Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Neteisingai pasirinkta profesija sukelia emocinę ir egzistencinę krizę

Brandos egzaminams įsibėgėjus, dauguma abiturientų jau yra apsisprendę, kur stoti, kita dalis laikosi nuomonės – kur priims, ten bus gerai. Tačiau yra ir tokių laimingųjų, kurie jau nuo vaikystės žino, kokios profesijos atstovais jie bus. Jaunuoliai, kurie renkasi specialybę tik pagal populiarumą, artimųjų rekomendacijas ar net liepimus bei tie, kurie stoja, kur priims – stipriai rizikuoja savo pačių gyvenimo kokybe.
Kai akcijos krenta ir lūpos atvėpsta.
Neteisingai pasirinkta profesija sukelia emocinę ir egzistencinę krizę / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Savo mintimis ir patarimais abiturientams, dalijasi psichologė, koučingo specialistė, lektorė Ugnė Juodytė.

Asmeninio archyvo nuotr./Ugnė Juodytė
Asmeninio archyvo nuotr./Ugnė Juodytė

Pasak pašnekovės, abiturientai, pasirinkę studijas ne pagal savo talentus ir pašaukimą, anksčiau ar vėliau supranta, jog pasirinktas kelias neteikia džiaugsmo ir net atima energiją.

Koučingo specialistė pasakoja, kad gana dažnai jaunuoliai įgiję nemylimas profesijas ieško nemylimo darbo. Darbdavys mato, kad kandidato akyse nėra „ugnelės“ ir pašaukimo, jog vienintelis svarus argumentas yra tik diplomas. Todėl supranta, kad toks darbuotojas neatneš sėkmingų rezultatų. Jeigu ką tik baigusiam studentui pavyktų įtikinti, pirmiausia, save, o vėliau ir būsimą darbdavį, kad jis yra tinkamiausias kandidatas siūlomai pozicijai, „parako“ užtektų ne ilgam.

Nemylimas darbas laimės nesuteiks

Nuolatinė vidinė įtampa sukelia psichologinius ir fizinius negalavimus.

Gavęs darbą, kuris atitinka tik įgytą profesiją, bet ne asmeninį pašaukimą, žmogus pasineria į rutiną – nekenčiami pirmadieniai, per ilga darbo savaitė, per trumpos atostogos ir pan. „Nuolatinė vidinė įtampa sukelia psichologinius ir fizinius negalavimus“, – akcentuoja psichologė U.Juodytė.

Pašnekovė pasakoja, jog ilgą laiką dirbant nemylimą darbą, o kartais jau studijuojant neteisingai pasirinktą profesiją, ištinka emocinė ir egzistencinė krizė. Prasideda aktyvios savęs paieškos: keliaujama iš vieno seminaro į kitą, praktikuojama daugybė metodikų, atsakymų ieškoma įvairiose knygose. Tačiau tai yra ne blogiausias variantas, dažniausiai savianalizės metu atrandami tikrieji talentai bei kardinaliai keičiamas gyvenimo būdas. Kur kas blogiau, kai nepakanka ryžto ieškoti alternatyvų, o emocinis nepasitenkinimas slopinamas žalingais įpročiais.

Kaip atrasti savo pašaukimą ir teisingai pasirinkti profesiją

Psichologijos specialistė U.Juodytė pataria užduoti sau esminį klausimą: „Kokia veikla mane džiugina ir ja užsiimu nuolat?“

  • Stebėkite kasdienius ir vaikystės įpročius

Įvertinkite šiuos savo pomėgius bei gebėjimus ir pritaikykite juos praktikoje.

Lektorė kviečia abiturientus kartu pamąstyti: „Sakysite, jog iki šiol mylimiausia veikla yra kompiuteriniai žaidimai ir be jų neįsivaizduojate savo gyvenimo. O gal aktyviai reiškiatės socialinių tinklų aplinkoje. Pamąstykite, kokias savybes dažniausiai naudojate minėtuose užsiėmimuose. Gal esate nepralenkiamas žaidimuose dėl greitos reakcijos, pastabumo detalėms ir atkaklumo. Kaip manote, kokioje profesijoje galėtumėte šiuos gebėjimus panaudoti? Socialiniame tinkle lengvai užmezgate kontaktus ir mokate aiškiai dėstyti mintis raštu – tai irgi labai vertinga. O gal jūsų įrašai socialiniuose tinkluose yra itin populiarūs, originalūs ir pastebimi – pasvarstykite apie reklamos sritį“.

U.Juodytė ragina prisiminti vaikystę, kuomet galbūt galėdavote valandų valandas sėdėti ir konstruoti, todėl jūsų negąsdina darbai, reikalaujantys kantrybės, susikaupimo ir kūrybiškumo. „Įvertinkite šiuos savo pomėgius bei gebėjimus ir pritaikykite juos praktikoje“, – pataria psichologė.

  • Savanoriaukite

Dažnai jaunuoliai nelabai įsivaizduoja, ar pasirinktos specialybės atitiks jų lūkesčius. „Jei jau atradote keletą veiklų, kurios jums įdomios – susiraskite organizaciją, kurioje galėtumėte savanoriauti. Taip susipažinsite su žmonėmis, kurie dirba darbą, apie kurį jūs galvojate, suprasite, kokių savybių, mokslų tam reikia. Pabandę realiau įsivaizduosite, kaip atrodo standartinė diena, ir ar tikrai tokia veikla patinka“, – dalijasi mintimis viena iš socialinio projekto „Karjeros stovykla – Karjerą renkuosi PATS!“ organizatorių U.Juodytė.

Renginio organizatorių nuotr./Savanorystė
Renginio organizatorių nuotr./Savanorystė
  • Turėkite mentorių

Psichologė abiturientams rekomenduoja susirasti mentorių – žmogų, kuris savo srityje jau yra daug pasiekęs. Mentorius ne tik galės atsakyti į aktualius klausimus, papasakoti, kaip pasiekė tai, ką turi dabar, bet ir reguliarių susitikimų metu padės susidėlioti karjeros planą, kuris tikrai padės greičiau ateiti iki norimos veiklos.

  • Būkite atviri patys sau

Pinigai jūsų veiklą lydės savaime, kuomet jausite savo veiklos prasmę ir būsite geriausias specialistas.

Anot pašnekovės, visuomet geriausia pirma galvoti ne apie pinigus, kuriuos uždirbtumėte, o apie tai, kaip toje veikloje galėtumėte sėkmingai realizuoti save ir pritaikyti savo gebėjimus. „Pinigai jūsų veiklą lydės savaime, kuomet jausite savo veiklos prasmę ir būsite geriausias specialistas. Nesvarbu, ar tapsite direktoriumi, ar advokatu, jeigu neturite savybių, reikalingų šioms pareigybėms, labai tikėtina, kad veikla jums seksis sunkiai ir pareikalaus daugybės fizinių bei psichologinių pastangų. Todėl būkite sau atviri ir nebijokite apginti savo pasirinkimo“, – tikina koučingo specialistė U.Juodytė.

  • Atsižvelkite į savo charakterio bruožus

    123rf.com nuotr./Muzika
    123rf.com nuotr./Muzika

Specialistė pabrėžia, kaip svarbu įvertinti, kas jums sekasi be didelių pastangų bei kokio tipo žmogus esate. „Interneto platybėse tikrai rasite įvairių testų, kurių pagalba tiksliau galėsite sau įvardinti, kas esate – intravertas, ekstravertas, cholerikas, sangvinikas ir pan. Pamąstykite, kokiu būdu jums lengviausia komunikuoti su žmonėmis – raštu ar žodžiu, kaip greitai atliekate darbus, koks darbo tempas jums nekelia įtampos, kokioje aplinkoje jaučiatės gerai, kada jūs lengviau atsiskleidžiate atlikdamas užduotis – vienas, ar komandoje“, – pataria psichologė.

Visuomet yra galimybė keisti profesiją

Socialinio projekto jaunimui „Karjeros stovykla – Karjerą renkuosi PATS!“ viena iš organizatorių U.Juodytė ragina sudėlioti visus prioritetus, o atsakius sau į visus svarbius klausimus, skirti savo dėmesį pasirinktai profesijai – gilinti žinias tų dalykų, kurių egzaminus laikysite ir kurių balai bus svarbūs stojant studijuoti pasirinktą specialybę. „Jei vis tik nutiktų taip, kad pasirinkimo nebūtų ir patektumėte ten, kur nesitikėjote – būkite drąsūs, ieškokite galimybių keisti studijų kryptį. Neįtikinėkite savęs, kad galbūt bus gerai ir taip, antraip, įgysite ne itin mielą specialybę ir gausite nemylimą darbą, kuris apkartins jums gyvenimą“, – įspėja pašnekovė.

Apie teisingą karjeros kelio pasirinkimą psichologė U.Juodytė konsultuos šią vasarą karjeros stovykloje „Karjerą renkuosi PATS!“, Trakų rajone. Daugiau informacijos apie stovyklą 15-19 metų jaunimui čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius