Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Jakeliūnas nepamiršo padėkoti savo šaltiniui VILIBOR skandale

Šį pavasarį triukšmą dėl galimo bankų manipuliavimo VILIBOR sukėlęs Stasys Jakeliūnas nepamiršo pagrindinio savo įkvėpėjo, kuris po paskelbtos kritikos pasitraukė iš Lietuvos banko.
Stasys Jakeliūnas
Stasys Jakeliūnas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Lietuvos banke aukštas pareigas užėmęs Tomas Ramanauskas buvo tas asmuo, kuris VILIBOR laikė „instituciškai įteisintu karteliu“ ir kuris buvo savotiškas informacijos šaltinis Biudžeto finansų ir komiteto pirmininkui S.Jakeliūnui, tyrusiam komercinių bankų veiklą krizės metais.

Pakvietė dirbti savo padėjėju

Patekęs į Europos Parlamentą, politikas nepamiršo atsidėkoti asmeniui, kurio informacija rėmėsi kalbėdamas apie galima bankų manipuliavimą palūkanų normomis. Todėl T.Ramanauskas buvo pakviestas dirbti europarlamentaro vietiniu padėjėju Lietuvoje. Už tai jis gaus atlyginimą.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Ramanauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Ramanauskas

Be to, tai rodo, kad tyrimas dėl bankų vaidmens krizės metais gali būti tęsiamas, tai žadėjo ir pats S.Jakeliūnas.

Po išsakytos kritikos su banku atsisveikino

Lietuvos banko atstovai trečiadienį 15min patvirtino, kad T.Ramanauskas jau „kurį laiką“ nebedirba banke.

15min anksčiau paviešino tuometinio Lietuvos banko Sisteminės rizikos modeliavimo skyriaus viršininko T.Ramanausko prezentaciją, kurioje teigiama, kad „VILIBOR kotiruočių skelbimo sistema iš esmės vertintina kaip instituciškai įteisintas kartelis“, taip pat atskleidė, kad VILIBOR skaičiavimo tvarkoje nėra saugiklių, užtikrinančių sąžiningą kotiravimą. Taip pat, kad bankai ne visuomet atsižvelgė į skolininko teises.

Tokie tuometinio Centrinio banko Sisteminės rizikos modeliavimo skyriaus viršininko teiginiai prieštaravo oficialiai banko pozicijai, kad „viskas buvo gerai“.

Kritikavo kolegų darbą

Be to, T.Ramanauskas žiniasklaidoje paskelbė savo komentarą, kuriame sukritikavo kolegų iš Lietuvos banko poziciją VILIBOR klausimu, prašė jų neskleisti demagogijos.

Banko atstovai žiniasklaidai teigė, kad nuomonių įvairovė Centriniame banke – normalu.

Tačiau nuo 2012 m. Sisteminės rizikos modeliavimo skyriui vadovavęs T.Ramanauskas banką paliko savo noru. Tiesa, jo Linkedin paskyroje vis dar teigiama, kad jis dirba Lietuvos banke.

Bankus manipuliacijomis apkaltinęs S.Jakeliūnas pradžioje teigė, kad remiasi slapta Lietuvos banko pažyma, tačiau vėliau paaiškėjo, kad remiasi T.Ramanausko parengtomis skaidrėmis.

Daug T.Ramanausko teiginių atitiko išsakomas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pozicijas.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetui vadovavęs S.Jakeliūnas vykdė tyrimą ir reikalavo, kad bankai Lietuvos gyventojas grąžintų lėšas dėl, jo nuomone, pernelyg didelio „Vilibor“ rodiklio už suteiktas paskolas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius