-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uždarbiaujantys studentai algomis nesiskundžia – jos stiebiasi į viršų kartu su paklausa

Darbuotojų trūkumas ir auganti minimali alga gerina ir studentų situaciją. Pirmuose kursuose įsidarbinę studentai sako, kad jų atlyginimai kyla ne tik dėl to, kad ūgteli ir minimali alga. 15min kalbinti dirbantys studentai pasakojo, kad jų uždarbiai kilo dėl gerų rezultatų, paaukštinimo arba po to, kai pakeitė darbus. Jau praeityje tie laikai, kai studentai rinkdavosi atsitiktinius darbus – dabar kiekvienas darbdavys siūlo lankstų grafiką.
Mergina biure
Mergina biure / Vida Press nuotr.

Už valandą gauna vis daugiau

Socialinį darbą Vilniaus universitete studijuojantis Ernestas Meirovičius dirba dailiųjų darbų ir amatų būrelio vadovu Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre. Studijų metu jis uždarbiavo aptarnavimo sferoje, tačiau daugiau pradėjo uždirbti pakeitęs darbą.

Vasarą fiksuota dalis pakilo beveik 50 procentų. Mano akimis, ji pakilo dėl įdirbio įmonėje, nes po kažkurio laiko fiksuotą dydį darbdavys kilsteli“, – sakė K.Lasickas.

„Buvo momentas, kai kilo minimali alga Lietuvoje, bet atlygis augo ir dėl rezultatų“, – pasakojo E.Meirovičius.

„Telia“ prekybos salone konsultantu dirbantis Karolis Lasickas šįmet baigs studijas Vilniaus universiteto Fizikos fakultete. Konsultantu jis dirba beveik 2 metus. Pasak Karolio, konsultanto algą sudaro fiksuotas dydis bei priedas, kuris priklauso nuo atliktų pardavimų bei kitų veiksmų. Labiausiai alga jam pakilo pernai vasarą, tačiau to jis nesieja su minimalios algų padidėjimu, nes jo alga ir taip buvo didesnė.

„2016 metų vasarą fiksuota dalis pakilo beveik 50 procentų. Mano akimis, ji pakilo dėl įdirbio įmonėje, nes po kažkurio laiko fiksuotą dydį darbdavys kilsteli“, – sakė K.Lasickas.

Karolis Lasickas
Karolis Lasickas

Evelina Blaževič, trečiakursė sociologijos studentė, dirba „Ikea“ maitinimo paslaugų sektoriuje, o jos alga priklauso nuo išdirbtų valandų. Studentė dirba jau 9 mėnesius ir jos valandinis įkainis per šį laiką pakilo ketvirtadaliu.

„Algą pakėlė dėl gerų rezultatų. Tai priklauso nuo rezultatų ir išdirbto laiko, nes visiems skirtingai kilo“, – sakė E.Blaževič.

Darbų – kiek tik nori

Socialinį darbą studijuojantis E. Meirovičius pastebėjo, kad dabar darbdaviai noriai priima dirbti studentus, tačiau ne visada pavyksta sutarti dėl sąlygų.

„Būna tokių atveju, kai studentui sunku suderinti tvarkaraštį, todėl darbdaviai linkę priimti tokį žmogų, kuris dirbtų pagal darbdavių nustatytą laiką“, – sakė E.Meirovičius, uždarbiaujantis jau nuo 16 metų.

Ernestas Meirovič
Ernestas Meirovičius

Būsimas fizikas K.Lasickas irgi mano, kad studentui rasti darbą dabar nėra sunku, pavyzdžiui, jis užtruko tik dvi savaites, kol įsidarbino tuometinėje „Omnitel“ kompanijoje. Prieš tai jis dirbo „Vilniaus alaus“ bare, turėjo laikinų darbų statybose. Tiesa, Karolio alga buvo pakilusi tik kartą, kai buvo paaukštintas. Darbdaviams nekliudė tai, kad jis yra studentas, todėl pavykdavo suderinti grafikus su darbu.

Studentai biure – nauda bendrovei

Studentė E.Blaževič pastebėjo, kad darbdaviai kaip tik linkę priimti studentus, nes jie kelia mažiau reikalavimų, be to, atneša į kolektyvą veržlumo ir pozityvumo. Jai darbe sudarytas toks grafikas, kad dėl darbo nereikėtų praleisti paskaitų, o per egzaminų sesiją ji gali išeiti neapmokamų atostogų, kad galėtų mokytis. Tiesa, mergina buvo susidūrusi ir su priešingomis situacijomis.

„Aišku, man buvo pasitaikę atvejų, kai norint įsidarbinti, darbdavys buvo kategoriškas, maždaug jei esi studentė ir nori dirbti, tai teks praleisti nemažai paskaitų, ir niekas nederina grafikų pagal kiekvieno pageidavimus. Tačiau aš visgi manau, kad nėra sudėtinga rasti darbą – mano aplinkoje tikrai didžioji dalis studentų dirba“, – pasakojo E.Blaževič.

Beveik visi darbuotojai – iš universiteto suolo

Darbdaviai taip pat teigia, kad yra linkę prisiderinti prie užsidirbti norinčių studentų poreikių. „Aprangos“ parduotuvėse didžioji dalis darbuotojų yra studentai. „Aprangos“ grupės personalo direktorės Audronės Martinkutės teigimu, parduotuvėse darbuotojo alga, nepaisant to, ar jis studentas ar ne, priklauso nuo dirbamo darbo laiko, kompetencijų, atsakomybių prekybos tinkle, turimos patirties. Stengiamasi pasiūlyti tokį atlyginimą, kuris atitiktų rinkos situaciją, darbuotojų lūkesčius bei motyvuotų.

„Pastaraisiais metais darbo užmokestis „Aprangos“ grupės parduotuvėse Lietuvoje kasmet vidutiniškai auga apie 8 proc. Savo darbuotojams siūlome ir kitų pridėtinių verčių, kurios, pasak mūsų esamų darbuotojų, taip pat motyvuoja“, – atsakė A.Martinkutė.

Anot jos, „Aprangoje“ didžioji dalis darbuotojų yra studentai. Jie renkasi čia dirbti dėl to, kad priimami be darbo patirties, apmokomi, pavyksta susitarti dėl grafiko, kad galėtų ir mokytis, ir dirbti. Taip pat įmonėje vystomi motyvaciniai projektai, galimos karjeros galimybės.

„Iš patirties galime pasakyti, kad studentai labai motyvuoti efektyviai naudoti savo laiką, siekti rezultato“, – teigia A.Martinkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius