Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujų darbuotojų integracija – kaip ir kiek juos mokyti?

Darbo rinkos naujokams pirmieji mėnesiai naujoje darbovietėje dažniausiai yra skirti susipažinti su darbo specifika, mokytis iš labiau patyrusių kolegų, nebijoti suklysti. Sėkmingų įmonių pavyzdžiai rodo, kad naujokų integraciją labiausiai pagreitina darbdavio organizuojami mokymai.
miško sodintojai UAB „Skogran“ mokymuose
miško sodintojai UAB „Skogran“ mokymuose / Partnerio nuotr.

Darbuotojus moko jų net neįdarbinę

Miškų sodinimo, retinimo ir kankorėžių skynimo darbus vykdanti bendrovė UAB „Skogran“ naudoja savą strategiją – darbuotojus ruošia ir moko dar prieš juos įdarbinant. Tokiu būdu, anot kalbinto įmonės projektų vadovo Roko Laukineičio, galima spręsti apie kandidato savybes ir ryžtą dirbti, o su darbo specifika susipažinę darbuotojai yra labiau motyvuoti, užtikrintai priima sprendimą dirbti ir taip sumažina riziką verslui.

„Darbuotojus dirbti siunčiame į užsienį, todėl turime juos apmokyti dar prieš darbo sezono pradžią. Į įmonės rengiamus mokymus atvyksta vidutiniškai 30 kandidatų: šiuo metu vykdome mokymus, miško sodintojams, miško ugdytojams, viduriniosios grandies vadovams (brigadininkams) ir darbų vadovams – kiekvienos specialybės mokymų trukmė skirtinga, taip pat dalis mokymų turi tiek praktinę, tiek teorinę dalį. Įmonė mokymus vykdo pirmuosius metus, tačiau jie tęsis ir toliau, kadangi teigiami rezultatai jau matosi“, – pasakoja pašnekovas.

Įmonės atstovas teigia, kad poreikis įdiegti pirmalaikių mokymų sistemą atsirado pajutus, kad verslas plečiasi ir norą dirbti miškininkystės sektoriuje išreiškia vis daugiau kandidatų. „Augant įmonės darbuotojų skaičiui tapo aišku, kad jiems trūksta ne tik kompetencijos bet ir ryžto – norintys dirbti už nemažą atlygį dažnai atvyksta nesusipažinę su daug ištvermės ir žinių reikalaujančio darbo specifika“, – pastebi R. Laukineitis. Pritaikius pirmalaikių mokymų sistemą, anot pašnekovo, buvo išspręstos kelios problemos – darbuotojų įgūdžių stoka, motyvacijos trūkumas bei darbuotojų rotacija.

Partnerio nuotr./Rokas Laukineitis
Partnerio nuotr./Rokas Laukineitis

R. Laukineičio nuomone, kokybiškus mokymus užtikrina ir aukštosios mokyklos teikiama pagalba. „Bendradarbiaudami su Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija sudarėme mokymų programą – ji leidžia tiesiogiai įtraukti tiek aukštosios mokyklos personalą, tiek būsimą darbuotoją. Mokymus pradedame nuo įvado apie įmonę bei miškininkystės pagrindų ir miškų atkūrimo teorijos. Toliau lankome medelyną, kandidatai supažindinami su sodmenų išauginimo technologijomis. Paskutinis etapas – miško sodinimas skandinaviškais metodais.“

Mokymai – kaip dirbti komandoje

„Naujiems specialistams ypač svarbūs mokymai, todėl patariama organizuoti įvairias sesijas arba kelių dienų mokymus. Tokie užsiėmimai turi būti skirti ne tik techninių žinių ugdymui – po mokymų ką tik dirbti pradėjęs darbuotojas turėtų žinoti, ką reiškia dirbti komandoje, kaip vieningai siekti tikslo“, – apie mokymų formą pradedantiesiems pasakoja „CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė. Pašnekovė taip pat pataria po mokymų vykdyti apklausas siekiant išsiaiškinti, kokius įgūdžius reikės tobulinti ateityje.

Kita populiari tarpusavio bendradarbiavimu paremta mokymų forma yra mentorystė. „Įmonės savo naujiems darbuotojams paskiria mentorius, kurių tikslas – supažindinti ką tik sutartį pasirašiusį komandos narį su darbo specifika, atsakyti į rūpimus klausimus ir pasirūpinti, kad pirmieji darbai vyktų sklandžiai“, – apie darbuotojų mokymų tendencijas pasakoja R. Karavaitienė.

Finansavimas darbuotojų mokymams

UAB „Skogran“ darbuotojų įgūdžių tobulinimui jau pasinaudojo Europos Sąjungos (ES) investicijų priemone „Kompetencijos LT“. „Šią programą pritaikėme viduriniosios grandies vadovų mokymams – kviestinis lektorius darbuotojams suteikė reikšmingų žinių apie vadovavimo komandai ypatumus“, – apie ES investicijų panaudojimo galimybes pasakoja pašnekovas.

Ūkio ministerijos administruojama ES investicijų priemonė „Kompetencijų vaučeris“ suteikia įmonėms galimybę gauti finansavimą darbuotojų mokymams tuo metu, kai jų reikia ir ta apimtimi, kurios reikia. Priemone gali pasinaudoti privatūs juridiniai asmenys ir valstybės arba savivaldybės įmonės. Viena įmonė darbuotojų mokymams gali gauti iki 4500 Eur finansavimo 12 mėnesių laikotarpiui. Finansuojama iki 80 procentų mokymų išlaidų.


Įmonės jau dabar gali kreiptis dėl darbuotojų mokymo išlaidų kompensavimo į UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (Invega). Mokymų paslaugas darbuotojams teikia profesionalūs mokymų tiekėjai pagal patvirtintas mokymų programas, įtrauktas į Mokymo teikėjų ir mokymo programų sąrašą. Programų sąrašą rasite VšĮ „Versli Lietuva“ interneto svetainėje. Neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis dėl jos įtraukimo į sąrašą.

Daugiau informacijos apie priemonę „Kompetencijų vaučeris“ galima rasti Ūkio ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius