-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CVbankas.lt. Virėjams siūloma iki 3000 Eur.: vienas iš iššūkių – pagaminti cepelinus

Atrodo, kad svajonių darbas keliasi į virtuvę – Lietuvoje siūlomas net iki 3000 eurų virėjų atlyginimas. Žinoma, prireiks fizinės ištvermės, vikrumo ir išradingumo, nekalbant apie darbštumą, atsakingumą ir tvarkingumą. O jeigu maisto gaminimas ne tik darbas, bet ir hobi, aistringas pomėgis – toks darbuotojas kiekvieno darbdavio svajonė.
Virėja
Virtuvės šefas / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 cvbankas.lt

Dirba su fantazija ir meile

Naujo virėjo ieško žuvies restoranas „Senis ir jūra“, o jo savininkas Maksimas Vinogradovas siūlo nemažą atlyginimą. „Pagrindinis reikalavimas – darbuotojas turi suprasti, kad pinigai yra uždirbami, o ne gaunami. Jeigu žmogus nori tik prastumti laiką darbe, tokie paprasčiausiai mūsų kolektyve nepritampa, nes mes turime stiprią komandą. Jeigu žmogus tai supranta, tai jam galima mokėti didesnį atlyginimą“, – sako M. Vinogradovas.

Virėjas turi būti ne tik miklus, bet ir sugebėti vienu metu daryti daug darbų, atlikti daug funkcijų. Tikrai ne visi sugeba įveikti šią gebėjimų kartelę. Žinoma, svarbiausia – sugebėti gaminti skanius patiekalus. „Dėl maisto kokybės reikia klausti mūsų svečių, bet mes nesiskundžiame lankytojų trūkumu, vadinasi, mus gerai vertina. Dirbame su fantazija ir meile“, – teigia restorano savininkas.

Gero virėjo pagrindinės savybės: gebėjimas planuoti, tvarkingumas ir kūrybiškumas. „Labai svarbu mokėti sudėlioti kelis veiksmus į priekį. Mes neturime daug laiko paruošti patiekalą, mūsų svečiai reiklūs“, – sako darbdavys.

Ieško jaunų žmonių

M. Vinogradovas neslepia, kad ieško jaunų žmonių, nes jie turi daugiau lankstumo, imlumo naujovėms, yra ambicingi, energingi, nori pasiekti savo tikslų. Vyresnio amžiaus darbuotojui gali būti sunku ir dėl fizinės ištvermės, nes darbo tempas intensyvus visą dieną. Vasaros metu atsidarys restoranas ir pajūryje, ten dar labiau reikia ištvermės – ilgesnės darbo valandos ir didesnis krūvis.

„Mūsų įmonė yra kūrybinga, norisi visą laiką tobulėti. Darbuotojai, kurie ilgai dirbo virtuvėje, turi susiformavusį požiūrį, charakterį, kurį sunku pakeisti, ir tai dažniausiai trukdo kurti“, – mano M. Vinogradovas.

Virėjo darbas yra komandinis. Restorano savininkas pasiruošęs mokėti daugiau žmogui, kuris mokės dirbti su komanda: „Kiekvienas gali parodyti ir savo sugebėjimus, tik žinoma, su mano „palaiminimu“. Reikia sudaryti sąlygas darbuotojui išreikšti savo fantaziją, juk taip ir gimsta virtuvės žvaigždės. Jeigu priversi virėją gaminti tik pagal receptų korteles, gali nužudyti talentą.“

Darbuotoją rasti sunku

Pasak M. Vinogradovo, Lietuvoje gerą ir patikimą darbuotoją rasti labai sunku, nors tokia pati situacija ir užsienyje. „Tokia mūsų darbo specifika. Nežinau, kodėl, atrodo, kad žmogus ir mokslus baigė, ir kažką moka. Nors neatsisakome darbuotojo be patirties, priimame ir mokome. Jeigu žmogus turi motyvaciją, nori dirbti, išmoks“, – mano restorano savininkas.

Siūlomo atlyginimo žirklės gana didelės – nuo 900 iki 2000 Eur, atskaičius mokesčius. Nuo ko priklauso didesni priedai? „Kiekvieną dieną rengiame trumpus pasitarimus, pasikalbame, ką gerai padarėme ir ką galėjome geriau. Visi gauna įvertinimą už savo darbą, pagal tai apskaičiuojamas ir atlyginimas. Mokame už sukurtą pridėtinę vertę. Kiek iš viso uždirbs, priklauso nuo paties darbuotojo atlikto darbo ir socialinių įgūdžių“, – paaiškina darbdavys.

Nemoka gaminti cepelinų

Netrukus duris atversiantis restoranas „Green Town“ Vievyje ieško aukštos kvalifikacijos virtuvės šefo. Jis turi mokėti ne tik pats gaminti, svarbiausia – organizuoti darbą virtuvėje, apmokyti personalą. Siūlomas atlyginimas išties įspūdingas – 1100–3000 Eur, atskaičius mokesčius.

„Didžiausia problema – rasti šefą, kuris išmanytų nacionalinę virtuvę. Dėl darbo kreipėsi apie 20 žmonių, ir nė vienas iš jų neturėjo darbo patirties su lietuviškais patiekalais. Didžioji dalis šefų stažuojasi Prancūzijoje arba Italijoje, jie grįžta į Lietuvą ir nori dirbti panaudodami sukauptą patirtį, todėl jiems rimtas iššūkis – pagaminti cepelinus. Atrodytų, toks paprastas patiekalas, kurį kiekviena šeimininkė gamina namuose. Kiek žinau, Lietuvoje tik vienas restoranų tinklas gamina cepelinus, kiti naudoja pusfabrikačius, o jie nėra tokie skanūs kaip naminiai“, – pasakoja Sergejus Golikovas.

Ne viską žino ir moka

Virtuvės šefas turi mokėti tvarkyti dokumentus, išmanyti sanitarinius reikalavimus. Pasirodo, darbo ieškantys kandidatai taip pat nežino, kokie šios srities reikalavimai Lietuvoje.

„Dar viena problema – virtuvės šefai nemoka paruošti technologinių kortelių, apskaičiuoti produktų kiekių. Man 40 metų, baigiau mokslus technikume, bet aš moku paruošti technologines korteles. Keista, kodėl jauni specialistai to nesugeba“, – stebisi S. Golikovas.

Problemų kyla ieškant tik virtuvės šefo, o suburti virėjų komandą nėra sunku. Pasak S. Golikovo, eilinis virėjas gauna apie 800 eurų atlyginimą. Salotų, šaltų patiekalų cecho darbuotojas uždirba mažiau, o karštų patiekalų virėjo darbas daug sunkesnis, todėl jo atlyginimas didesnis. „Jeigu yra tinkamai parengtos technologinės kortelės, geras virtuvės šefas, kiekvieną galima išmokyti ruošti maistą“, – teigia S. Golikovas.

Maisto gamybos srityje Lietuvoje darbo pasiūlymų netrūksta. Virėjams portale www.CVbankas.lt šiuo metu siūloma per 240 darbo pasiūlymų. Palyginus su praėjusiais metais, šios kategorijos skelbimų skaičius yra išaugęs 11 proc. Atlyginimai, siūlomi maisto gamybos specialistams, svyruoja nuo 430 iki net 3000 Eur. per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius