Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

CVbankas.lt: Motyvacinė priemonė, kurios vertę supranta ne visi – vertė gali užaugti penkiagubai

Ar norėtumėte lengvatinėmis sąlygomis įsigyti įmonės, kurioje dirbate, akcijų? Jungtinėse Amerikos valstijos, Jungtinėje Karalystėje ar Japonijoje tokia motyvacinė priemonė yra populiari, o Lietuvoje ją taiko kol kas tik pavienės įmonės. Portalo CVbankas.lt specialistai pastebėjo, jog darbo skelbimuose akcijų dovanojimą darbuotojams arba pasiūlymą įsigyti lengvatinėmis kainomis siūlo tokios įmonės kaip „AUGA group“, „DappRadar“, „Vinted“.
Investavimas
Investavimas / 123RF.com nuotr.

Akcijos skatina darbuotojo lojalumą

Lietuviška įmonė „AUGA group“ yra viena iš akcinių bendrovių, jos akcijų galima įsigyti biržoje. Pasak šios įmonės Personalo departamento direktorės Viktorijos Gružauskienės, viena iš šios grupės įmonių, „Baltic Champs“ dar 2015-aisiais darbuotojams dovanojo akcijų, atsidėkodama už jų darbą. Šiuo metu geriausių rezultatų pasiekusiems darbuotojams siūlomi opcionai (galimybė įsigyti įmonės akcijas mažesne kaina).

„Baltic Champs“ žingsnis 2015-ais metais nebuvo opcionų programa, tai buvo dovana. Opcionų programa, kurią nuo šių metų vykdo „AUGA group“, skirta darbuotojų motyvacijai ir lojalumui didinti. Pirmiausia akcijų opcionai skirti didžiausia poveikį bendrovės rezultatams darantiems žmonėms. Šiuo metu tai yra 205 darbuotojai iš 1200“, – sako V. Gružauskienė.

„AUGA group“ opcionų sutartyse numatyta, kad darbuotojai, pasirašę opcionų sutartis, akcijas gaus po trejų metų. Pasak pašnekovės, šis nustatytas akcijų gavimo terminas skatina darbuotojus būti lojaliais savo darbovietei.

Kitose įmonėse įprastos motyvavimo priemonės yra finansiniai priedai, šventės įmonės darbuotojams, bendros kelionės. Ar galimybė nebrangiai įsigyti savo darbovietės akcijų motyvuoja labiau?

„Dovanos, priedai, vakarėliai – vienkartiniai motyvavimo būdai, kurie naudą darbuotojui sukuria labai trumpam laikui", – įsitikinusi V.Gružauskienė.

„Akcijų opcionai, priešingai, yra ilgalaikė motyvacinė priemonė, nes gavęs įmonės akcijų opcioną darbuotojas pirmiausiai yra suinteresuotas, kad akcijų vertė kiltų ir gali prie šio proceso prisidėti tiesiogiai – savo darbu. Mes tikime, kad darbuotojai, turintys akcijų opcionų, yra labiau motyvuoti likti įmonėje. Akcijoms tapus darbuotojo nuosavybe, jis pats galės spręsti, ar jas turėti ir laukti, kol akcijų kaina pakils, ar parduoti ir tokiu būdu iš karto gauti finansinę naudą“, – sako V.Gružauskienė.

95 proc. kandidatavusių į „DappRadar“ palaikė įmonės akcijų įsigijimo politiką

Tarptautinė įmonė „DappRadar“, turinti padalinį Lietuvoje, taip pat kiekvienam savo darbuotojui pasiūlo įmonės akcijų. „DappRadar“ komunikacijos vadovas Ianas Kane‘as sako, kad taip įmonė kuria dar vieną priežastį likti joje dirbti.

„Idėja siūlyti darbuotojams lengvatinėmis sąlygomis įsigyti įmonės akcijų – paprasta. Lietuva kyla ir vystosi, todėl pasiūlome savo darbuotojams dar vieną priežastį čia likti ir dirbti. Be to, turime ilgalaikę veiklos strategiją šioje šalyje. Norime investuoti į savo darbuotojus ir kad jie taip pat gautų vertės iš savo sunkaus darbo. Be to, norime pritraukti ryškiausius savo srities talentus“, – sako I. Kane‘as.

„Galimybę gauti įmonės akcijų darbuotojai vertina labai palankiai", – teigia I. Kane‘as.

Pasak pašnekovo, įmonėje „DappRadar“ kiekvienam suteikiama galimybė pasirašyti susitarimą su darbdaviu ir įsigyti įmonės akcijų fiksuota kaina.

„Konkrečios tokio pasiūlymo detalės – vis dar derinamos ir bus viešai pristatytos 2020-aisiais. Per paskutiniuosius 4-erius metus vykdytus darbo pokalbius, 95 % į pozicijas musų įmonėje pretenduojančių kandidatų labai teigiamai įvertino akcijų įsigijimo galimybę“, – sakė pašnekovas.

Akcijų vertė užaugo beveik penkeriopai

Įdomu, jog ilgą darbinę patirtį turintis Ianas Kane‘as turi patirties su akcijų įsigijimu ankstesnėse savo darbovietėse Didžiojoje Britanijoje.

„Pirmiausia – kompanija „Starbucks“. Jie duodavo savo darbuotojams 50 $ vertės akcijų dovanų ir pageidaujantiems leisdavo įsigyti dar daugiau. 2006-aisiais Jungtinėje Karalystėje viena jų akcija biržoje kainavo apie 18 dolerių. Tuo metu, būdamas dar visai jaunas, investavau į šią kompaniją – buvau tikras, kad akcijų vertė kils. Šiandien kiekvienos iš šių akcijų vertė yra maždaug 85 $“, – džiaugėsi „DappRadar“ komunikacijos vadovas.

Lietuvoje teisė darbuotojui paprašyti įmonės, kurioje dirba, akcijų įtvirtinta tik nuo 2018-ųjų.

Vis tik Lietuvoje net ir po šio teisinio pakeitimo tokia praktika nėra populiari, o štai Jungtinėse Amerikos valstijose, Jungtinėje Karalystėje ar Japonijoje darbuotojai tokiu būdu motyvuojami jau beveik šimtmetį.

Kompanija „Vinted“, neseniai perkopusi vieno milijardo investicijų ribą ir tapusi pirmuoju Lietuvos startuoliu – vienaragiu, pripažįsta, kad siūlo darbuotojams opcionus, tačiau nuo platesnių komentarų šia tema susilaiko.

Šiemet savo įmonės akcininkais tapo ir daugiau nei 300 įmonės „Klaipėdos nafta“ darbuotojų – jiems akcijos pasiūlytos kaip metinė premija. Kita biržoje listinguojama įmonė, „Invalda INVL“, už minimalią 1 euro kainą (už akciją) leidžia savo darbuotojams įsigyti akcijų nuo 2016-ų metų. Tokia galimybė itin aktuali smulkiems startuoliams, kurie pradeda veiklą su šviežia idėja, tačiau didelio finansinio atlygio dar negali pasiūlyti.

Visi Cvbankas.lt darbo skelbimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius