-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CVbankas.lt: darbdaviai suteikia vis geresnių galimybių derinti darbą ir vaikų auginimą

Kaip rodo statistika, Lietuvoje gimstamumas auga, todėl vis didesnei visuomenės daliai darosi aktualus darbo ir vaikų priežiūros suderinimas. Tai ypač aktualu šalies didmiesčiuose, kur trūksta vaikų darželių. Trūkstant specialistų, darbdaviai reaguoja į šiuos pokyčius ir prisitaiko prie darbuotojų.
"Bitės" vaikų darželis Ukmergės gatvėje
"Bitės" vaikų darželis Ukmergės gatvėje / Bendrovės nuotr.
Tomas Toleikis
Tomas Toleikis

„Vaikai yra neatsiejama gyvenimo dalis. Matome, kad dėl nepakankamos vaikų ugdymo infrastruktūros išplėtojimo daugėja darbdavių, kurie stengiasi suteikti savo darbuotojams galimybę įvairiais būdais suteikti galimybes suderinti darbuotojų ir tėvų pareigas“,– darbo rinkos aktualijas komentuoja Tomas Toleikis, darbo paieškos portalo CVbankas.lt vadovas.

Auginantiems vaikus – laisvesnis darbo grafikas

Prekybos tinklas „Senukai“ pritraukti darbuotojų pasirinko šūkį „Suderink darbą su vaikų auginimu“. Pasak bendrovės „Kesko Senukai Lithuania“, valdančios prekybos tinklą, personalo direktorės pavaduotojos Violetos Naujokienės, prekybos centras visada siūlė darbą mamoms, auginančioms vaikus, tačiau daugiau dėmesio sulaukta šį rudenį prasidėjus į šią grupę orientuotai darbuotojų paieškos kampanijai.

„Kalbant konkrečiai apie mamas, mūsų prekybos centruose yra siūlomas

specialiai joms sukurtas darbo grafikas ir krūvis. Tam, kad spėtų savo mažuosius nuvežti į darželį ir pasiimti iš jo, jos į darbą gali ateiti vėliau, o išeiti – anksčiau“, – pasakoja V.Naujokienė.

Derinti darbą su vaikų auginimu prekybos tinkle siūloma kasininkėms, informacijos centro darbuotojoms, konsultantėms ar dirbančioms administracijoje. Pasak V.Naujokienės, šios pozicijos yra lanksčios, kad motinos, atėjusios dirbti į prekybos tinklą, ne tik gautų lankstų, vaikus auginti netrukdantį grafiką, bet ir adekvatų darbo krūvį.

Bendrovės atstovė komentuoja, kad pradėjus aktyviai komunikuoti galimybę derinti motinystę ir darbą sulaukta nemažo susidomėjimo iš auginančius vaikų, bet didžiausio susidomėjimo sulaukta iš kitos grupės kandidatų – vyresnio amžiaus žmonių. „Jie ne tik patys domisi, bet ir teiraujasi, ar bus darbo jų studentui anūkui”, – pasako V.Naujokienė.

„Senukai“ – ne vienintelė bendrovė, kuri personalo komunikacijoje pasirinko draugišką toną auginančių vaikus atžvilgiu. Laisvesnį darbo grafiką auginantiems vaikams siūlo ir bendrovės „Studio moderna“ ir „UniCall“

Darbovietėje – vaikų kambarys

Kai kurios bendrovės žengia dar toliau – jos ne tik derina grafikus, bet kuria visą vaikų „infrastruktūrą“ įmonėje. Telekomunikacijų bendrovė „Bitė“ atidarė jau antrą vaikų kambarį. Žana Jakevičienė, bendrovės komunikacijos vadovė, pasakoja, kad toks sprendimas priimtas neatsitiktinai – įmonėje dirba daug jaunų specialistų, auginančių mažamečius vaikus, o rinkoje verda konkurencija dėl darbuotojų – taigi ir tokie sprendimai suteikia pranašumą.

„Siekiant sudaryti kuo palankesnes sąlygas derinti darbą ir šeimos poreikius, prieš daugiau nei 6 metus, šalia kitų priemonių, buvo nutarta įsteigti vaikų priežiūros kambarį. Į jį darbuotojai kelioms valandoms gali atsivesti vaikus, dažniausiai tai būna vaikai nuo 2 iki 11 metų, kurių dar negalima palikti namie vienų net trumpam. Vaikų priežiūros kambarys praverčia, kai vaikams tenka leisti laiką tarp pamokų ir būrelių, moksleivių atostogų metų ir pan. Darbuotojai šį vaikų priežiūros kambarį vadina darželiu; jame nuolat dirba profesionali auklė, labai mylinti vaikus ir mokanti parinkti užsiėmimą pagal amžių. Vieni žaidžia judrius žaidimus, kiti piešia ar lipdo, kitiems padeda ir pamokas padaryti“, – pasakoja bendrovės atstovė.

Tai ne vienintelė privilegija, kurią bendrovė suteikia vaikus auginantiems tėvams. „Bitėje” galioja lanksčios darbo valandos, kurios reiškia, kad pagal šeimos ritmą galima pasirinkti darbo dienos pradžią ir pabaigą. Prireikus darbuotojai dirba nuotoliniu būdu, tam sudarytos visos sąlygos.

Pasak Ž.Jakevičienės, darbuotojai vertina šiuos privalumus. „Vaikus auginantys darbuotojai aktyviai naudojasi vaikų priežiūros kambariu, į kurį kasdien atvedama nuo 2 iki 10 vaikų. Vidinės darbuotojų apklausos rodo, kad mažamečius vaikus turintys kolegos kaip vieną iš darbo „Bitėje” privalumų visuomet pamini ir darželį”, – sako ji. „Bitės” atstovė prideda, kad pritraukiant talentus ir skatinant darbuotojų lojalumą vis dėlto svarbiausia yra motyvacijos priemonių visuma, o ne tik draugiška aplinka auginantiems vaikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius