-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CVbankas.lt stebi kintantį darbuotojų poreikį: kokiose srityse paklausa smarkiai išaugo?

CVbankas.lt duomenimis, šių metų pirmąjį pusmetį darbo skelbimų paskelbta 5 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Skelbimų portalo administratoriai pastebi išaugusią darbuotojų paklausą prekybos bei konsultavimo srityse. Ši sritis jau aplenkė pramonės-gamybos sritį, kurioje tradiciškai ilgus metus būdavo ieškoma daugiausia darbuotojų. Taip pat auga darbuotojų poreikis reklamos ir rinkodaros, teisės, informacinių technologijų, sandėliavimo, švietimo, mokymo ir kultūros srityse.
„Lidl“ parduotuvės atidarymo akimirka
Kasininkė „Lidl“ parduotuvėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Daugiausia ieškoma prekybos, konsultavimo, gamybos ir pramonės darbuotojų

Darbo skelbimų portalo CVbankas.lt vadovo Tomo Toleikio teigimu, ilgus metus didžiausią darbuotojų poreikį turėjęs gamybos ir pramonės sektorius šiemet pirmą kartą nusirito į antrą vietą, o darbuotojų poreikis jame sumenko 14 proc.

Tuo metu prekybos-konsultavimo sektorius augo 17 proc. – iš viso per pirmąjį 2019-ųjų pusmetį vien CVbankas.lt portale buvo ieškoma daugiau nei 4500 prekybos ar konsultavimo srities darbuotojų.

T.Toleikio teigimu, beveik visos didžiosios prekybos įmonės šių metų pirmąjį pusmetį publikavo daugiau skelbimų nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Augo ir inžinerijos-mechanikos srities darbuotojų paklausa – šiemet per pirmąjį pusmetį jų prireikė daugiau nei 2000.

„Galima drąsiai teigti, jog padidėjimas lemtas ne pavienių konkrečių įmonių augimo, o visos rinkos augimo“, – sakė T.Toleikis.

Trečias pagal darbuotojų paklausą sektorius – konsultavimo ir paslaugų, tačiau jo pokytis buvo nedidelis, per pusmetį šioje srityje ieškota daugiau nei 4000 darbuotojų.

„Lintel“ nuotr./Konsultantės
„Lintel“ nuotr./Konsultantės

Šiek tiek (3%) sumenko pardavimų vadybos specialistų paklausa. Labai augo informacinių technologijų sektorius – šios srities darbuotojų šiemet ieškota penktadaliu daugiau, negu pernai, iš viso per pirmąjį šių metų pusmetį paskelbta per 2600 laisvų pozicijų informacinių technologijų specialistams. Ši kategorija augo daugiausiai iš visų pramonės šakų, kuriose ieškoma daugiausiai darbuotojų, ir šis augimas, pasak CVbankas.lt portalo administratorių, tęsiasi jau nebe pirmus metus.

Daugumoje sričių darbuotojų poreikis auga

Gana daug ieškota sandėlio darbuotojų (iš viso per pusmetį – 2352 skelbimai) – šios srities darbuotojų paklausa šiemet išaugo net ketvirtadaliu.

Labiausiai smuko nekilnojamojo turto konsultantų, žemės ūkio, žuvininkystės specialistų poreikis.

Augo ir inžinerijos-mechanikos srities darbuotojų paklausa – šiemet per pirmąjį pusmetį jų prireikė daugiau nei 2000. T.Toleikis pastebi, kad inžinerija – specifinė sritis, šiuos darbuotojus nėra lengva apmokyti, jie turi turėti patirties specifinėje srityje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Inžinierius rasti sudėtinga, nes jie turi turėti specifinės patirties ir žinių
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Inžinierius rasti sudėtinga, nes jie turi turėti specifinės patirties ir žinių

Iš mažesnių verslo sričių, kurioms tradiciškai prireikia kelių šimtų darbuotojų per metus, labiausiai augo marketingo ir reklamos sritis – šioje srityje 2019-ųjų sausio-birželio mėnesiais prireikė 36 proc. daugiau arba beveik 200 daugiau darbuotojų.

Medicinos, sveikatos apsaugos bei farmacijos srityse darbo pasiūlymų skaičius išaugo 27 proc., teisės, švietimo, mokymų ir kultūros sektoriuose – 40 proc.

Labiausiai smuko nekilnojamojo turto konsultantų, žemės ūkio, žuvininkystės specialistų poreikis, jų per pusmetį kiekvienoje srityje prireikė kiek daugiau nei 100. Mažiausiai ieškota žiniasklaidos arba viešųjų ryšių specialistų (52).

„Negalėčiau teigti, kad tai – neperspektyvios specialybės. Tiesiog šių specialistų yra mažiau ir galbūt jų įmonės ne visuomet ieško šiuo kanalu – t.y. per darbo skelbimus“, – svarstė T.Toleikis.

Asmeninio archyvo nuotr. /CVbankas.lt vadovas Tomas Toleikis
Asmeninio archyvo nuotr. /CVbankas.lt vadovas Tomas Toleikis

„Lidl“ vilioja sveikatos draudimu ir didžiausiu atlyginimu

Kaip srityse, kuriose darbuotojų paklausa stipriai išaugo, darbdaviams sekasi rasti naujų darbuotojų?

Trečius metus Lietuvoje veikiantis prekybos tinklas „Lidl“ vis dar atidarinėja naujas maisto ir kitų būtiniausių prekių parduotuves. Prekybos tinklo įdarbinimo komandos vadovė Jūratė Staniulytė, paklausta, ar augant darbuotojų poreikiui, jų paieška sudėtingėja, teigė, kad didmiesčiuose konkurencija dėl prekybos darbuotojų iš tiesų juntama.

„Darbuotojų lengviau surasti vidutinio dydžio miestuose, tuo metu didmiesčiuose konkurencija gerokai didesnė. Darbdaviui tampa vis svarbiau tinkamai pristatyti ne tik pagrindinę informaciją apie įmonę, bet ir papildomas naudas, kurios galėtų sudominti potencialų darbuotoją. Pavyzdžiui, metų pradžioje pristatėme privatų sveikatos draudimą visiems „Lidl“ darbuotojams, niekieno neišskirdami. Dabar jau galime pasakyti, kad šis sprendimas pasiteisino. Taip pat siekiame, kad mūsų atlyginimai būtų didžiausi rinkoje, darbuotojai turėtų visas vidinės karjeros galimybes, galėtų mokytis ir tobulėti. Tai mums leidžia sukurti tikrai patrauklius pasiūlymus ir pritraukti pakankamą skaičių kandidatų į laisvas pozicijas“, – sakė J.Staniulytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Lidl“ parduotuvės atidarymo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Lidl“ parduotuvės atidarymo akimirka

Ar lengva persikvalifikuoti ir tapti prekybos centro darbuotoju, neturint panašios patirties?

„Prekybinė patirtis yra privalumas, tačiau mums taip pat svarbi žmogaus motyvacija, gebėjimas greitai mokytis, noras dirbti dinamiškoje aplinkoje. Visų pirma, ieškome žmonių, kurie savyje jau turi „Lidl“ geną, visa kita – išmokstama“, – šypsojosi pašnekovė.

Šiuo metu prekybos tinklo darbuotojų skaičius jau perkopė 2000 ir, pasak įdarbinimo komandos vadovės, tikėtina, jog dar augs. Darbuotojų jau ieškoma ir Kaune esančiam „Lidl“ logistikos centrui bei Vilniuje įsikūrusiai centrinei būstinei.

IT sritis: darbuotojų reikia ir reikės

Informacinių technologijų bendrovės „Revel Systems“ žmogiškųjų išteklių vadovė Rasa Berskienė tikina, jog kol kas įmonei pavyksta pritraukti reikiamų specialistų dėl kitokio veiklos pobūdžio.

„Pagyvėjimą rinkoje jaučiame. Tačiau mums pavyksta pritraukti (naujų darbuotojų – red.past.), nes esame produkto kompanija, naudojame naujausias technologijas, bei užtikriname įdomų darbo pobūdį. Pagrindinis privalumas IT specialistams – galimybė įsitraukti ir prisiimti lyderystę globaliuose sprendimuose produkto kūrime, mokytis ir tobulėti savo srityje. Atlygis priklauso nuo kompetencijos ir patirties lygio kiekvienoje pozicijoje“, – sakė R. Berskienė.

Didelis atlyginimas vilioja, tačiau, pasak R.Berskienės, ir reikalavimai bent jau jos atstovaujamoje įmonėje progamuotojams yra aukšti. Dėl kuriamo produkto kompleksiškumo, „Revel Systems“ orientuojasi tik į kandidatus, turinčius universitetinį IT srities išsilavinimą. Iš savo įmonės perspektyvos R.Berskienė mano, jog IT specialistų poreikis ateityje dar augs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius