buvo maždaug 4,5 proc. Rinkoje tokios palūkanos nėra laikomos labai didelėmis, tačiau perkant daugiau negu vieną įrenginį, kurio kaina svyruoja nuo 30 tūkst. iki 150 tūkst. Eur, susidaro išties nemenka suma. Tad galimybė susigrąžinti palūkanas pagal šią priemonę yra didžiulė pagalba regionuose, kuriuose ekonominė veikla nėra tokia intensyvi kaip didžiuosiuose miestuose“, – teigia įmonės vadovas.

Regionuose įsikūrusioms įmonėms sudarytos palankesnės sąlygos. Joms kompensuojama net 95 proc. paskolos palūkanų.

Mažina finansinę naštą

Dėl priemonės „Dalinis palūkanų kompensavimas“ galima kreiptis bet kuriuo metu iki 2020 m. spalio 31 d. Šia Ūkio ministerijos administruojama ES investicijų priemone gali pasinaudoti smulkusis ir vidutinis verslas.

Pateikus prašymą INVEGAI, galima gauti iki 95 proc. palūkanų kompensavimą.

Pateikus prašymą INVEGAI, galima gauti iki 95 proc. palūkanų kompensavimą. Kreipiantis per 3 mėnesius nuo banko paskolos gavimo, palūkanos kompensuojamos nuo tada, kai jos buvo pradėtos skaičiuoti. Jei kreipiamasi praėjus daugiau negu 3 mėnesiams, palūkanos kompensuojamos nuo paraiškos INVEGAI pateikimo dienos.

Daugiau informacijos apie „Dalinio palūkanų kompensavimo“ priemonę galima rasti Ūkio ministerijos, INVEGA bei ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

ES - UKMin logo
ES - UKMin logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius