-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

CVbankas.lt: geros žinios ieškantiems pedagoginio darbo

Pedagogų darbo užmokestis vis dar buksuoja ir stovi vietoje. Švietimo darbuotojai skundžiasi, kad valdžios žadėtas atlyginimų didinimas klaidžioja ministerijos koridoriais, nerasdamas tiesaus kelio iki mokytojo. Tačiau pirmieji geri ženklai pasirodo privačiose mokyklose ir vaikų darželiuose. Sekantys darbo skelbimus internetiniame portale CVbankas.lt pastebėjo, kad darbo užmokesčio kreivė šoktelėjo į viršų.
Mokytojo darbas
Mokytojo darbas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Darbas cvbankas.lt

Darbo rinkoje situacija keičiasi

Šiuo metu portale CVbankas.lt švietimo ir mokymų kategorijoje publikuojama per 30 darbo pasiūlymų. „Darbo skelbimų skaičius, palyginti su praeitais metais, švietimo srityje išaugo 52 proc.“, – teigia CVbankas.lt vadovas Tomas Toleikis.

Daugiausia ieškoma vaikų darželių auklėtojų ir ikimokyklinio ugdymo pedagogų. Didžioji dalis darbuotojų ieškančių darbdavių – privatūs darželiai ir mokyklos. Pasak T. Toleikio, švietimo srities darbo pasiūlymuose niekada nebuvo nurodomi dideli atlyginimai, tačiau pastaruoju metu situacija keičiasi. Vis dažniau pasitaiko darbo skelbimų, kuriuose būsimiems darbuotojams žadamas gana neblogas užmokestis.

Svarbu ir tai, kad kartu su didesniu atlyginimu siūloma nemažai kitų privalumų: puikios darbo sąlygos naujame pastate su sodu ir moderniu poilsio kambariu personalui, nuolatiniai tobulinimo kursai, vaikų darželio psichologės pagalba iškilus sunkumams, saldumynai kartą per savaitę ir kt.

Ieško gabaus ir charizmatiško

Anglų kalbos mokykla „Intellectus“ ieško gabaus ir charizmatiško mokytojo, pasižyminčio aistra kalboms ir jų mokymui. Ypač akcentuojami šiuolaikiniai mokymo metodai ir priemonės.

„Pamirškite pasenusią mokymo metodiką. Mokyti gali būti gerokai įdomiau, nei galime įsivaizduoti, jei tinkamai taikomi šiuolaikiniai metodai ir priemonės“, – teigia mokyklos „Intellectus“ vadovas Andrius Ingelevičius. Šios mokyklos mokytojai yra gabūs ir charizmatiški, turi gerų analitinių įgūdžių, leidžiančių analizuoti mokinių pažangą, gebėjimus ir moka priimti atitinkamus sprendimus. „Mūsų mokytojams nuoširdžiai rūpi geri mokymo rezultatai, todėl jie planuoja mokymo procesą taip, kad pasiektų šiuos tikslus, o patyręs mokyklos kolektyvas padeda ir pataria. Sukūrėme nemažai sėkmingų metodinių ir sisteminių sprendimų. Mūsų mokytojai myli kalbas ir savo darbui jaučia aistrą. Be abejonės, darbui reikalingos nepriekaištingos anglų kalbos žinios“, – sako A. Ingelevičius.

Ekonomika tapo konkurencinga

Mokyklos vadovas iš patirties žino, kad geri specialistai labai atidžiai renkasi būsimą darbo vietą: „Mes ieškome mokytojų, kurie dirbo tarptautinėse mokyklose, turi pasaulinės patirties, todėl samdome nemažai iš užsienio sugrįžusių specialistų. Ne kartą teko kalbėtis per „Skype“ su užsienyje gyvenančiais ir dirbančiais specialistais. Jie baigė studijas Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje ar kitose Europos Sąjungos šalyse, įgijo daug patirties ir domisi darbo galimybėmis Lietuvoje.“

Pasak A. Ingelevičiaus, mūsų ekonomika tapo konkurencinga, darbo rinka susiklostė palankiai ir dabar darbuotojui galima pasiūlyti panašų atlyginimą į tą, koks siūlomas ir kitų Europos šalių mokyklose. Žinodami, kiek mokytojai uždirba užsienyje, pagal tai atlyginimus nustatome ir mūsų darbuotojams. „Motyvuojame ne tik atlyginimu, bet ir patraukliu mokyklos įvaizdžiu, draugiška komanda, vertiname mokytojo kompetenciją – visa tai labai svarbu būsimam kandidatui į darbo vietą“, – mano A. Ingelevičius.

123RF.com nuotr./Mokytojo darbas
123RF.com nuotr./Mokytojo darbas

Pamokoje turi būti smagu

Geras mokytojas turi ne tik puikiai mokėti užsienio kalbą, išmanyti metodiką, bet turi pasižymėti ir tam tikromis asmeninėmis savybėmis, kurios padeda užmegzti tinkamą, saugų ir draugišką ryšį su mokiniais. Pirmiausia, pamokoje turi būti smagu. Pasak A. Ingelevičiaus, palaikyti mokinio motyvaciją nėra lengva. Mokytojas turi mokėti kurti tinkamą pamokos atmosferą. Jei pamokos nuotaikingos ir smagios, mokiniai gerokai ilgiau išlaiko dėmesį, pasiekia geresnių rezultatų.

„Gerų specialistų neatsiranda tiek daug, kiek norėtųsi, bet mūsų mokykloje dirba aukšto lygio specialistai. Didesnis atlyginimas pritraukia geresnius specialistus, jie sukuria didesnę pridėtinę vertę, suteikia kokybiškas paslaugas. Nors aukštesnis atlyginimas nėra pagrindinis motyvas, svarbu ir požiūris į mokytoją – jis turi būti vertinimas ir gerbiamas. Mūsų mokykloje geri darbo rezultatai tiesiogiai priklauso tik nuo darbuotojo“, – teigia A. Ingelevičius.

Didesnio atlyginimo nėra kam mokėti

UAB „Aurora Group“ vadovė Gintarė Narakienė pripažįsta, kad įmonė, ieškodama ikimokyklinio ugdymo pedagogo, darbo skelbimą turėjo koreguoti. Iš pradžių buvo nurodyta, kad specialistui siūlomas darbo užmokestis nuo 550 Eur su perspektyva didėti. Tačiau darbo ieškantys žmonės tikriausiai neperskaitė viso skelbimo iki galo ir neatkreipė dėmesio į žodelį „nuo“. Įmonė pradėjo gauti „silpnus“ gyvenimo aprašymus. Nutarėme atlikti eksperimentą – redagavome skelbimą ir nurodėme atlyginimą nuo 650 iki 1000 Eur“, – pasakoja Gintarė Narakienė.

123RF.com nuotr./Mokytojo darbas
123RF.com nuotr./Mokytojo darbas

Privačiuose darželiuose reikalavimai didesni

Pasak G. Narakienės, situacija valstybiniuose ir privačiuose vaikų darželiuose skiriasi. Jeigu pedagogas dirba valstybinėje įstaigoje, jis jaučiasi saugesnis ir nenori nieko keisti. Žmonės dažnai prisibijo privataus verslo, manoma, kad darbuotojams taikomi didesni reikalavimai. „Manau, kad ir valstybiniuose darželiuose dirba puikūs pedagogai, vaikai yra mylimi, saugomi, ugdomi, bet privačiuose darželiuose mes akcentuojame kokybę, išskirtinumą. Juk tėvai už privatų darželį moka daugiau, todėl natūralu, kad ir jų reikalavimai bei lūkesčiai yra didesni“, – teigia G. Narakienė.

„Mes rengiame ugdymo planus, kuriame metodikas, organizuojame veiklas, bendraujame su tėvais. Vien tik pabūti su vaiku neužtenka. Užsibrėžėme, kad norime rasti patyrusį pedagogą, kuris turėtų patirties, galėtų sukurti naują pridėtinę vertę, todėl neskubame priimti naujo darbuotojo, atidžiai renkamės“, – sako G. Narakienė.

Vertina darbuotojo iniciatyvą

Vadovė pripažįsta, kad visoje Lietuvoje pedagogų darbo užmokestis yra per mažas, palyginus su tuo, kokį sunkų darbą jie atlieka. „Mūsų ateitis – mūsų vaikai. Jeigu norime išugdyti gerą specialistą ir gerą žmogų, turime pradėti nuo vaikų darželio. Jeigu su vaikais dirbs savo darbo nemylinti pedagogė už mažą atlyginimą, neigiamas emocijas perduos vaikams. Mes vertiname darbuotojo iniciatyvą, mokame priedus už papildomas veiklas“, – teigia G. Narakienė.

Kiekvieną darbą galima atlikti techniškai, bet galima sugalvoti ir netradicinių priemonių, inovatyvių žaidimų, ieškoti netradicinių erdvių. „Iš karto matyti, kuris darbuotojas myli savo darbą, ieško, kaip įdomiau vaikams praleisti laiką, rengdamas tradicines šventes kiekvienais metais nori sugalvoti ką nors naujo. Pedagogė turi būti kūrybiška, jausti vaikų nuotaikas ir pritaikyti veiklas prie besikeičiančių sąlygų“, – sako G. Narakienė.

Šiuo metu CVbankas.lt yra 33 skelbimai apie darbą švietimo srityje. Juos peržiūrėsite pagal šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius