Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Richardas Bransonas – apie tai, kada išeiti iš darbo ir pradėti savo verslą

„Man puikiai sekasi dirbti samdomą darbą, tačiau šalia to pradėjau savo smulkų verslą. Manau, kad skiriant daugiau laiko, pastangų bei investicijų minėtam verslui, šis taptų daug sėkmingesnis. Tačiau man tektų išeiti iš esamo darbo. Kaip žinoti, kada yra tinkamiausias metas leistis į riziką?“ – vienas skaitytojas Inc.com portale pateikė klausimą Richardui Bransonui. Garsusis verslininkas pasidalino savo mintimis apie tokią situaciją.
Richardas Bransonas
Richardas Bransonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Beveik kiekvienas turi verslumo dvasios, dėl to pamąsto apie nuosavą verslą. Tačiau verslininko gyvenimas – ne kiekvienam. Daugybė žmonių nusprendžia realizuoti savo talentą dirbdami kažkieno bendrovėje, kuria nuostabias inovacijas. Kitai daliai žmonių samdomas darbas niekada neatrodė kaip geras pasirinkimas, tad jie įkuria savo verslus dar labai anksti.

Šio klausimo autorius yra vienas tų žmonių, kuris turi pasirinkti tarp samdomo ir nuosavo verslo. Nežinodamas apie autorių nieko daugiau, galiu pasakyti, kad jis turi didžiulį pasitikėjimą savo verslu, tad anksčiau ar vėliau jis nuspręs skirti visą darbo laiką jo vystymui. Jeigu ne… visą savo gyvenimą svarstys, kas būtų nutikę, jeigu būtų išdrįsęs pabandyti.

Anksčiau ar vėliau pradedantieji verslininkai privalo palikti saugų uostą ir leistis į riziką. Taip, tai baugina. Todėl jums būtina pasirūpinti tinkamu parašiutu.

Pradinis planas ir mentorių komanda

Pirmasis žingsnis ruošiantis išeiti iš savo darbo yra būsimo (skaitytojo atveju, esamo) verslo planavimas, kurio metu reikia atsakyti į daugybę klausimų, pavyzdžiui, kokioje vietoje bus įsikūręs biuras, kaip produktas turės atrodyti lentynoje ir pan. Turite identifikuoti kiek įmanoma daugiau spragų savo plane anksčiau laiko. Kita vertus, laikas yra ribotas. Jeigu planuosite per ilgai, gali pasikeisti aplinkybės bei situacija rinkoje. Kitaip tariant, prarasta galimybė.

Norėdami būti tikri, kad esminės plano prielaidos suveiks, o tam tikros detalės nepakiš kojos, siūlau susirasti keletą stiprių mentorių. Puikių patarėjų turėjimas yra neįkainojamas, o taip pat padės nuosekliai įveikti stadiją iš „pusės etato“ verslininko į pilną darbo dieną dirbantį verslininką.

Skaitytojo situacija primena man Brettą Godfrey’ų, vieną iš „Virgin Express“ finansinės komandos narių, kuris pasiūlė man įsteigti oro linijų bendrovę Australijoje. Brettas parodė savo planą, aš pateikiau savų minčių, o vėliau kartu naujaip išreiškėme pradines idėjas. Netrukus įkūrėme „Virgin Blue“, kurio vadovu Brettas tapo.

Mentoriai taip pat bus tie žmonės, į kuriuos kreipsitės patarimo, kai viskas klostysis ne pagal planą. Galite būti tikri, kad taip ir bus – kita vertus, dėl to tik įdomiau. Sprendimų priėmimas kartais yra itin sudėtingas ir jis nulems skirtumą tarp galėjimo apmokėti sąskaitas (ir atlyginimus darbuotojams) bei to negalėjimo. Turėdami stiprų žmonių palaikymą, priimsite geresnius sprendimus.

Galimybių langas vieną dieną užsivers

Prieš jūsų verslui tampant vieninteliu pajamų šaltiniu, turite pagalvoti apie savo finansinę būklę. Galbūt finansinį saugumą suteiks investuotojai, o galbūt galima rizika dalinsitės su verslo partneriais. Kad ir kokį kelią pasirinksite, pagalvokite apie pasekmes to, jei verslo vystymas užtruks ilgiau, o galbūt net ir visai žlugs. Alternatyvaus plano pasirašymas gali įnešti daugiau pasitikėjimo savimi.

Kol planuojate, ieškote investuotojų bei mentorių, atsiminkite, kad galimybių langas vieną dieną užsivers – tuo metu turite tiesiog palikti saugų uostą. Tuomet viskas, ką reikia padaryti, yra išeiti iš esamo darbo ir pasinerti į nuosavą verslą. Būkite drąsūs: po viso planavimo ateina metas veikti, realizuoti idėjas, rizikuoti, tikėti savimi ir, žinoma, savo komanda. Sėkmės!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius