Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Darbo skelbimų rekordas portale CVbankas.lt: darbdavių TOP 30 ir prognozės

2020-ieji metai Lietuvos darbo rinkai buvo išskirtiniai. Prasidėjus pavasariniam karantinui ji akimirksniu sustingo – daugelį apėmė nežinomybė. Darbo skelbimų skaičius portale CVbankas.lt krito daugiau nei perpus. Drastiškai mažėjo ir ieškančiųjų darbo aktyvumas. Tačiau karantinui švelnėjant rinka ėmė sparčiai kilti. Jau rugsėjį darbo skelbimų skaičius buvo didesnis nei prieš metus, o šį kovą pasiekė visų laikų darbo skelbimų rekordą.
Darbo pokalbis
Darbo pokalbis / 123RF.com nuotr.

Šiuo metu portale CVbankas.lt publikuojama daugiau nei 6800 darbo skelbimų.

„Žiūrint į skelbimų skaičių atskirose kategorijose akivaizdu, kad tik keliose srityse stebimas sumažėjimas. Daugumoje skelbimų skaičius, palyginti su ankstesniais metais, akivaizdžiai išaugęs“, – konstatavo CVbankas.lt vadovas Tomas Toleikis.

Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis
Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis

Tarp labiausiai išaugusių kategorijų – inžinerija/mechanika (šoktelėjo iš septintos į trečiąją vietą, augo daugiau nei 51 proc.), transporto/logistikos vadyba (augo daugiau nei 54 proc.) ir marketingas/reklama (augo 60 proc.) Reikšmingai – 30 proc. ir 45 proc. – augo sandėliavimo, transporto vairavimo, personalo valdymo, pirkimų/tiekimo kategorijos.

Mažesnis darbo skelbimų skaičius, palyginti su praėjusiais metais išlieka prekyboje – konsultavime, klientų aptarnavime/paslaugose. „Pastaroji kategorija pernai vasarį buvo antra pagal populiarumą, o šiemet – tik 6 vietoje. Maisto gamyba taip pat yra sritis, kurią vis dar tiesiogiai veikia karantino suvaržymai. Mažiau nei pernai ieškoma ir vadovų“, – komentavo T.Toleikis.

Skelb. Skaičius

Pokytis lyginant su 2020 vasariu

Gamyba

894

19.20%

Pardavimų vadyba

603

22.81%

Inžinerija/mechanika

530

51.43%

Finansai/apskaita

488

23.54%

Prekyba – konsultavimas

477

-13.11%

Klientų aptarnavimas/paslaugos

473

-18.59%

Informacinės technologijos

461

6.96%

Sandėliavimas

374

32.16%

Statyba

350

21.95%

Transporto/logistikos vadyba

297

54.69%

Administravimas/darbų sauga

201

9.84%

Marketingas/reklama

191

60.50%

Transporto vairavimas

178

31.85%

Energetika/elektronika

169

28.03%

Vadovavimas/kokybės vadyba

159

-14.05%

Personalo valdymas

150

45.63%

Pirkimai/tiekimas

110

39.24%

Maisto gamyba

102

-38.92%

Medicina/farmacija

79

Draudimas

72

Dizainas/architektūra

51

Apsauga

45

Teisė

45

Švietimas/mokymai/kultūra

38

Žemės ūkis

28

Eksportas

21

Nekilnojamasis turtas

16

Žiniasklaida/komunikacija

16

Palankus metas ieškantiems darbo

CVbankas.lt lankytojų skaičius šių metų vasarį buvo beveik identiškas pernykščiam (-1 proc.), tačiau jie išsiuntė 12 proc. mažiau CV nei pernai.

Apibendrinant galima teigti, kad darbo ieškantiesiems šis metas yra palankus – daugumoje kategorijų darbuotojų paklausa labai išaugusi, o konkurencija tarp kandidatų, nepaisant padidėjusių oficialaus nedarbo rodiklių, nepadidėjusi.

Ko galima tikėtis artimiausioje ateityje

CVbankas.lt vadovas prognozuoja, kad darbo skelbimų skaičius ne tik išliks aukštame lygyje, bet ir turi potencijos sparčiai augti. Tikėtina, kad pasibaigus karantino apribojimams suaktyvės sritys, kurios vis dar nepasiekė ankstesnio lygio. Darbo rinkoje prognozuojamos panašios tendencijos kaip ir pernai pasibaigus karantinui – tikėtina, kad darbuotojų poreikis šoktelės aukštyn.

Lietuvos darbdavių reitingas

Darbo paieškos portalas CVbankas.lt sudarė patraukliausių Lietuvos darbdavių reitingą „Darbo rinkos lyderis 2020”.

Aukščiausias reitingo įvertinimas – „Metų darbdavio 2020” titulas atiteko prekybos tinklui „Lidl”. Transporto kategorijoje nugalėjo „Girteka”, IT ir telekomunikacijų – „Telia”, finansų – „SEB”, pramonės ir gamybos – „Ignitis grupė”, o paslaugų – „Transcom”.

„Daugumos aukščiausio reitingo įmonių lyderystė tarp ieškančiųjų darbo ieškančiųjų ne naujiena. „Lidl”, „Girteka”, „Telia”, „SEB” ir pernai buvo vieni populiariausių darbdavių, o štai „Lidl” buvo lyderis Lietuvoje ir pagal ankstesnių 2019 metų paieškų duomenis“, – atkreipė dėmesį CVbankas.lt vadovas Tomas Toleikis.

Kas augino darbo vietų skaičių ir darbdavių patrauklumą

Sulaukti padidėjusio populiarumo tarp ieškančiųjų darbo kai kurioms įmonėms padėjo jų veiklą suintensyvinusi pandemija. Vienas iš pavyzdžių – „Barbora”, pelniusi antrą vietą bendrame „Darbo rinkos lyderis 2020“ reitinge. Šiemet ji sulaukė itin didelio žiniasklaidos dėmesio, buvo skelbiama, jog įmonė plečiasi ir 2020 priėmė šimtus darbuotojų.

Dėl panašių priežasčių į lyderius išsiveržė ir Pigu.lt (10 vieta), „Omniva“ (20 vieta), „Venipak“(24 vieta).

O štai „Ignitis grupė” populiarumui didelę teigiamą įtaką padarė 2020-aisiais jų paskelbtas viešas akcijų siūlymas, kuris atkreipė visuomenės dėmesį į organizaciją ir paskatino darbo ieškančiuosius pasidomėti įmone ir kaip darbdaviu.

„Bet kuriuo atveju visas reitingo įmones galima drąsiai vadinti darbo rinkos lyderėmis – didžiulis skaičius žmonių, ieškančių darbo būtent jose parodo, kad tai yra tikrai patrauklūs darbdaviai Lietuvoje“, – pabrėžė T.Toleikis.

Kaip darbuotojais rūpinasi Metų darbdavys

Metų darbdaviu pripažinta bendrovė „Lidl Lietuva” yra ir prekybos kategorijos lyderė. Kaip 15min sakė „Lidl Lietuva“ personalo vadovė bei valdybos narė Sandra Savickienė, 54 „Lidl“ parduotuvėse dirba per 2300 darbuotojų. „Jų kompetencijos – itin skirtingos, tačiau kiekvieno komandos nario indėlis reikšmingas, siekiant užtikrinti sėkmingą įmonės veiklą.

Asmeninio albumo nuotr./Sandra Savickienė
Asmeninio albumo nuotr./Sandra Savickienė

„Ieškant naujų darbuotojų, mums labai svarbu, kad sutaptų organizacijos ir potencialaus kolegos vertybės. Be to, didelį dėmesį kreipiame į kandidatus, kurie mėgsta dinamišką darbą, yra atsakingi, siekia mokytis ir tobulėti bei geba optimaliai pasiekti geriausių rezultatų. Šiuo metu tikimės sulaukti komandos papildymo centriniame biure, parduotuvėse ir Kauno logistikos centre“, – sakė S.Savickienė.

Pasak „Lidl Lietuva“ personalo vadovės, kiekvienas darbdavys ieško būdų, kaip į organizaciją pritraukti talentingiausių kandidatų, išlaikyti jų lojalumą bei motyvaciją. Tačiau norint užtikrinti komandos narių gerovę, būtina atsižvelgti ir į pačių darbuotojų ar net kandidatų nuomonę.

Sąžiningo finansinio įvertinimo neužtenka

„Prekybos tinklo „Lidl“ kandidatų ir įmonės darbuotojų apklausų duomenys rodo, kad jiems vis labiau rūpi ne tik sąžiningas finansinis įvertinimas už atliktą darbą, bet ir kitos, papildomos priemonės bei neapčiuopiamos naudos, pavyzdžiui, darbdavio įvaizdis, nauji iššūkiai ar karjeros galimybės“, – atkreipė dėmesį S.Savickienė.

„Rekvizitai.lt“ šių metų sausio mėnesio duomenys rodo, kad vidutinis darbo užmokestis šioje įmonėje siekia 1595,51 euro ir yra vienas didžiausių atlyginimų tarp didžiųjų šalies prekybos tinklų.

„Finansinis darbuotojų įvertinimas reikšmingas, tačiau toli gražu ne vienintelis faktorius, lemiantis gerą darbuotojo savijautą įmonėje. Darbuotojai nori atsidurti profesionalioje aplinkoje, kurioje jie bus vertinami, skatinami augti ir siekti karjeros aukštumų. Mūsų bendrovėje veikia Talentų valdymo procesas, kurio metu vertiname darbuotojo įgūdžius, potencialą, o pasiekus gerų rezultatų, komandos nariai kyla pareigose, kartu auga ir jų atlyginimas. Džiaugiamės, kad pernai net 10 proc. įmonės darbuotojų buvo paaukštinti“, – pasakojo S.Savickienė.

Įmonės viduje palaikoma grįžtamojo ryšio kultūra ir kiekvienam darbuotojui sudaromas kasmetinis mokymosi planas, kuris padeda tobulinti tiek turimas kompetencijas, tiek įgyti naujų.

Darbuotojų motyvavimui išleido per 2 mln. eurų

„Norint išlaikyti personalo motyvaciją, komandos nariais būtina rūpintis ištisus metus. Mes tai stengiamės daryti skirtingais būdais. 2020 metais „Lidl“ darbuotojams suteiktų papildomų motyvacinių priedų ir kitų naudų vertė viršijo 2 mln. eurų. Didžiąją dalį šios sumos sudarė motyvaciniai priedai parduotuvių ir logistikos centro darbuotojams, o likusią investavome į išplėstą darbuotojų naudų krepšelį, papildomą sveikatos draudimą. Pandemijos akivaizdoje saugumas ir sveikata – svarbūs kaip niekada, todėl praplėtėme draudimo paketą. Nuo šių metų mūsų komandos nariai tam tikrą sumą gali išnaudoti reabilitacijos paslaugoms, taip pat padidinome vaistams, maisto papildams ir vitaminams skiriamą lėšų kiekį, esame numatę ir papildomas išmokas įvairių kritinių ligų atveju, pavyzdžiui, darbuotojams patekus į ligoninę dėl COVID-19 viruso“, – vardijo S.Savickienė.

Partnerio nuotr./S. Savickienė
Partnerio nuotr./S. Savickienė

Dėmesio sulaukia ir „Lidl“ dirbantys tėvai. Svarbiausių metų švenčių proga ruošiamos dovanėlės vaikams, mokslo metų pradžiai – mokyklinių priemonių rinkiniai. Vaiko priežiūros atostogų išeinantys tėveliai dovanų gauna kūdikio krepšelius su reikalingiausiomis priemonėmis, o grįžtantiems iš šių atostogų suteikiama visa reikiama pagalba. Kasmet organizuojamos šventės ir įvairūs konkursai darbuotojams ir jų šeimoms. Rudens sezono metu darbuotojai ir jų vaikai papildomai kviečiami nemokamai skiepytis nuo gripo.

„Transcom” populiarumą augino darbuotojų ambasadorysrė

Tai, kad UAB „Transcom Worldwide Vilnius” buvo pripažinta „Paslaugų kategorijos“ laimėtoja, jos vadovė Alinai Andriatytei vadina visos komandos aukštu įvertinimu – ne tik vadovų, bet ir viso kolektyvo.

„Ne tik šiuo pandemijos laikotarpiu daug dėmesio skiriame darbuotojų įsitraukimui, ugdymui, socialinei atsakomybei, tobulėjimui, bendram pasitenkinimui darbu mūsų įmonėje. Siekiame, kad dirbdami pas mus žmonės augtų ne tik kaip specialistai, bet ir kaip asmenybės“, – sakė A.Andriatytė.

Asmeninio albumo nuotr./Andriatytė Alina
Asmeninio albumo nuotr./Andriatytė Alina

Vadovė tiki, kad darbuotojai savo aplinkoje vienaip ar kitaip pasidalina įspūdžiais apie darbą. Greičiausiai pasitaiko ir ne visai teigiamų atsiliepimų, tačiau A.Andriatytė tikra, kad gerų atsiliepimų vis dėlto daugiau.

„Be abejo, susidomėjimas „Transcom“ grįstas ne vien darbuotojų ambasadoryste. Mes esame viena iš nedaugelio bendrovių, kuri nereikalauja ankstesnės darbo patirties ar specifinių žinių. Darbuotojus apmokome ir darbui paruošiame patys. Manau, kad patrauklumo suteikia ir tai, kad „Transcom“ yra tarptautinė bendrovė“, – sakė jos vadovė.

Paklausta, ar rasti gerą komandos narį – sunku, A.Andriatytė pripažino, kad pasitaiko įvairių situacijų. Sėkmė priklauso nuo to, kokių žinių įgūdžių ir asmeninių savybių tuo metu tikimasi iš kandidatų.

Karantinas atvėrė naujų galimybių

„Karantino laikotarpiu kandidatų tikrai padaugėjo. Tai neabejotinai susiję su karantino ribojimų nulemtu darbo vietų mažėjimu kitose įmonėse. Kita vertus tas pats karantinas mus pastūmėjo geriau sustyguoti darbą iš namų, tad atsivėrė platesnės galimybės rasti darbuotojų ne tik tuose miestuose, kur veikia mūsų kontaktų centrai (Vilniuje ir Kaune). Dabar galime pasiekti reikiamus įgūdžius turinčius žmones, gyvenančius kituose Lietuvos miestuose“, – dalijosi bendrovės vadovė.

Kalbėdama apie darbuotojų pritraukimą, A.Andriatytė pasidžiaugė, kad buvę darbuotojai noriai grįžta ir prisijungia prie naujų projektų, motyvuodami, kad prisiriša prie įmonės, vertina jos politiką, o ypač čia dirbančius žmones.

„Džiaugiamės, kad esami darbuotojai įmonę rekomenduoja savo draugams, bendramoksliams. Vis daugiau tokių rekomenduotų kandidatų prisijungia prie „Transcom“. Bet labiausiai džiugina besikeičiantis kandidatų požiūris. Pastebime, kad žmonės galvoja ne tik apie atlygį, bet nori „įdarbinti” turimas žinias ir įgūdžius, jiems rūpi tobulėjimo ir karjeros galimybės. Pokalbiuose su jaunesniais kandidatais pastebėjome, kad jiems ypatingai svarbi tvarka, aiškumas, tikslios atsakomybės, darbo sąlygos“, – sakė UAB „Transcom Worldwide Vilnius” vadovė.

Darbdavių TOP 30

2020 metais portale CVbankas.lt apsilankė 4,6 mln. unikalių lankytojų, kurie atliko 53 mln. darbo skelbimų paieškų. Iš jų 800 000 sudarė konkretaus darbdavio paieškos – ​skelbimų paieškoje raktinio žodžio laukelyje įrašius konkrečios įmonės pavadinimą.

Išanalizavus paieškų duomenis, paaiškėjo darbdaviai​, kurių 2020 – metais dažniausiai ieškojo norintys įsidarbinti žmonės.

Pateikiame Cvbankas.lt darbdavių TOP30 sąrašą eilės tvarka nuo paties populiariausio:

1 Lidl
2 Barbora
3 Telia
4 Ignitis grupė
5 Hollister
6 Senukai
7 Girteka
8 Depo
9 Maxima
10 Pigu.lt
11 DPD
12 SEB
13 Bitė
14 Pepco
15 IKEA
16 Sanitex
17 IKI
18 Rimi
19 Tele2
20 Omniva
21 Avia solutions group
22 Thermo Fisher Scientific
23 Kika Group
24 Venipak
25 Danske
26 Tesonet
27 Swedbank
28 Western Union
29 Freda
30 Continental

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius