-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bandomasis laikotarpis – ne tik darbuotojui, bet ir darbdaviui

Naujasis Darbo kodeksas numato vieną esminę naujovę – dabar išbandymo laikotarpis visada skiriamas abiem šalims – tiek darbuotojui, tiek darbdaviui, sako Vilniaus universiteto teisės fakulteto lektorė advokatė Vida Petrylaitė. Beje, priduria ji, jei darbdavys apsisprendžia, kad per bandomąjį laikotarpį darbuotojas neatitiko lūkesčių, neprivalo jam pateikti konkrečių atleidimo priežasčių.
Darbo pokalbis
Darbo pokalbis / Vida Press nuotr.

Įsidarbinant naujame darbe dažniausiai turime pereiti tam tikrą patikrą – bandomąjį laikotarpį. Nors manoma, kad šis laikotarpis skirtas darbdaviui įvertinti naujo darbuotojo kompetencijas ir gebėjimus, iš tiesų jis skirtas abiem šalims.

Pasak V.Petrylaitės, kai kurie darbdaviai įsigudrina bandomojo laikotarpio neįforminti – siūlo darbuotojams padirbti be sutarties. Tačiau darbo sutartis turi būti sudaroma dar prieš bandomąjį laikotarpį: „Pasitaiko visokių nesusipratimų. Išbandymo laikotarpis yra ne prieš sudarant darbo sutartį, o sutarties sudarymo pradžioje. Tai reikėtų atsiminti ir būsimiems darbuotojams. Kartais pasitaiko atvejų, kai darbdavys siūlo padirbti porą dienų, pasibandyti, o tik tada sudaryti darbo sutartį. Tokia situacija nėra teisinga, tai yra nelegalus darbas.

Išbandymas yra skirtas tam, kad darbdavys įsitikintų, ar būtent šis konkretus darbuotojas sugebės įvykdyti jam pavestą darbą. Iš kitos pusės – išbandymas lygiai taip pat skiriamas ir darbuotojui, kad įsitikintų, ar jam tinka tas darbas, užduotys, kurias pasiūlo darbdavys. Išbandymo idėja abiem šalims labai paprasta – pasitikrinti, ar jie abu gali tęsti darbą sutartomis sąlygomis.“

Kartais pasitaiko atvejų, kai darbdavys siūlo padirbti porą dienų, pasibandyti, o tik tada sudaryti darbo sutartį. Tokia situacija nėra teisinga, tai yra nelegalus darbas.

Nors bandomasis laikotarpis nustatomas gana lanksčiai, ekspertė tikina, kad jis negali trukti ilgiau, nei tris mėnesius: „Ši taisyklė griežta. Pratęsti išbandomojo laikotarpio negalima šalių susitarimu, net jei darbuotojas pats prašo, to daryti negalima. Jam skirti trys mėnesiai, pradedami skaičiuoti nuo darbo pradžios. Tiesa, į trijų mėnesių laikotarpį neįsiskaičiuoja laikas, kai darbuotojas nebūna darbe dėl svarbių priežasčių – ligos ar atostogų. Tuo metu, kai darbuotojas nedirba ir nevykdo savo funkcijų, išbandymo laikotarpis sustoja, o paskui prasitęsia.“

Tačiau, pasak V.Petrylaitės, išbandymas gali trukti ir trumpiau – jo trukmė turi būti nurodyta darbo sutartyje. Specialistė taip pat pataria atkreipti dėmesį į darbo kodekso pakitimus. „Naujasis darbo kodeksas numato vieną esminę naujovę – dabar išbandymo laikotarpis visada yra skiriamas abiem šalims. Negalima skirti išbandymo tik darbdavio iniciatyva“, – sako V.Petrylaitė.

Bandomuoju laikotarpiu darbo sutartį nutraukti gerokai lengviau

V.Petrylaitė atskleidžia, kad bandomojo laikotarpio darbdaviai labiausiai nori todėl, kad pastebėjus darbuotojo trūkumus, darbo sutartį šiuo laikotarpiu nutraukti yra kur kas paprasčiau.

„Išbandymo tikslas yra patikrinti vieniems kitus. Jeigu išbandymo rezultatai yra nepatenkinami, darbo kodeksas leidžia lengvai nutraukti darbo sutartį. Taigi, jeigu pasibaigus bandomajam laikotarpiui darbdavys sutinka, kad darbuotojas jam netinka, jis turi teisę įspėti darbuotoją prieš tris darbo dienas, kad jo sutartis nutrūks ir jokių išeitinių kompensacijų darbuotojui nepriklauso. Žinoma, priklauso atlyginimas, kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas“, – sako teisininkė.

Darbdaviui bandomuoju laikotarpiu atleisti darbuotoją lengviau ir todėl, kad nereikia įvardinti atleidimo priežasčių, tačiau yra ir išimčių: „Jeigu darbuotojas ginčytų tokį atleidimą, tuomet darbdavys turėtų įrodyti, kodėl. Jeigu darbuotojas per bandomąjį laikotarpį pastebi, kad darbas jam netinka, jis lygiai taip pat turi teisę įspėti darbdavį raštu prieš tris darbo dienas, priežasčių pateikti nereikia.

Taip pat reikėtų prisiminti, kad kalbame apie maksimalų terminą – tris mėnesius, taigi terminui einant į pabaigą reikėtų nelaukti ir pasilikti tris darbo dienas rašto pateikimui. Praėjus dvejiems su puse mėnesio reikėtų galvoti apie galutinį sprendimą.“

V.Petrylaitė primena, kad darbuotojai, kuriems galioja bandomasis laikotarpis, dirba tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip ir visi kiti darbuotojai – jiems priklauso darbo užmokestis, teisė į atostogas, skaičiuojamas darbo stažas, jie draudžiami socialiniu draudimu.

Tiesa, darbo sutartis gali būti sudaroma ir be išbandomojo laikotarpio: „Dažniausiai praktikoje tai priklauso nuo darbdavio. Jeigu darbuotojas, skaitydamas pateiktą darbo sutarties projektą, neranda išbandymo laikotarpio nuostatos, gali paprašyti, kad būtų įtraukta ši papildoma sąlyga.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius