Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokias studijas baigę uždirba daugiausiai, o kokias – mažiausiai?

Rinkis atsakingai. Tokie perspėjimai skamba mokyklą baigusiems ir gyvenimą planuojantiems jaunuoliams. Svarbu rasti savo kelią ir pašaukimą, bet finansinė pusė irgi ne paskutinėje vietoje. Kartu su darbo paieškos portalu CVbankas.lt domimės, kiek uždirba skirtingas studijas baigę absolventai ir kiek darbo pasiūlymų šiuo metu jiems yra darbo rinkoje.
Studentai
Studentai / Arūno Jonaičio nuotr.

Prieš kurį laiką startavo svetainė karjera.lt, skirta stebėti Lietuvos aukštųjų

mokyklų absolventų karjeros pokyčius. Be kitų duomenų pateikiami ir skirtingų profesijų 2012 m. baigusių absolventų vidutiniai atlyginimai prieš mokesčius, kuriuos jie gauna praėjus trejiems metams po studijų baigimo.

„Bendra tendencija yra tokia – techninės, daugiau specifinių žinių reikalaujančios profesijos yra geriau apmokamos, nors yra išimčių, pavyzdžiui, tarp geriausių apmokamų profesijų pakliūna ir filologai, mokantys Šiaurės tautų kalbas. Dar vienas veiksnys, lemiantis atlyginimus, yra tai, kiek yra prisodrintas konkretus sektorius – pavyzdys galėtų būti informacinių technologijų specialistai, kurių poreikis darbo rinkoje yra milžiniškas“, – darbo rinkos tendencijas nušviečia Tomas Toleikis, portalo CVbankas.lt vadovas.

Profesijos pagal didžiausius atlyginimus (didėjančia tvarka):

5. Jūrų inžinerija

A. Kubaičio nuotr./Klaipėdos uostas
A. Kubaičio nuotr./Klaipėdos uostas

Baigusieji šią studijų programą uždirba vidutiniškai 958 eurus, kas leidžia šios profesijos absolventams įsitvirtinti penktoje geriausiai apmokamų profesijų vietoje. Šios profesijos specialistus Lietuvoje rengia tik Klaipėdos universitetas, o darbo vieta yra čia pat – Klaipėdos jūrų uoste ir aplink. Laivų statymas ir infrastruktūros kūrimas yra atsakingas darbas, reikalaujantis nemažai žinių, tad nekeista, kad mokamos tokios algos.

4. Skandinavų filologija

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Naujutėlaitis Klaipėdos universiteto bendrabutis
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./

Lietuvoje yra nemažai skandinaviško kapitalo įmonių arba įmonių, kurios glaudžiai bendradarbiauja su Skandinavijos šalimis, taip pat paslaugų centrų, kurių pagrindinė rinka – Šiaurės šalys. Dėl to kyla darbuotojų, kurie sugeba bendrauti danų, norvegų, švedų, suomių kalbomis, poreikis. Gebėjimai įvertinami 1040 eurų vidutine alga.

„Gana dažnai skandinavų kalbų mokėjimas darbo skelbimuose pateikiamas kaip privalumas. Be to, puikiai skandinavų kalbas mokantiems lietuviams atsiveria didesnės galimybės įsidarbinti ir pačiose Skandinavijos šalyse, kur atlyginimai yra dar didesni“, – komentuoja CVbankas.lt vadovas T.Toleikis.

CVbankas.lt yra pasiūlymų mokantiems švedų kalbą.

3. Farmacija

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Receptas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Receptas

Farmacijos bendrovės yra vienos geriausių darbdavių visame pasaulyje, tad ir Lietuva – ne išimtis. Specialistai ruošiami tiek Vilniuje, tiek Kaune, tačiau 1060 eurų vidutinį atlyginimą gauna tikrai ne dėl riboto pasirinkimo, o dėl atsakomybės ir sunkių studijų, kurios įkandamos ne kiekvienam.

Portale CVbankas.lt siūloma daugiau kaip 20 darbo skelbimų farmacijos srityje.

2. Transporto inžinerija

„Scanpix“/AP nuotr./Vilkikų eilė netoli Kalė uosto
„Scanpix“/AP nuotr./Vilkikų eilė netoli Kalė uosto

Rinkoje yra išaugęs inžinierių poreikis ir vidutinis mėnesinis 1237 eurų atlygis transporto inžinieriui yra geriausias to įrodymas. Specifinės studijos, kurios reikalauja kantrybės ir kūrybiškumo, garantuoja sotų gyvenimą.

Ši sritis nepasižymi ypač dideliu darbo pasiūlymų skaičiumi. Portale CVbankas.lt transporto inžinieriams siūlomas vos vienas skelbimas.

„Šią studijų kryptį baigę specialistai gali pritaikyti įgytas specifines žinias, tokias kaip projektavimas programomis, gebėjimas skaityti techninius brėžinius ir kt., daugybėje su inžinerija susijusių darbo vietų“, - sako T.Toleikis.

1. Programų sistemos

„123RF“ nuotr./IT darbuotojas
„123RF“ nuotr./IT darbuotojas

Visos gyvenimo sritys skaitmenizuojamos, tad informacinių specialistų profesija yra „ant bangos“. Ne veltui absolventams mokamas 1240 eurų vidutinis mėnesinis atlygis ir tai yra profesija Nr. 1 pagal perspektyvas.

Portale CVbankas.lt šiuo metu siūloma daugiau nei 150 pozicijų IT specialistams.

Patyrusio programuotojo atlyginimas Lietuvoje gali siekti ir iki 4000 Eur per mėn.

Kitoje skalės pusėje rikiuojasi tokios profesijos kaip maisto ruošyba (299 ir etnologija ir folkloristika (307). Pirmu atveju, virėjų pasiūla yra nemaža ir maitinimo įstaigų veikla nepasižymi aukštų pelningumu. Antru atveju, darbo vietos yra finansuojamos iš šalies ar savivaldybių biudžeto, o kultūros darbuotojų darbas niekada valstybės nebuvo gerai apmokamas.

Visi atlyginimai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius