-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CVbankas.lt: Elektros kainos „įelektrino“ saulės elektrinių montuotojų darbo rinką

Darbo rinkoje pastebima tendencija, jog augant elektros kainoms yra išaugusi saulės elektrinių montuotojų paklausa, taip pat ir šių specialistų atlyginimai, kurie dirbant Lietuvoje jau siekia daugiau nei 3000 Eurų „į rankas“.
Saulės elektrinė
Saulės elektrinė / 123RF.com nuotr.

Didėjančios elektros energijos kainos tapo iššūkiu ir fiziniams asmenims, ir verslui. Drastiški kainos pokyčiai visus šalies sektorius paskatino ryžtingai apsispręsti autonomiškų atsinaujinančios elektros energijos gavybos šaltinių naudai – įrenginėjamos saulės elektrinės, sparčiau planuojami ir statomi vėjo jėgainių parkai, o personalo atrankos bendrovės pastebi ir su tuo susijusius pokyčius darbo rinkoje – išaugusį saulės elektrinių montuotojų poreikį. CVbankas.lt darbo portalo duomenimis, šių specialistų ieškoma visoje Lietuvoje, o siūlomas atlyginimas gerokai viršija vidutinį darbo užmokestį.

Dažniausiai pageidaujama, kad potencialūs darbuotojai turėtų B kategorijos vairuotojo pažymėjimus, būtų imlūs naujovėms, atsakingi ir kruopštūs, neturėtų aukščio baimės. Darbdaviai kaip privalumą išskiria panašaus darbo patirtį, aukštalipio atestato, elektros įrenginių montavimo kvalifikacijos turėjimą. Įmonės, ieškančios šios srities darbuotojų, siūlo kvalifikacijos kėlimo kursus, profesinio tobulėjimo ir karjeros perspektyvas.

Saulės elektrinių plėtrą stabdo montavimo – elektros specialistų trūkumas

Pasak saulės elektrinių projektus vystančios bendrovės „Elektra man“, direktoriaus Karolio Bužinsko, saulės elektrinių montuotojų – elektrikų poreikis buvo jau anksčiau ir visada bus. Pastaruoju metu šis poreikis išties padidėjo, nes pas daugelį atsinaujinančios energijos projektų vystytojų darbų eilės nusitęsusios iki kitų metų pavasario. Kvalifikuotų saulės elektrinių montuotojų trūkumas tapo „butelio kakliuku“, ties kuriuo stringa daugelio rangovų užmojis sparčiau vystyti atsinaujinančios energijos objektus, – statyti saulės elektrines.

Saulės elektrinių montuotojų ieškoma visoje Lietuvoje, o siūlomas atlyginimas gerokai viršija vidutinį darbo užmokestį.

„Darbo rinkoje matau problemą, kad žmonės kuo toliau, tuo labiau nenori dirbti fizinių pastangų reikalaujančių darbų, – visi mieliau norėtų darbuotis ofisuose“, – pastebi K.Bužinskas.

Svarbiausia– motyvacija

Pasak bendrovės vadovo, žmonėms, kurie norėtų ir galėtų darbuotis saulės elektrinių montuotojais yra trys pagrindiniai reikalavimai: pirma – neturėti aukščio baimės, nes darbas dažniausiai atliekamas ant pastatų stogų; antra, suprasti bazinius elektros įrangos veikimo principus ir, trečia, išmanyti stogų konstrukcijų specifiką bei medžiaginius kriterijus, t.y. žinoti kas yra po stogų danga, ant kurios montuojami saulės moduliai.

„Kvalifikaciniai gebėjimai reikalingi, tačiau pagrindinis kriterijus į kurį kreipiame dėmesį priimdami naują darbuotoją – jo motyvacija. Jeigu žmogus motyvuotas ir norės darbuotis – jis išmoks. Saulės elektrinių montuotojo–elektriko specializacijos Lietuvoje nebuvo, tad visi darbuotojai, kurie ir šiandien dirba šiame sektoriuje, kažkada pradėjo nuo nulio, tačiau išmoko, įgijo patirties, tapo aukštos kvalifikacijos specialistais“, – teigia K.Bužinskas.

123rf.com nuotr./Saulės elektrinė
123rf.com nuotr./Saulės elektrinė

Darbo perspektyvos– visam gyvenimui

Pasak „Elektra man“ vadovo, įmonė darbuotojams siūlo vienus didžiausių atlyginimų darbo rinkoje, papildomą sveikatos draudimą, draugišką kolektyvą, stabilaus darbo ir karjeros perspektyvas. Saulės elektrinių montuotojų darbas yra įdomus, nemonotoniškas, nes kas dieną ar dvi vykstama į kitą vietą, laukia naujas iššūkis, naujas objektas, kaskart ko nors naujo išmokstama. Tie, kurie mėgsta tokią darbo dinamiką, įsitraukia– darbas tampa ne tik pajamų šaltiniu, tačiau ir pomėgių, interesų sritimi, taigi – gyvenimo dalimi.

„Darbuotojų atlyginimas priklausto nuo kvalifikacijos, o kvalifikacija priklauso nuo patirties“, – sako bendrovės vadovas. Jo teigimu, paprastai naują montuotojų komandos vadovą – brigadininką galima išugdyti per pusę metų, tačiau buvo atvejų, kai žmogus atėjęs ir pradėjęs nuo nulio, nors iš pradžių jam kilo tūkstančiai klausimų, sugebėjo įrodyti, kad yra motyvuotas, gali bei nori darbuotis, ir montavimo komandos vadovu tapo per 2 mėnesius. Surasti naują gerą darbuotoją yra 90 proc. brangiau, nei išsaugoti jau esantį – tai verslo pagrindai. Tad kai žmogus jau ateina, kolektyvo priimamas, paprastai jis bendrovėje ir pasilieka.

„Manau, kad svarbiausia yra paties žmogaus požiūris į darbą ir kaip jis darbovietėje yra vertinamas. Jeigu už produktyvų, kokybišką darbą gauna orų atlygį, santykiai darbe dalykiški, korektiški ir pagarbūs – tada ir visa kita klostosi gerai tiek įmonei, tiek darbuotojui. Tokią darbo kultūrą mes ir propaguojame“ – sakė K.Bužinskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulės jėgainė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulės jėgainė

Atlyginimai– iki 3-4 tūkst. „į rankas“

Energetikos įmonių grupei „EPSO-G“ priklausanti bendrovė „Tetas“ saulės elektrinių montuotojus kviečia prisijungti prie komandos visoje Lietuvoje.

Pasak „Tetas“ Personalo ir administravimo skyriaus projektų vadovės Jurgitos Banelienės, atsinaujinančios energijos objektų vystymas yra viena iš prioritetinių veiklos sričių, kurios plėtra numatyta ir strateginiuose bendrovės tiksluose. Darbuotojų poreikis ir jų darbo vieta dažniausiai priklauso nuo to, kokius saulės elektrinių projektavimo ir montavimo projektus bendrovė vykdo. Šiuo metu baigiama įrengti didelė saulės jėgainė Didžiasalyje, Ignalinos rajone. 2021 m. vasarą „Tetas“, kaip rangovas, vykdė darbus saulės parko Grikapalyje projekte, Lazdijų rajone, prisidėjo ir prie saulės elektrinių ant dalies Kauno mokyklų stogų įrengimo, taip pat yra rangovas bendrovės „Vilniaus vandenys“ atsinaujinančios energetikos projektuose.

„Saulės elektrinių montuotojų-elektrikų trūkumas yra jaučiamas. Jų paklausą darbo rinkoje sukėlė mažesni rinkos dalyviai, tad atlyginimas tokiems specialistams gali siekti ir 3-4 tūkst. eurų „į rankas“. Žinoma, galutinis atlygis labai priklauso nuo kandidatų patirties ir kvalifikacijos“, – sakė J. Banelienė.

Ne tik montuotojai, bet ir elektrikai

Anot bendrovės Personalo ir administravimo skyriaus projektų vadovės, saulės elektrinių montuotojų darbas itin sudėtingas, o neturinčius patirties darbuotojus bendrovė apmoko pati. Tačiau, įrengiant saulės elektrines, reikalingos elektros įrangos instaliavimo ir įjungimo į skirstymo tinklą žinios, o dirbantiems su elektros įranga kvalifikaciniai reikalavimai yra žymiai aukštesni. Be to, naujų ir neturinčių patirties darbuotojų skaičius saulės elektrines įrenginėjančiose brigadose negali būti didelis dėl pakankamai aukštų kokybės reikalavimų bei broko rizikos.

Saulės elektrinių montuotojų-elektrikų paklausą darbo rinkoje sukėlė mažesni rinkos dalyviai, tad atlyginimas tokiems specialistams gali siekti ir 3-4 tūkst. eurų „į rankas“.

„Skatiname rinktis kvalifikuotų saulės elektrinių montuotojų profesiją ir patys apmokome darbuotojus. Taip pat bendradarbiaujame su mokymo įstaigomis, vykstame į susitikimus su studentais, kviečiami juos į bendrovę atlikti praktiką“, – kaip pritraukia darbuotojus dalinasi J. Banelienė.

Darbo „visam gyvenimui“ perspektyvos šiandien yra žaliosios energijos sektoriuje

„Tetas“ skiria stipendijas aukštosioms mokykloms, rengiančioms energetikos srities specialistus. Skaičiuojama, kad vien per artimiausią dešimtmetį Lietuvoje bus sukurta maždaug 500 darbo vietų kvalifikuotiems atsinaujinančios energetikos specialistams. Dar bent apie 1600 darbo vietų atsiras dėl energetikų kartų kaitos ir sektoriaus plėtros. „Norint išpildyti specialistų poreikį ateityje, bendradarbiavimas su mokymo įstaigomis turėtų būti ne tik mūsų, bet ir visų atsinaujinančių išteklių sektoriuje veikiančių bendrovių prioritetu“, – teigė J. Banelienė.

Anot personalo ir administravimo specialistės, jaunų žmonių susidomėjimas profesijomis, susijusiomis su atsinaujinančių išteklių naudojimu, tvarumu, darnaus vystymosi principais paremta verslo kultūra išties yra augantis. Jaunimas mato, jog tai ilgą laiką bus perspektyvi veiklos sritis ir įgytos profesijos turės paklausą, tai J. Banelienė pastebi ir susitikimuose su pretendentais į darbo vietas.

„Pagrindinės priežastys dėl ko jauni žmonės nori dirbti šiame sektoriuje – ne tik atlygis, bet ir tvarios, žaliosios energijos perspektyvos ir svarba ateityje. Mes, bendrovėje „Tetas“ motyvuotiems, jauniems specialistams galime pasiūlyti konkurencingus atlygimus ir karjeros perspektyvas, kurios didelėje energetikos įmonių grupėje visada yra didesnės“, – sakė „Tetas“ Personalo ir administravimo skyriaus projektų vadovė.

Išaugusio poreikio neišpildo net atsivežami specialistai

Iš CVbankas.lt pateiktų darbo pasiūlymų matyti, jog saulės elektrinių montuotojo profesija yra paklausi ne tik Lietuvoje. Užsienio šalių rinkose dirbančios Lietuvos bendrovės darbo pasiūlymuose taip pat pageidauja darbuotojų turinčių B kategorijos vairuotojo pažymėjimus, elektriko– montuotojo darbo patirties, suprojektuotų objektų brėžinių supratimo, užsienio kalbos žinių.

Pasak Lietuvoje, Vokietijoje bei Švedijoje saulės energetikos projektus vykdančios UAB SMMC direktoriaus Lauryno Trilikausko, saulės elektrinių montuotojų poreikis yra išaugęs daugelyje Europos šalių – tai iššūkis visoms šiame sektoriuje veikiančioms bendrovėms. Poreikio visiškai neišpildo net ir iš užsienio atsivežami specialistai.

123RF.com nuotr./Saulės kolektoriai ant namo
123RF.com nuotr./Saulės kolektoriai ant namo

Darbas Lietuvoje ir užsienyje

„Pastebėjom tendenciją, kai dėl COVID-19 pandemijos įvestų apribojimų daugelis darbuotojų sugrįžo namo, panaikinus apribojimus, jie labiau norėtų dirbti Lietuvoje nei užsienyje bei gauti tokį pat atlyginimą. Ir išties atlyginimai Lietuvoje, jei žmogus netingi ir dirba sąžiningai, o ne „stumia“ laiką, nebesiskiria nuo užsienyje dirbančių specialistų“, – sakė vadovas.

L.Trilikausko teigimu, SMMC bendrovė gali pasiūlyti savo darbuotojams dalį laiko dirbti Lietuvoje, dalį – užsienyje. Į užsienį vykstantiems darbuotojams apmokamos kelionės išlaidos bei nemokamai suteikiamas apgyvendinimas.

Pasirinkimas – auginantis gebėjimus, atlygį, savivertę

„Kvalifikaciniai reikalavimai yra tokie patys tiek Lietuvoje, tiek užsienyje dirbantiems specialistams – svarbiausia noras dirbti, užsidirbti ir turėti bent jau minimalius gebėjimus bei supratimą su kokia darbo įranga dirbs ir kaip ji veikia. Labai šaunu ir pageidautina jei yra elektriko darbo patirtis; komandų vadovams bei projektų vadovams būtinas gebėjimas skaityti techninius saulės elektrinių projektų brėžinius, kalbėti angliškai, taip pat praverčia energetikos darbuotojo kvalifikacijos pažymėjimų turėjimas, labai didelis privalumas teikiamas pretendentams turintiems 10 Kv ir 35 Kv įtampos elektros energetikos objektų ir elektros įrenginių rengimo atestatus“,– teigia L.Trilikauskas.

Pasak SMMC vadovo, saulės elektrinių montuotojų, kaip ir visų atsinaujinančios energijos specialistų poreikis ateityje tikrai išliks, o darbas įvairių šalių rinkose dirbančioje ambicingoje įmonėje atveria ir žymiai platesnes karjeros galimybes. Todėl, jei žmogus žingeidus, darbštus, mėgstantis dinamišką darbą, nebijantis iššūkių, jis gali tikėtis atlyginimo, gebėjimų ir savivertės augimo tiek SMMC įmonėje, tiek visose atsinaujinančios energijos išteklių jėgaines diegiančių šalių darbo rinkose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius