-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cvbankas.lt: darbai šventiniu laikotarpiu – kiek galima užsidirbti ir ne tik Lietuvoje?

Nors iki Šv. Kalėdų liko dar gerokai daugiau nei mėnuo, skelbimuose gausu laikinųjų darbo pasiūlymų, susijusių su šventiniu laikotarpiu. Jau spalio pabaigoje suaktyvėja tos verslo sritys, kurioms yra reikalinga papildoma darbo jėga, ir poreikis išlieka iki sausio pradžios. Tiesa, įsidarbinti galima ne tik Lietuvos miestuose ir miesteliuose, bet ir užsienyje.
Darbas
Darbas / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 cvbankas.lt

Portalo „Cvbankas.lt“ vadovo Tomo Toleikio teigimu, sezoninius šventinio periodo darbo pasiūlymus galima suskirstyti į kelias kategorijas.

„Darbuotojų poreikis suaktyvėja tose prekybos vietose, kur prekybos apimtys ženkliai išauga. Kai kurie verslai apskritai įkuria net naujas prekybos vietas, pavyzdžiui, miestų „Kalėdinius miestelius, – teigia jis. – Yra tokių verslų, kurie apskritai gyvuoja praktiškai tik didžiųjų švenčių laikotarpiu. Vienas iš jų – prekyba fejerverkais.“

Be to, šiuo periodu taip pat gausu pasiūlymų eglučių kirtėjams užsienyje – Anglijoje, Danijoje ir kt. V. Europos šalyse.

Kasmet ruošiamasi vis anksčiau

„Didžiausias darbuotojų poreikis šiuo metu ypač jaučiamas paslaugų sektoriuje. Tai – ir maisto pramonė, ir kosmetikos bei parfumerijos parduotuvės, kurių produkcija patenka į Kalėdinių dovanų krepšelį“, – teigia personalo agentūros „Manpower“ verslo vystymo vadovė Gerda Baltrūnaitė.

Laikinasis darbas siūlomas kasininkams–pardavėjams, konsultantams didžiuosiuose prekybos centruose bei logistikos ir transporto sektoriaus darbuotojams, kurių veikla susijusi su prekių išvežiojimu, sandėliavimu.

„Tie, kas prieššventiniu laikotarpiu samdo papildomus darbuotojus jau ne vienerius metus, kasmet ruošiasi vis anksčiau. Tačiau įprastai planai pradedami dėliotis jau spalio viduryje, o darbuotojų atrankos vyksta lapkričio pradžioje“, – sezoninio darbo terminus nurodo pašnekovė.

Tiesa, gamybos sektorius neretai ruošiasi iš anksto ir darbuotojus samdo jau vasarą, tad darbuotojų paklausos intensyvumas priklauso ir nuo specifinio prekių ar paslaugų segmento.

Galima tikėtis didesnio atlygio

Kokiam terminuotam laikotarpiui yra siūlomas darbas prieš šventes? „Darbo trukmė yra labai įvairi ir dalinai priklauso nuo miesto ar miestelio, kuriame ieškomi žmonės. Kuo didesnis prekybos centras, pardavimai, tuo daugiau laikinų darbuotojų reikia, ir tuo anksčiau jie pradeda paieškas“, – atsako agentūros „Manpower“ atstovė.

Anot jos, sostinėje, kur prekyba yra itin intensyvi, šventinio darbo trukmė gali trukti nuo 2–3–jų iki 5–ių savaičių, o mažesniuose miesteliuose – nuo savaitės iki dviejų. Papildomo darbo poreikis šiais metais yra juntamas net 30–yje Lietuvos miestų ir miestelių.

Kokio atlyginimo galima tikėtis už laikinuosius darbus? „Šis periodas yra ypatingas tuo, kad net ir už tokį darbą, kaip kalėdinių dovanų pakavimas, kas nereikalauja specifinių profesinių kompetencijų, yra gaunamas kiek aukštesnis nei minimalus darbo užmokestis, nors darbo kodeksas ir leidžia minimalų darbo užmokestį mokėti už nekvalifikuoti darbą“, – komentuoja G.Baltrūnaitė.

Dirbantys ne pilną darbo dieną ar ne pilną mėnesį, t. y. nuo 80 iki 160 val. per mėnesį, jos teigimu, galo užsidirbti iki 400 – 500 eurų į rankas. „Aišku, atlyginimas priklauso ir nuo rezultatų, ypač pozicijose, kurios yra susijusios su tiesioginiais pardavimais, ir darbuotojai yra skatinami parodyti kuo didesnį rezultatą. Kuo daugiau parduodi, tuo kintamoji atlygio dalis yra didesnė“, – papildo pašnekovė.

Galimybė susitaupyti solidžią sumą

Dalis laikinųjų darbo pasiūlymų šventiniu laikotarpiu yra susiję su įvairaus pobūdžio nekvalifikuotais darbais užsienyje. Personalo agentūros „Agropraktika“ direktoriaus Manto Babelio teigimu, nemažai papildomų darbo vietų Anglijoje yra sukuriama eglučių, brokolių, kalafiorų, kalakutų ūkiuose.

Tiesa, tokį darbą gali rinktis ne vien tik darbuotojai iš Lietuvos. „Programa „Concordia“, kurią mes Lietuvoje atstovaujame jau 15 metų, yra tarptautinė. Jos tikslas – suburti žmones, ypač jaunimą, studentus iš įvairių Europos šalių – Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, Bulgarijos, Vengrijos, Portugalijos ir kt.“, – pasakoja M.Babelis.

Jo teigimu, ypatingų kriterijų, keliamų kandidatams, šioje programoje, nėra. Nebūtina net mokėti anglų kalbos. Svarbiausia – motyvacija: „Tokį darbą renkasi žmogus, kuris nori užsidirbti šventėms pinigų arba susitaupius parsivežti jų į Lietuvą ir išleisti didesniam pirkiniui, turėti papildomų lėšų pragyvenimui.“

Kaip rašoma viename iš darbo skelbimų, užsidirbti galima net keletą tūkstančių eurų. Tuo tarpu išlaidos, patiriamos svečiojoje šalyje, dažniausiai yra nedidelės, todėl dirbantysis gali didžiąją dalį uždarbio atsidėti santaupoms. „Darbuotojas yra apgyvendinimas pačiame ūkyje, jam yra suteikiamos gyvenamosios patalpos, tad nėra nei papildomų būsto nuomos, nei transporto išlaidų“, – teigia „Agropraktika“ vadovas.

Sezoninį darbą Anglijoje galima susirasti jau rudenį, prasidėjus obuolių ir kriaušių nurinkimo periodui, bulvių sezonui, o lapkričio – gruodžio mėnesiais čia yra siūlomas darbas eglučių ir kituose ūkiuose. Darbai įprastai baigiasi gruodžio 18 – 21 dienomis, tad šventes galima sutikti savo namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius