-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasta žinia apie 6 valandų darbo dieną svajojantiems švedams – per brangu

Šešių valandų darbo dienos laukiantiems švedams valstybė turi blogų naujienų – tai yra per brangu, rašo naujienų agentūra „Bloomberg“.
Stokholme – lapkričiui rekordinis kiekis sniego
Stokholme – lapkričiui rekordinis kiekis sniego / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokia išvada daroma remiantis dvejų metų eksperimento Geteborge, „Volvo“ mieste, rezultatais. Tam, kad sutrumpintų žmonėms darbo dienos trukmę iki 6 valandų, 68 slauges turintys senelių slaugos namai Svartedalen turėjo papildomai pasamdyti 17 žmonių, kas papildomai kainavo 12 mln. kronų (2,2 mln. dolerių).

Eksperimentas rodo, kad dėl sutrumpintos darbo dienos darbuotojai jaučiasi sveikesni, taigi rečiau jiems reikalingas nedarbingumo lapelis, taip pat pagerėjo jų teikiamų paslaugų kokybė. Nepaisant to, Geteborgas nesieks įteisinti trumpesnės darbo dienos.

„Tai yra susiję su didesnėmis kainomis. Tai yra smarkiai per brangu“, – sakė vietos kairiųjų pažiūrų politikas Danielis Bernmaras, atsakingas už pagyvenusių žmonių slaugą savivaldybėje.

Geteborgo atvejis yra tik vienas iš daugelio Švedijos, besididžiuojančios gerovės valstybės etikete, eksperimentų sutrumpinti darbo dieną. Švedijos bandymai yra stebimi visame pasaulyje.

Istoriniai duomenys rodo, kad vidutinė darbo trukmė Švedijoje per pastarąjį šimtmetį sutrumpėjo. Tačiau šiuo metu sutrumpinti darbo dieną iki 6 valandų nacionaliniu mastu nėra.

D.Bernmaras norėtų pamatyti daugiau tyrimų, kurie analizuotų, kokią ilgalaikę naudą visuomenei gali suteikti trumpesnė darbo diena. Vienas argumentų – intensyvaus darbo profesijų atstovai galėtų dirbti daugiau metų.

„Aš asmeniškai manau, kad trumpesnė darbo diena yra ilgalaikis sprendimas. Kuo turtingesni mes tampame, tuo labiau turime pasinaudoti tuo kitais būdais nei naujo automobilio įsigijimas ar didesnis vartojimas“, – kalbėjo politikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius