-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektronikos bendrovės su žiburiu ieško inžinierių: Lietuvoje – per mažai ambicingų jaunuolių

Elektronikos inžinieriai išradimais ir produktais keičia pasaulį, tačiau tokią ambiciją turinčių jaunuolių nepakankamai, teigia elektronikos produktus Lietuvoje gaminančios bendrovės. Visame pasaulyje naudojamus prietaisus gaminančios šalies įmonės sakosi galinčios įdarbinti daugiau specialistų ir pasiūlyti palankias sąlygas, tačiau šios srities specialistų trūkumas nemažėja, rašoma pranešime spaudai.
Lietuvos Respublikos Prezidentė lankėsi metalo apdirbimo įmonėje
Elektronikos bendrovės su žiburiu ieško inžinierių: Lietuvoje - per mažai ambicingų jaunuolių / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Elektronika – nauja IT?

„Investuok Lietuvoje“ duomenimis, elektronikos inžinierių trūkumas jaučiamas jau dabar, o po ketverių metų problema taps tik dar opesnė ir per ateinančius ketverius metus Lietuvoje reikės daugiau nei 3 tūkst. elektronikos inžinerijos specialistų. Gamyklą Kaune turinčios Norvegijos bendrovės „Kitron“ atstovai tikina, kad metai iš metų surasti specialistų darosi vis sudėtingiau.

„Susiduriame su inžinierių trūkumu rinkoje. Kasmet sukuriame nuo 10 iki 15 naujų inžinerinių pozicijų darbo vietų. Vien šiuo metu ieškome keturių inžinierių ir kviečiam į mūsų įmonę tiek elektronikos ekspertus, tiek pradedančius specialistus“, – teigia bendrovės personalo vadovė Vita Staniukynaitė.

Įtampa darbo rinkoje padidins ir sprendimą kurtis Lietuvoje neseniai priėmusi Vokietijos automobilių elektronikos komponentų gamintoja „Hella“, planuojanti įdarbinti apie 250 specialistų.

„Rinkoje atsirandanti konkurencija dėl specialistų verčia konkuruoti bendroves ir atlyginimais, ir darbo sąlygomis, ir darbuotojų tobulėjimo galimybėmis. Tai naudinga darbuotojams, todėl labai tikėtina, kad būti elektronikos inžinieriumi Lietuvoje po kelių metų bus tas pats, kas šiandien būti informacinių technologijų specialistu – darbas pasaulinio garso bendrovėse, su išskirtiniais produktais ir už gerą atlyginimą“, – teigia užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas.

Jo teigimu, elektronikos pramonė galimybes suteiks įvairaus išsilavinimo žmonėms, nes bendrovės įdarbina ne tik universitetų ar kolegijų absolventus, bet ir profesines mokyklas baigusius absolventus.

Vilioja galimybe nustebinti pasaulį

Besikeičiančios technologijos sukuria srautą inžinerinių iššūkių, kuriems įveikti reikalingi pasiruošę nuolatos tobulėti ir augti profesinėje srityje inžinieriai, – teigė V.Staniukynaitė.

Lietuvoje veikiančios elektronikos bendrovės darbuotojus vilioja ne tik atlyginimais, geromis darbo sąlygomis, bet ir galimybe kurti visame pasaulyje naudojamus produktus. Pavyzdžiui, „Kitron“ neseniai pranešė apie sutartį su sodo ir daržo technikos gamintoja „Husqvarna“, pagal kurią Kaune bus gaminama savaeigių žoliapjovių–robotukų elektronika.

„Mielai į savo komandą priimame jaunus specialistus, kurie turi galimybes bendrauti su pažangiausių pasaulinių kompanijų atstovais, pirmieji pamatyti ir prisileisti prie naujausių technologijų, elektronikos naujovių bei gaminių dar tik pasirodysiančių rinkoje. Be to, inžinieriaus darbas yra įdomus. Besikeičiančios technologijos sukuria srautą inžinerinių iššūkių, kuriems įveikti reikalingi pasiruošę nuolatos tobulėti ir augti profesinėje srityje inžinieriai“, – teigė V.Staniukynaitė.

Lietuvių inžinierių „Deeper“ sukurtas žuvų paieškos sensorius susilaukė pasaulinės sėkmės, o komandos kuriama išmani dviračių spyna pamažu skinasi kelią išmaniųjų prietaisų rinkoje.

„Elektronikos inžinieriaus diena retai būna tokia pati kokia buvo prieš tai nesvarbu ar elektronikos specialistas projektuoja įrenginius, ar juos remontuoja, kiekvieną dieną tenka susidurti su naujais galvosūkiais ir išmokti naujų dalykų. Mūsų darbuotojų komanda itin ambicinga ir manau, kad noras sukurti kažką unikalaus ir stebinančio pasaulį padėjo pasiekti tokių rezultatų ir įvertinimo tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje“, teigia „Deeper“ technologijų vadovas Donatas Malinauskas.

Vaido Neverausko/15min.lt nuotr./„Deeper“ išmanioji dviračio spyna
Vaido Neverausko/15min.lt nuotr./„Deeper“ išmanioji dviračio spyna

Jo teigimu, šių dienų pasaulio valiuta – informacija, duomenys. Tačiau būtent elektronikos įrenginiai ir kuria infrastruktūrą, kuri suteikia galimybę efektyviai keistis informacija. Daugėja įrenginių, leidžiančių prisijungti prie tinklo, bendrauti su kitais, o dabar vis daugiau įrenginių patys kaupia duomenis ir juos perduoda į internetą. Ar kalbėtume apie daiktų internetą, robotus ar išmaniuosius telefonus – visur yra elektronikos ir ją projektuoja, aptarnauja, gamina žmonės.

„Įmonėje nė vienas iš produktų kūrimo ir gamybos etapų nėra visiškai automatizuotas. Taigi tikiuosi, kad populiarėjant įvairių inžinerijos krypčių profesijoms, sulauksime motyvuotų ir ambicingų specialistų, kurie svajotų kurti ateities produktus“, – sakė D.Malinauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius