Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„BIOK laboratorijos“ vadovė: savo dukrai esu pavyzdys, kuo gali būti moteris

Romualda Stragienė „BIOK laboratorijai“ vadovauja 2 metus. Per tą laiką teko patirti nemažai nusivylimų vien dėl to, kad ji yra vadovė moteris. Pavyzdžiui, kartą iš rankų išslydo potencialus kandidatas, pareiškęs nenorintis, kad jam vadovautų moteris.
Romualda Stragienė
Romualda Stragienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Kosmetika Gamyba

Tarptautinę moters dieną vertybinių popierių birža „Nasdaq Vilnius“ surengė moterų vadovių diskusiją, kurioje viena iš pašnekovių buvo „BIOK laboratorijos“ vadovė Romualda Stragienė. Ji atviravo, kad susiduria su sunkumais kartais vien dėl to, kad yra moteris. Visą diskusiją galite pasižiūrėti čia:

„Kai kurie vyresnio amžiaus vyrai turi nusistatymą, kad moteris vadovė nėra tokia tvirta, ryžtinga ar patyrusi. Jaunesni, sakyčiau, jau mąsto kitaip“, – vėliau 15min atviravo ji.

Nenorėjo dirbti, nes vadovė moteris

Kosmetikos gamybos įmonės „BIOK laboratorija“, valdančios prekės ženklus „Kilig“, „Margarita“ ir „Ecodenta“, vadove R.Stragienė yra jau 2 metus.

Įmonėje iš viso dirba 69 darbuotojai, didžioji dalis (70 proc.) yra moterys. Šešiems skyriams vadovauja 2 vyrai ir 4 moterys.

„Technikai, mechanikai, operatoriai, kurie gamina produktų mases – visi yra vyrai. Administracijoje, buhalterijoje, rinkodaros skyriuje, naujų produktų laboratorijoje – moterys. Skyriai yra labai nediversifikuoti“, – apie lyčių pasiskirstymą darbe atviravo vadovė.

Ji 15min papasakojo apie į atmintį įstrigusį įvykį, kai į įmonę nepavyko privilioti dirbti perspektyvaus kandidato, nes šis nenorėjo, kad darbe jam vadovautų moteris.

„Jis man tiesiogiai to nepasakė, gavęs darbo pasiūlymą svarstė ir man įvardijo kitas priežastis. Aš tik vėliau sužinojau iš personalo atrankos kompanijos, kad jis minėjo ir tą kitą priežastį. (...) Šiaip aš jo tikrai nesmerkiu ir manau, kad tai yra kiekvieno pasirinkimas. Aš lygiai taip pat galiu nuspręsti, jog nenoriu, kad man vadovautų vyras. Tiesiog man labai gaila, kad aš praradau gerą kandidatą vien dėl savo lyties. Ir jis su manimi net nesusipažinęs priėmė tokį stereotipinį sprendimą, jis spėjo, kokia aš galiu būti kaip vadovė“, – sakė ji.

Tiesiog man labai gaila, kad aš praradau gerą kandidatą vien dėl savo lyties, – sakė įmonės vadovė.

Pašnekovė pridūrė, kad su kandidatu bendravo tik per darbo pokalbį.

„Nežinau, ar jis sugebėjo per tą laiką įvertinti mane kaip vadovę (...), bet lytis buvo įvardyta kaip viena iš priežasčių“, – kalbėjo R.Stragienė.

Moterys vadovės vyrų akimis

Prieš tapdama „BIOK laboratorijos“ vadove R.Stragienė šioje įmonėje dirbo dešimtmetį.

„Mane pakvietė ateiti dėl to, kad aš buvau gera specialistė. Matė manyje potencialą, kad šioje įmonėje galiu priimti rinkodaros sprendimus ir kurti inovacijas. Man labai padėjo, kad aš visiškai negalvojau apie savo lytį, negalvojau apie tai, kad ši sritis labai moteriška. Aš atėjau, nes norėjau ką nors įgyvendinti savo profesinėje srityje. 10 metų dirbau rinkodaros srityje ir tuo mėgavausi ir tik prieš dvejus metus tapau direktore. Dabar mėgaujuosi nauja sritimi“, – sakė R.Stragienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Renginys „Moterys inovatorės, keičiančios mūsų pasaulį“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Renginys „Moterys inovatorės, keičiančios mūsų pasaulį“

Tačiau nepaisant džiugių akimirkų neretai tenka susidurti su kitų įmonių vadovais, turinčiais išankstinių nusistatymų prieš moterį vadovę.

„Būna visaip. Tikrai negaliu sakyti, kad viskas labai gerai. Senų vyrų bičiulių draugijos, būreliai, klubai egzistuoja ir jie vienas kitą iš tikrųjų palaiko, daug tarpusavyje bendrauja. Tikrai matau skirtumus pagal amžių. Kai kurie vyresnio amžiaus vyrai turi nusistatymą, kad moteris vadovė nėra tokia tvirta, ryžtinga ar patyrusi. Jaunesni, sakyčiau, jau mąsto kitaip“, – mano ji.

Pašnekovė išskyrė vyrų elgesį moterų vadovių atžvilgiu Azijos šalyse.

„Kalbant apie platesnį kultūrinį kontekstą, kai vyksta susitikimai su partneriais iš Azijos, jei šalia manęs sėdi kolega vyras, jie kalbasi tik su vyru, nesvarbu, kad aš esu direktorė. Ten nepaisoma mano pozicijos, patirties“, – kalbėjo R.Stragienė.

Geri pavyzdžiai įkvepia

Moterų vadovių konferencijoje nemažai dėmesio buvo skirta lyčių stereotipams, kurie pradedami formuoti dar vaikystėje.

„Aš tikiu, kad mus įkvepia geri pavyzdžiai. Kaip ir sakė Austėja (Austėja Landsbergienė, – 15min), jeigu mes matome sėkmingus pavyzdžius ir sėkmę pasiekusias moteris, mes labiau tikime, kad taip gali būti. Pavyzdžiui, neseniai bandžiau patikrinti savo antrokės dukros suvokimą – paprašiau įvardyti mergaitiškas profesijas. Ji sakė, kad mergaitėms tinka būti kirpėjomis, pardavėjomis ir direktorėmis. Aš suprantu, kad savo vaikui esu tas pavyzdys, kuo gali būti moteris. Manau, jeigu būčiau sunkvežimio vairuotoja, turbūt ji galvotų, kad ir ši profesija yra moteriška“, – 15min tikino R.Stragienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Renginys „Moterys inovatorės, keičiančios mūsų pasaulį“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Renginys „Moterys inovatorės, keičiančios mūsų pasaulį“

Jos teigimu, lyčių stereotipai pamažu nyksta.

„Aš labai džiaugiuosi, kad mes visi apie tai po truputį kalbame. Vadovų konferencijose moterų daugėja tiek scenoje, tiek diskusijose, tiek komisijose. Tada nyksta suvokimas, kad vadovavimas ar inžinerija yra tik vyrams“, – teigė „BIOK laboratorijos“ vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius