Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEB banko apklausa: didinti darbuotojų skaičių planuoja daugiau nei penktadalis Lietuvos nedidelių įmonių

Kiek daugiau nei penktadalis Lietuvos mažų ir vidutinių įmonių šiemet planuoja didinti savo darbuotojų skaičių, rodo SEB bankų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje atlikta trijų šalių mažų ir vidutinių įmonių vadovų apklausa.
Darbas įmonėje.
Darbas įmonėje. / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Investicijos Darbas
Plėsti savo personalą planuoja 22 proc. nedidelių Lietuvos įmonių. Estijoje naujų darbuotojų įdarbinti planuoja 27 proc. įmonių, Latvijoje – 14 procentų

Vis dėlto dauguma Baltijos šalių įmonių planuoja išsiversti su turimais žmogiškaisiais ištekliais. Lietuvoje darbuotojų skaičiaus didinti neketina 75 proc. įmonių, Estijoje – 69 proc., Latvijoje – 83 procentai.

Iš trijų Baltijos šalių investuoti į darbuotojų kvalifikacijos kėlimą mažiausiai planuoja Lietuvos įmonės – vos 4 proc. iš apklausoje dalyvavusių įmonių teigė ketinančios investuoti į darbuotojus. Didžiausias rodiklis užfiksuotas Estijoje (16 proc.), Latvijoje – 8 procentai.

Investuoti į savo produkciją ar teikiamas paslaugas ketina po ketvirtadalį Baltijos šalių įmonių. 22 proc. Lietuvos įmonių planuoja didesnes nei 30 tūkst. eurų per metus investicijas. Estijoje šis rodiklis siekia 41 proc., Latvijoje – 27 procentus.

Apskritai jokių investicijų šiais metais neplanuoja 31 proc. Lietuvos nedidelių įmonių. Estijoje ir Latvijoje investicijų neplanuoja atitinkamai 17 ir 35 proc. mažų ir vidutinių įmonių.

„Šiandien jau esame pasiekę beveik pilną gamybos pajėgumų išnaudojimą, tad jaučiamas spaudimas investuoti daugiau ne tik į naujas technologijas, bet ir į produkcijos pajėgumų plėtrą. Kita vertus, matome tam tikrą nepasitikėjimą investuoti dėl neužtikrintumų vidaus rinkoje“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

SEB banko prezidento pavaduotojas Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika pažymėjo, kad į vidaus rinką orientuotos įmonės ateityje bus priverstos didinti savo investicijas.

„Reikia pažymėti, kad po krizės kompanijos buvo labai atsargios investicijų atžvilgiu. Tai kelia daugiau spaudimo šalies gamybos įmonėms investuoti, ypač toms, kurios dėmesį skirs vidaus rinkai. Statybos ir nekilnojamojo turto sektoriai optimistiškai vertina apyvartų augimą, tad planuoja investuoti daugiau nei kitos įmonės“, – spaudos konferencijoje sakė V.Doveika.

Lietuvoje beveik penktadalis įmonių šiemet tikisi didesnio nei 15 proc. apyvartos augimo. Estijoje šis rodiklis siekia 25 proc., Latvijoje – 13 procentų.

Apklausų duomenimis, Lietuvoje beveik penktadalis įmonių šiemet tikisi didesnio nei 15 proc. apyvartos augimo. Estijoje šis rodiklis siekia 25 proc., Latvijoje – 13 procentų.

Baltijos šalyse apyvartos augimą įmonės sieja daugiausiai su augančia vietine paklausa – 69 proc. Lietuvos ir Estijos bei 74 proc. Latvijos įmonių teigia dėmesį skirsiančios vidaus rinkai. Apie planus užsienyje kalba mažiau nei trečdalis Baltijos šalių įmonių, atitinkamai 30 proc. Lietuvos, 31 proc. Estijos ir 28 proc. Latvijos įmonių.

Apklausoje dalyvavo beveik 3,7 tūkst. smulkių ir vidutinių įmonių Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius