-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepakeičiamų vadovų nėra, tik jų paieška užtrunka

TEO LT ir BNS pamainos Arūnui Šikštai ir Artūrui Račui ieško jau du mėnesius. Personalo atrankos specialistai teigia, kad nepakeičiamų vadovų nėra, tačiau gerų darbuotojų paieška kartais užtrunka.
Artūras Račas
Artūras Račas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Telekomunikacijų, IT ir televizijos paslaugų bendrovei TEO LT nuo 2004 metų vadovavęs Arūnas Šikšta vasario pabaigoje nusprendė palikti šį postą.

Kovo pradžioje apie atsistatydinimą pranešė naujienų agentūros BNS vyriausiasis redaktorius ir direktorius Artūras Račas.

Iki šiol nė vienam pamaina nėra surasta. Ne todėl, kad Lietuvoje trūktų tokias pareigas užimti galinčių darbuotojų. Personalo atrankos specialistai tikina, kad verčiau delsti pasamdyti žmogų, nei pasamdyti bet ką.

 Buvęs „Swedbank“ valdybos pirmininkas Antanas Danys.
Buvęs „Swedbank“ valdybos pirmininkas Antanas Danys.

Tad gali būti, kad greitai nebus surastas kandidatas ir į „Swedbank“ valdybos pirmininko postą, iš kurio gegužės septintąją pasitraukė ilgametis banko vadovas Antanas Danys.

Nepakeičiamų nėra

Vadovai būna geri ir blogi. Jei vadovas blogas – naujojo paieška gali užtrukti ilgiau. Tol, kol bus surastas geriausias kandidatas. Tačiau jei vadovas geras, dažniausiai jis įmonę palieka savo noru ir netikėtai. Tokiu atveju naują vadovą reikia rasti greičiau. Tačiau įmonės vis tiek neskuba – geriau jokio nei prastas vadovas.

„Labai dažnai vadovų paieška gali užtrukti nuo kelių mėnesių iki pusės metų ar daugiau. Tai nėra greitas procesas, nes netgi esant kandidatų, ilgai vyksta jų vertinimas, derybos dėl atlygio ir visų kitų sąlygų“, – 15min.lt sakė Jurgita Lemešiūtė, „People Link“ agentūros partnerė.

Kandidatų tikrai netrūksta. Stiprių taip pat yra, - apie vadovų paieškas sako R.Karavaitienė.

Pasirinkus kandidatą ar kelis, yra tikrinamos jų rekomendacijos, rengiami susitikimai su padalinių vadovais.

„CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė skaičiuoja, kad aukščiausio lygio vadovo paieška užtrunka apie tris mėnesius.

„Kandidatų tikrai netrūksta. Stiprių taip pat yra. O įmonė juos visaip tikrina, kad galutinis sprendimas būtų teisingas. (...) Jeigu bus priimtas netinkamas žmogus, jis priiminės netinkamus sprendimus. Todėl neskubama samdyti vadovų“, – sakė R.Karavaitienė.

Aukščiausio lygio vadovas dažnai yra įmonės strategas. Jam pasitraukus, atsakomybę pasidalija padalinių vadovai. Įmonė ir toliau veikia pagal buvusio vadovo sukurtą strategiją, kuri dažniausiai yra planuojama 3–5 metams.

„Kai įmonė yra veikianti, kartais ji sėkmingai gali veikti išlaikydama seną strateginę liniją, nes viskas yra sustyguota. Tad įmonė gali sau leisti skirti nemažai laiko naujo vadovo paieškai“, – 15min.lt sakė „Manager.lt“ vadovas Aras Milieška.

Be to, greitai gerą vadovą surasti yra sunku, nes darbo neturinčių specialistų – maža.

„Laisvų kandidatų, kurie sėdi ir laukia darbo, nėra arba yra tik vienetai. Aukščiausio lygio vadovų paieška dažniausiai yra tiesioginė – kontaktuojama su dirbančiais žmonėmis, turinčiais atsakomybes. Dažnai tai ir būna priežastis, kodėl užtrunka tas procesas – dirbantis vadovas neatsisakys savo darbo vietos per 14 darbo dienų. Dažnai jie turi ir sutartyse įtrauktus punktus, kur įrašyti kelių mėnesių laikotarpiai. Laisvų vadovų tikrai nėra rinkoje“, – sakė J.Lemešiūtė.

Tačiau laikotarpiu, kai bendrovė neturi vadovo, jos veiklą gali sutrikdyti jos darbuotojų nerimas.

Didžiausia žala – darbuotojams

„Vadovo nebuvimas pačiai įmonės kasdienei veiklai daug įtakos nepadaro, pati didžiausia žala padaroma darbuotojams. Yra toks neužtikrintumo laikotarpis, dažniausiai visi darbuotojai kalbasi, kas bus kitas vadovas, kaip keisis, ar jie turės tą darbą, ar ne. Mes pastebime, kad tokių pokyčių metu daug darbuotojų pradeda dairytis kitų darbo pasiūlymų. (...) Tai nereiškia, kad žmonės palieka įmonę, bet jie daug intensyviau žvalgosi. Normalu, kad pokyčiai sukelia bendrovėje tam tikrą neužtikrintumą. Gali pridaryti žalos, jeigu išeina stiprūs žmonės“, – sakė J.Lemešiūtė.

Todėl labai svarbu nuolat kalbėti su įmonės darbuotojais apie permainas.

„Kol nėra vadovo, labai svarbu dirbti su kolektyvu, kad jis žinotų, kokia situacija, kad nebūtų psichologinių problemų, kad žmonės nebijotų įmonės griuvimo. Labai svarbu teisingai paaiškinti, kas čia vyksta, koks etapas. Nes nuo  darbuotojų ir priklauso įmonės sėkmė. Taip, kaip bus dirbama su kolektyvu, lems ir tai, kaip įmonė veiks, kol bus ieškomas jos vadovas“, – sakė R.Karavaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius