Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sėkmingiausi Lietuvos startuoliai atiduoda duoklę savo šaliai

Skatinti bendruomenes, kuriose užaugai – užsienyje įprasta didelės sėkmės sulaukusių kompanijų praktika. Pavyzdžiui, kompiuterinių žaidimų gigantas „Supercell“, kurio pajamos pernai siekė 1,7 milijardo JAV dolerių, yra nuolatinis Suomijoje, kur kompanija ir susikūrė, vykstančių startuolių renginių bei konferencijų rėmėjas. Pelno gavę pokalbių programos „Skype“ įkūrėjai tapo angelais investuotojais, kurie palaiko Estijos startuolių ekosistemą.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Alvydo Opulskio/Gykai.lt nuotr.

Pamažu ši tradicija persikelia ir į Lietuvą. Sėkmės sulaukusių startuolių įkūrėjai noriai tampa pradedančiųjų mentoriais bei prisideda prie edukacinių renginių organizavimo. Vienas iš tokių pavyzdžių – drabužių mainų portalo „Vinted“, iš viso jau pritraukusio 25 milijonus eurų investicijų, komanda. Ši JAV ir Europoje veikianti kompanija antrus metus iš eilės naujų inovatyvių idėjų kūrėjus skatina siekti ambicingų tikslų dovanodama bilietus į startuoliams skirtą renginį „LOGIN Startup Fair“, kurį organizuoja VšĮ „Versli Lietuva“.

„Dalyvavimas renginyje, kur gali sutikti investuotojų, klientų ar partnerių, verslo pradžioje yra naudingas, tačiau ne visiems naujokams įkandamas sprendimas. Esame pasiruošę padėti daugiausiai dirbti pasiryžusiems startuoliams. Pernykštė mūsų parama pasiteisino – dvi iš penkių bilietus ir galimybę pristatyti savo idėjas gavusių komandų vėliau pritraukė investicijų“, – sako startuolio „Vinted“ vykdomasis direktorius Mantas Mikuckas.

Dalyvavimas renginyje, kur gali sutikti investuotojų, klientų ar partnerių, verslo pradžioje yra naudingas, tačiau ne visiems naujokams įkandamas sprendimas.

Prie bendruomenės edukacijos šiemet prisideda ir tarptautiniais pinigų pervedimais užsiimantis startuolis „TransferGo“. Ši kompanija kartu su verslų akseleratoriumi „Startup.lt“ pasirūpino, kad renginyje „LOGIN Startup Fair“ veiksiančioje Meistriškumo mokykloje mokymus startuoliams vestų geriausi savo sričių specialistai. Meistriškumo mokyklos tikslas – auginti talentus Lietuvoje ir taip užpildyti profesionalų trūkumo spragą.

„Startuoliuose dalis procesų veikia kitaip nei tradiciniuose versluose. Tarptautinėse rinkose pradėję veikti Lietuvos startuoliai vis dažniau susiduria su specializuotą sritį išmanančių profesionalų trūkumu. Mes patys ieškome talentų ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Džiaugiamės subūrę aukšto lygio profesionalų komandą. Tikimės, kad jų patirtis ir įžvalgos padės augti mūsų jaunai startuolių ekosistemai”, – teigia startuolio „TransferGo“ direktorius Daumantas Dvilinskas.

Juliaus Kalinsko nuotr./„TransferGo“ komanda
Juliaus Kalinsko nuotr./„TransferGo“ komanda

Apie grąžą bendruomenėms daug diskutuota ir praėjusią savaitę Milane vykusiame Tarptautiniame verslumo skatinimo kongrese. Jame dalyvavęs VšĮ „Versli Lietuva“ verslumo departamento direktorius Dovydas Varkulevičius patvirtino, kad mūsų šalies startuoliai žengia koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis.

„Visapusiškai sėkmingas verslininkas visuomet siekia naudos ne tik sau, o sėkmingi pavyzdžiai ir atviras bendravimas įkvepia naujokus. Kongrese pažymėta, kad sparčiausiai auga tos startuolių bendruomenės, kur pripažinimo sulaukusios kompanijos noriai dalijasi savo patirtimi su pradedančiaisiais, juos skatina ir įsijaučia į jų iššūkius, nes panašius jau yra įveikę“, – pasakoja D.Varkulevičius.

Visapusiškai sėkmingas verslininkas visuomet siekia naudos ne tik sau, o sėkmingi pavyzdžiai ir atviras bendravimas įkvepia naujokus.

„Vinted“ dovana šiemet atiteks penkiems perspektyviausiems, tačiau investicijų dar nepritraukusiems startuoliams. Atrinktos komandos dvi renginio dienas renginyje „LOGIN Startup Fair 2015“ turės savo stendą, dalyvaus mokymuose bei meistriškumo mokykloje, jiems bus suorganizuoti individualūs susitikimai su investuotojais ir akseleratorių atstovais.

Norėdami gauti bilietą ir galimybę turėti savo stendą renginyje „LOGIN Startup Fair 2015“ startuoliai turėtų užpildyti dalyvio anketą iki kovo 29 d. pabaigos. Atrinktos komandos bus paskelbtos ateinančią savaitę.  Startuolių registracija į Meistriškumo mokyklos paskaitas prasidės netrukus.

„LOGIN Startup Fair 2015“ trečius metus iš eilės „LOGIN“ metu organizuoja VšĮ „Versli Lietuva“. Pirmą kartą ši startuoliams skirta „LOGIN“ dalis lankytojams bus nemokama, tereikia iš anksto užsiregistruoti. Didžiausia Baltijos šalyse progreso ir technologijų konferencija LOGIN 2015 vyks gegužės 7-8  dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius