TIESAI REIKIA TAVO PALAIKYMO PRISIDĖK
Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą

Riešutų sviestą be priemaišų gaminantis Rytis: „Bandant sugadintas tikrai ne vienas „blenderis“

Rytis Petrauskas
Asmeninios arch. nuotr. / Rytis Petrauskas
Šaltinis: Remiamas turinys
Turinio kontrolė – redakcijos rankose, projekto partneris tik inicijuoja ar palaiko temos viešinimą
1
A A

Dieną, kai metė darbą ir nėrė į kūrybos bei iššūkių kelią, Rytis Petrauskas prisimena su šypsena. Metęs darbą jaunas vyras sugalvojo imtis verslo – gaminti riešutų sviestą. Kodėl tai buvo savotiška kūryba? Rytis Petrauskas juokiasi, kol „gimė“ 100 proc. natūralus riešutų sviestas, be jokių priemaišų, pridėtinio cukraus ar druskos, buvo „sumaitotas“ ne vienas „blenderis“ ir virtuvinis kombainas.

Mažai išvystyta sritis

Per trisdešimt savo gyvenimo metų Rytis Petrauskas „paragavo“ įvairaus darbo skonio. Bestudijuodamas verslo vadybą, o vėliau finansinę apskaitą ir auditą, dirbo statybose, virtuvėse ir gamykloje. Po kurio laiko pasuko pardavimų link, teko susipažinti ir su maitinimo įstaigų organizavimu, kelerius metus vadovauti kavinei-restoranui.

Galiausiai, bedirbant šiuos darbus, Ryčio teigimu, pradėjo kirbėti daugeliui pažįstamas jausmas, kad atlieki tam tikras funkcijas darbe, bet dienos pabaigoje supranti, kad nerealizuoji savęs, nepraplėti savo akiračio. Jauną vyrą nuosavos veiklos link stūmė ir iššūkių bei kūrybos troškimas.

Rytį patraukė natūralaus riešutų sviesto gaminimo idėja, tuo labiau, kaip sako pats vyras, kad Lietuvoje bei Rytų Europoje ši sritis yra labai mažai išvystyta.

Rytį patraukė natūralaus riešutų sviesto gaminimo idėja, tuo labiau, kaip sako pats vyras, kad Lietuvoje bei Rytų Europoje ši sritis yra labai mažai išvystyta. Pašnekovas teigia, kad iki šiol labiausiai šiuo dalyku domėdavosi sveiką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės, veganai, vegetarai ar žaliavalgiai, tačiau tai – aktualu visiems. Tuo pašnekovas dar labiau įsitikino analizuodamas rinką.

„Šioje srityje yra kur dirbti, kalbu būtent apie švietėjišką pusę. Pavyzdžiui, pastebėjome, kad analogiškų „riešutų“ kremų vaikams sudėtis – daugiausiai cukrus ir riebalai. Rekordas, ką pavyko rasti lentynoje – lazdyno riešutų kremas, kurio sudėtyje net „iki 2 proc. lazdyno riešutų, o gaminys su skambia vokiška etikete“, – pasakoja pašnekovas.

„Nutvila“ nuotr,/Ryčio Petrausko gaminamas riešutų sviestas
„Nutvila“ nuotr,/Ryčio Petrausko gaminamas riešutų sviestas

Taigi Rytis pasišovė sukurti visiškai natūralų riešutų sviestą, kurio sudėtyje būtų tik riešutai – šimtu procentu.

Dar vaikštome su sauskelnėmis“

„Pirmi žingsniai telieka paslaptyje, nes ir juokinga, ir graudu juos prisiminus. Galima pasidžiaugti tik dėl užmiestyje gyvenančios draugės vištų ir ančių – skaniai ir prabangiai palesti gavo tikrai ne kartą“, – juokavo pašnekovas. Rytis prisiminė ir naktis, kurių metų buvo nuolat bandoma „išrasti“ natūralų riešutų sviestą. Pašnekovas neslepia, kad buvo sugadintas ne vienas „blenderis“ ir virtuvinis kombainas. Vis dėlto pavyko padaryti reikšmingų išvadų apie riešutų rūšis, kilmę, regionus ir panašius dalykus, kurie daro didžiausią įtaką kremo skoniui ir kokybei.

Taip pat teko atlikti nemažai „namų darbų“ analizuojant konkurentų „virtuvę“, atkreipė dėmesį pašnekovas. „Išpurtėme visas lentynas parduotuvėse, išvarvinome akis prie internetinių paieškų. Kas ir iš kur važiuoja, kokiomis kainomis, kokie skirtumai tarp didmeninių-mažmeninių kainų ir t. t. Konkurencija, kaip ir visose rinkos srityse, – didelė, tačiau vertinant kokybės ir kainos santykį esame konkurencingi, tai pastebi ir vartotojai“, – tikino „Nutvila“ įkūrėjas.

„Nutvila“ nuotr,/Ryčio Petrausko gaminamas riešutų sviestas
„Nutvila“ nuotr,/Ryčio Petrausko gaminamas riešutų sviestas

Biurokratiniai keliai, kuriais daugelis pradedančių verslininkų skundžiasi, Ryčiui nebuvo sunkūs. Jis puikia žinojo, kokie reikalavimai taikomi patalpų įrengimui, procesų organizavimui ir pan. „Patalpas iš anksto visiškai atnaujinome, įrengėme pagal visus reikalavimus, tad leidimą gavome iš karto. Didesnis galvos skausmas buvo finansai“, – atviravo pašnekovas.

Apskritai „riešutų verslas“ yra brangus, pastebėjo Rytis, taigi, savo lėšų nepakako ir teko dairytis išorinio finansavimo galimybių. Vyras kreipėsi į „Invegą“ (red. UAB „Investicijų ir verslo garantijos“) ir pasinaudojo Verslumo skatinimo fondo 2014–2020 paskola žaliavoms, kurios tikrai nepigios, ir pakuotėms įsigyti.

Apskritai „riešutų verslas“ yra brangus, pastebėjo Rytis, taigi, savo lėšų nepakako ir teko dairytis išorinio finansavimo galimybių.

Vertindamas per visus metus nuveiktus darbus Rytis neslepia, kad kelias nebuvo labai lengvas – nuo idėjos iki Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduoto leidimo vykdyti veiklą praėjo metai. Vis dėlto pasidžiaugti, anot pašnekovo, tikrai yra kuo. „Esame dar labai maži, kaip juokaujame, dar vaikštome su sauskelnėmis, tačiau jau turime penkis pasiteisinusius gaminius: 100 proc. žemės riešutų sviestą, 100 proc. migdolų riešutų sviestą, 100 proc. anakardžių riešutų sviestą, 50 proc. lazdynų ir 50 proc. anakardžių riešutų sviestą bei trijų riešutų sviestą“, – savo produktus pristatė Rytis.

Į ateitį jaunas verslininkas žiūri taip pat optimistiškai – kai tik truputį sustiprės finansiškai, planuoja leisti naujus gaminius, tam po truputį jau ruošiamos patalpos, daromi kiti namų darbai.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Dakaras 2018

Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką