Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galingesnis elektrotechnikos gaminys nebūtinai efektyvesnis

Siekiant dar labiau sumažinti suvartojamos energijos kiekį, nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. įsigalios Europos Komisijos draudimas tiekti į rinką 900 vatų galingumo ir galingesnius dulkių siurblius. Ikiminėtos datos gamintojai turi laiko patobulinti gaminius, kad nenukentėtų įmonės, prekiaujančios elektrotechnikos gaminiais, tačiau vartotojai, namuose turintys galingesnius siurblius, ir toliau juos galės naudoti.
Buitinė technika
Buitinė technika / 123rf nuotr.

Naujovė rinkoje – mažiau elektros energijos naudojantys siurbliai

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marius Skarupskas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Marius Skarupskas

Pastebėta, kad vartotojai dažnai turi klaidingą įsitikinimą, kad didelė elektrotechnikos gaminių vartojamoji galia reiškia geresnę valymo kokybę, ypač – siurblių. Todėl vartotojai pirkdami renkasi didesnės vartojamosios galios, tačiau neefektyvius gaminius.

Pasak ūkio viceministro Mariaus Skarupsko, dėl to, atsižvelgiant į siurblių neekonomiškumą suvartojamos elektros energijos atžvilgiu, Europos Komisija priėmė draudimą, kuris įsigaliojo praėjusiais metais, – uždraudė į rinką tiekti 1 600 vatų galingumo ir galingesnius dulkių siurblius, kad rinkoje neliktų didelį poveikį aplinkai darančių siurblių.

Nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. įsigalios Europos Komisijos draudimas tiekti į rinką 900 vatų galingumo ir galingesniusdulkių siurblius.

„Siekiant dar labiau sumažinti suvartojamos energijos kiekį, nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. įsigalios Europos Komisijos draudimas tiekti į rinką 900 vatų galingumo ir galingesniusdulkių siurblius. Gamintojams suteikta pakankamai laiko gaminiams patobulinti, kad nenukentėtų įmonės, prekiaujančios elektrotechnikos gaminiais ir, žinoma, vartotojas“, –  sako ūkio viceministras.

Šie reikalavimai taikomi gamintojams ir produktų tiekėjams, tad gyventojai, jau turintys namuose dulkių siurblius, viršijančius nustatytą vatų ribą, ir toliau galės juos naudoti. Tačiau vartotojai turi atkreipti dėmesį, kad, naudojant galingus, bet neefektyvius siurblius, suvartojama daug elektros energijos, o tai reiškia didelį išmetamųjų dujų CO2 kiekį.

Į ką atkreipti dėmesį įsigyjant elektrotechnikos prekių?

Elektrotechnikos gaminį rekomenduojama apžiūrėti – gaminys turi turėti CE ženklą, energijos suvartojimo etiketę ir kitus specialiuosius ženklus. Produkto energijos efektyvumas yra klasifikuojamas ir turi lygius nuo A iki G. Etiketėje A reiškia efektyviausią energijos naudojimą, o G – neefektyvų energijos naudojimą.

Pasak M. Skarupsko, patartina rinktis kuo aukštesnės energetinio efektyvumo klasės gaminius, nes juos kuriant buvo naudojamos pažangiausios technologijos. Tai reiškia, kad gaminys taupiai naudoja elektros energiją ar vandenį, bus patogesnis naudoti, tausos aplinką.

Pasak M. Skarupsko, patartina rinktis kuo aukštesnės energetinio efektyvumo klasės gaminius, nes juos kuriant buvo naudojamos pažangiausios technologijos.

Prieš įsigydamas prekę, pirkėjas turi teisę ją apžiūrėti ir konsultanto paprašyti parodyti, kaip ją naudoti, jeigu tai įmanoma atsižvelgiant į prekės pobūdį. Taip pat svarbu saugoti pirkimo kvitą, kuris suteiks galimybę pateikti pardavėjui pretenziją dėl prekės saugos ar kokybės.

Prieš įsigyjant elektrotechnikos gaminį, reikėtų įsitikinti, ar gaminys turi naudojimo instrukciją lietuvių kalba, kokybės garantijos terminą.

„Jeigu prie įsigytos prekės nėra instrukcijos lietuvių kalba, vartotojas turi kreiptis į pardavėją, reikalaudamas instrukcijos“, – teigia ūkio viceministras.

Pasak M. Skarupsko, elektrotechnikos gaminių grąžinti ar keisti negalima, jei nėra saugos ar kokybės pažeidimų, tad gaminius reiktų rinktis atidžiai. Vartotojo reikalavimas pakeisti nusipirktą tinkamos kokybės prekę analogiškomis prekėmis arba grąžinti sumokėtus pinigus dėl tokių priežasčių, kaip netinkama forma, dydis, spalva, modelis, gali būti tenkinamas tik pardavėjui sutikus.

Gaminių keitimo ir grąžinimo tvarka yra nustatyta Vyriausybės patvirtintose Mažmeninės prekybos taisyklėse.

Rinkos priežiūra – vartotojų saugumui užtikrinti

Praėjusiais metais dėl elektrotechnikos gaminių kokybės buvo gauta apie per 1 000 vartotojų skundų, daugiau nei pusė jų buvo pagrįsti. Pasak ūkio viceministro, daugiausia skundų Valstybinė ne maisto produktų inspekcija prie Ūkio ministerijos gauna dėl televizorių, mobiliųjų telefonų, smulkios buitinės technikos, pagrindinės problemos – mechaniniai pažeidimai.

Praėjusiais metais dėl elektrotechnikos gaminių kokybės buvo gauta apie per 1 000 vartotojų skundų, daugiau nei pusė jų buvo pagrįsti.

Elektrotechnikos prekių, kaip ir kitų ne maisto produktų, priežiūrą rinkoje vykdo Valstybinė ne maisto produktų inspekcija prie Ūkio ministerijos. Tinklalapyje www.vnmpi.lt nuolat skelbiami pavojingi produktai, kurie turi būti pašalinti iš rinkos.

Vien tik 2015 m. uždrausta į rinką tiekti tokius elektrotechnikos gaminius: tam tikros rūšies žoliapjovę, įkroviklį, šviesos diodų (LED) elektrinę spalvotą girliandą, kabelį, kurie gali sukelti elektros smūgio, gaisro, susižalojimo pavojų.

„Nuolat yra atliekami planiniai ir neplaniniai – pagal skundus, iškvietimus – patikrinimai. Jų metu, kilus pagrįstam įtarimui, atrenkami gaminiai bandymams laboratorijose. Gavus bandymų rezultatus, įvertinus gaminio riziką ir pavojų, priimamas sprendimas dėl gaminio atitikties saugos reikalavimams. Praėjusiais metais nustatyta 10 pavojingų elektrotechnikos gaminių“, – sako M. Skarupskas.

2014 m. Valstybinė ne maisto produktų inspekcija atliko 245 elektrotechnikos gaminių planinius patikrinimus, 83 rasta pažeidimų. Laboratorijose buvo išbandyti 42 gaminiai, iš jų 29 neatitiko reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius