Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Moksleivių edukacija – priemonė galinti pakeisti visuomenės požiūrį į korupciją

STT ir Lietuvos policijos atstovų nuomone, sumažinti korupcijos apraiškas visuomenėje gali padėti moksleivių edukacija. Dalyvaudami profesinės savanorystės iniciatyvos „Kam to reikia?!“ veiklose šių institucijų atstovai praktiniais pavyzdžiais siekia prisidėti prie visuomenės nuostatų keitimo.
Ramūnas Matonis
Ramūnas Matonis / TV3 nuotr.

2011 m. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) užsakymu atlikto visuomenės nuomonės tyrimo „Lietuvos korupcijos žemėlapis“ rezultatai parodė, kad 66 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog korupcija yra didelė kliūtis visuomenės gyvenimui.

Tyrimas atskleidžia susiformavusią dviprasmišką žmonių nuostatą: nors didelė apklaustųjų dalis mano, kad korupcija kliudo visuomenės gyvenimui, net 79 proc. jų yra įsitikinę, kad kyšio davimas padeda spręsti problemas ir 57 proc. yra pasirengę jį duoti.

Pasak Policijos departamento komunikacijos skyriaus viršininko Ramūno Matonio, būtina kalbėti apie tai, kad korupcijos veiklose dalyvauja dvi pusės – pareigūnas imantis kyšį ir jį siūlantis asmuo. „Tyrimų rezultatai rodo, kad korupcinė veikla yra ne tik pareigūnų problema, žmonių nuostatos taip pat prisideda prie tokių veiklų įsigalėjimo. Pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio skiriame prevencinėms veikloms, nes norime parodyti žmonėms, kad jie gali prisidėti prie pokyčių“, – kalbėjo R. Matonis.

Nusistovėjusios nuostatos keičiamos švietėjiška veikla

Norint pakeisti visuomenės požiūrį į korupciją, yra būtina rūpintis ne vien jos padariniais – korupcinių nusikaltimų tyrimu, būtina analizuoti tokių veiklų priežastis ir pasistengti užkirsti joms kelią. Minėtas tyrimas parodė, kad 20 proc. gyventojų, 37 proc. verslininkų ir 43 proc. valstybės tarnautojų mano, kad švietimas yra efektyvi kovos su korupcija priemonė.

STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas teigia, kad antikorupcinis švietimas ir visuomenės informavimas yra viena iš trijų pagrindinių STT veiklos krypčių, nors viešojoje erdvėje apie tai girdima retai. Ieškodami naujų darbo su jaunimu formų STT ir Lietuvos policijos darbuotojai prisijungė prie profesinės savanorystės iniciatyvos „Kam to reikia?!“.

Ieva Dirvonskaitė, „Kam to reikia?!“ direktorė, pažymi, kad prie iniciatyvos jungiantis verslo įmonėms ir valstybinėms institucijoms, platforma tampa atvira praktikų ir mokyklų bendravimo erdve. „Kam to reikia?!“ pamokų metu praktikai, mokytojai ir moksleiviai gali laisvai keistis idėjomis, kelti visuomenei aktualius klausimus ir ieškoti į juos atsakymų“, – kalbėjo I. Dirvonskaitė.

„Susitikimuose su moksleiviais jiems pasakojame apie STT pareigūnų darbą, kokių tikslų siekia ši su korupcija kovojanti institucija, kokie yra būdai užkirsti kelią korupcijai ir kaip jaunas žmogus gali prisidėti kuriant ir keičiant mūsų visuomenę“, – apie STT darbuotojų pamokas mokyklose pasakojo R.Golubovas.

R. Matonis pritaria, kad antikorupcines nuostatas reikia pradėti ugdyti kuo anksčiau. „Susitikimuose su vaikais siekiame ugdyti pilietišką vaikų požiūrį į valstybę, kad jie suvoktų esantys pilnateisiai piliečiai, galintys prisidėti prie kitokios valstybės kūrimo“, – kalbėjo R.Matonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius