-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandijoje vienodas vyrų ir moterų darbo apmokėjimas bus įtvirtintas įstatymu

Islandijos parlamentas antradienį pateikė įstatymo projektą, pagal kurį valstybinės ir privačios kompanijos turės įrodyti, kad siūlo vienodą darbo apmokėjimą savo darbuotojams.
Ginčas
Islandijoje vienodas vyrų ir moterų darbo apmokėjimas bus įtvirtintas įstatymu / Vida Press nuotr.

Toks reikalavimas būtų pirmas pasaulyje.

„Įstatymo projektu nustatoma, kad tam tikro dydžio, 25 ar daugiau darbuotojų turinčios kompanijos ir institucijos gautų atestavimą dėl vienodų atlyginimų“, – naujienų agentūrai AFP sakė socialinių reikalų ir lygybės ministras Thorsteinnas Viglundssonas.

Pagal Pasaulio ekonomikos forumo 2015 metų Pasaulio lyčių atotrūkio indekso vertinimus, Islandijoje lyčių lygybė yra didžiausia. Nuo šios valstybęs nedaug atsilieka kitos Šiaurės šalys: Norvegija, Suomija ir Švedija.

Tačiau naujuoju įstatymu siekiama panaikinti 7 proc. atotrūkį tarp vyrų ir moterų atlyginimų šioje maždaug 323 tūkst. gyventojų turinčioje valstybėje, sakė T.Viglundssonas.

Projektą remia ir Islandijos centro dešiniųjų koalicinė vyriausybė, ir opozicija, be to, beveik 50 proc. parlamento narių yra moterys.

Įstatymas įsigaliotų sausį.

„Lyčių atotrūkis, deja, yra faktas Islandijos darbo rinkoje ir laikas imtis radikalių priemonių; turime žinių ir procesų jam eliminuoti“, – sakė ministras.

Pagal įstatymą privačios kompanijos ir vyriausybinės agentūros turėtų praeiti auditą ir gauti pažymėjimą, kad lygybė yra užtikrinama. Priešingu atveju gali grėsti baudos.

Pasak T.Viglundssono, įstatymas yra „apsunkinantis“, nustatantis naujus įsipareigojimus šalies ekonomikai ir verslui, bet „tuo pačiu nauda yra akivaizdi“.

Vadovai ir kompanijos, kurie atliko šią procedūrą, ją vertino „teigiamai“ ir įsitikino, kad „naudinga nuodugniai patikrinti sprendimus dėl atlyginimų“, sakė T.Viglundssonas.

Islandijos ekonomika džiaugiasi didėjančiu turizmu ir klestinčiu žuvininkystės sektoriumi. 2016 metais ūkio augimas buvo 7,2 proc., o pirmąjį šių metų ketvirtį pasiekė 11 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius