-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ateinančią žiemą šildymas nepigs: ekspertai ragina atsparumą kainų šuoliams didinti renovuojant būstus

Dėl brangusių dujų praėjusią žiemą ženkliai išaugusios šildymo sąskaitos verčia sunerimti daugelį šalies gyventojų, juolab kad šiemet situacija bus panaši. Ekspertai akcentuoja, kad labiausiai šį kainų augimą jaučia ne tik gyventojai, kurių namai yra šildomi iškastiniu kuru, bet ir asmenys, gyvenantys šilumą švaistančiuose būstuose ir nerenovuotuose daugiabučiuose. Tuo tarpu neseniai vykdytas tyrimas atskleidžia, kad neatnaujintų daugiabučių gyventojai brangstančio šildymo kontekste yra vis labiau pasiryžę įsitraukti į modernizavimo procesus.
Ateinančią žiemą šildymas nepigs: ekspertai ragina atsparumą kainų šuoliams didinti renovuojant būstus
Ateinančią žiemą šildymas nepigs: ekspertai ragina atsparumą kainų šuoliams didinti renovuojant būstus / APVA nuotr.

Anot Valdo Lukoševičiaus, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos vadovo, šiuo metu biokuras su komunalinėmis atliekomis sudaro apie 80 proc. šildymui naudojamų medžiagų, o gamtinės dujos – apie 20 proc. Jis pratęsia, kad būtent vis didesnė šildymui naudojamo biokuro dalis lėmė ir iki šios žiemos kritusias šildymo kainas. Vis dėlto praėjusią vasarą ėmus kilti dujų kainoms, atitinkamai brango ir miestų šildymas.

„Jeigu dar 2020/2021 m. žiemą vidutinę šildymo kaina siekė apie 4-5 centus už kWh, praėjusį sezoną ji kilo iki 8 centų už kWh. Tam įtakos turėjo Rusijos ruošimasis karui, dirbtinai sukėlus dujų trūkumą. Ėmus kilti dujų kainoms, atitinkamai dėl išaugusios paklausos biokurą pabrangino ir jo gamintojai. Tikėtina, kad šie pokyčiai nėra visam laikui, o ilgainiui, grįšime prie 2020/2021 m. sezono lygio. Tačiau artimiausia perspektyva rodo, kad šiluma šią žiemą brangs apie 10-20 proc., lyginant su praėjusiu šaltuoju laikotarpiu“, – sako V. Lukoševičius.

Pasak eksperto, labiausiai augančias šildymo kainas jaučia tų miestų ir miestelių gyventojai, kurių centriniam šildymui yra naudojama didelė dalis dujų, taip pat žmonės, gyvenantys senuose, energiškai neefektyviuose būstuose.

„Pavyzdžiui, Mažeikiuose, Utenoje, Kaune, kur dominuoja biokuras, gyventojai praėjusį sezoną šildėsi už maždaug 6 centus už kWh. Tačiau tokiuose miesteliuose kur iš esmės naudojamos tik gamtinės dujos, pavyzdžiui Nemėžis, mokėjo apie 15-16 ct už kWh. Žinoma, galutinės šildymo sąskaitos (EUR/mėn) priklauso ir nuo būsto energinio efektyvumo ir to, ar jis yra senas, ar renovuotas. Akivaizdu, kad naujų pastatų ir renovuotų daugiabučių gyventojai, gyvenantys tame pačiame mieste ir esant vienodai šilumos vieneto kainai, už šildymą moka kelis kartus mažiau, negu žmonės, gyvenantys visiškai neatnaujintame, sovietinių laikų daugiabutyje“, – teigia Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos vadovas.

Su augančiomis kainomis kovoja skirtingais būdais

Ekspertas pratęsia, kad norint kovoti su augančiomis šildymo kainomis, tiek valstybė, tiek Lietuvos šilumos tiekėjai imasi trumpalaikių ir ilgalaikių priemonių.

Pirmosios, anot jo, apima valstybės taikomas kompensacijas socialiai remtiniems gyventojams ir pastaruoju metu išplėstą jų gavėjų ratą. Ilgalaikės priemonės apima per paskutinius metus reikšmingai atnaujintus šilumos tiekimo vamzdynus ir šildymui vis mažiau naudojamą brangų iškastinį kurą. Jis yra pakeičiamas vietiniu, kelis kartus pigesniu biokuru.

„Tai, kad apie 80 proc. šildymui naudojamų medžiagų sudaro biokuras, komunalinės atliekos ir kiti atsinaujinantys ir vietiniai energijos šaltiniai (AEŠ) yra daugybės metų valstybės remtų iniciatyvų pasekmė. Atliekų deginimo, kogeneracinių ir biokuro elektrinių politikos propagavimas lėmė, kad šalyje šildymui beveik nebenaudojamos gamtinės dujos ir mazutas. Tai neša didžiulę naudą valstybei, savivaldybėms ir žmonėms. Apskritai, šis rezultatas yra labai džiuginantis, nes panašių atvejų Europoje, kuomet tokiu sparčiu tempu į antrą planą būtų nustumtas iškastinis kuras – labai mažai“, – pasakoja pašnekovas.

Brangstant šildymui, auga ir susidomėjimas renovacija

Tiesa, yra ir daugiau ilgalaikių priemonių, kurios sumažintų gyventojams tenkančią augančių šildymo sąskaitų naštą, pavyzdžiui, daugiabučių renovacija. Panašu, kad kuo toliau, tuo labiau tai supranta ir šiuose pastatuose gyvenantys žmonės.

Šiemet „Spinter tyrimai“ atliktas reprezentatyvus tyrimas* parodė, kad beveik trys penktadaliai (56 proc.) apklaustųjų, kurie gyvena senuose, iki 1993 m. pastatytuose daugiabučiuose, sako, jog šildymo kainų augimas skatina juos galvoti apie būsto atnaujinimą.

Anot V. Lukoševičiaus, tokia statistika – suprantama, nes energijos vartojimo mažinimas ir daugiabučių renovavimas – vienas iš efektyviausių būdų tapti atsparesniems šildymo kainų šuoliams.

„Akivaizdu, kad jeigu anksčiau būtume renovavę visus daugiabučius Nemėžyje, šiandien juose gyvenantys žmonės nejustų tokio galvos skausmo, nepaisant to, kad miestai vis dar šildomi dujų pagrindu. Labiausiai skatiname kvartalinę renovaciją, nes atnaujinant pastatus tokiu būdu, šilumos tiekėjai gali žengti koja kojon su modernizuotomis teritorijomis ir tiesti mažesnio diametro vamzdžius, atsisakyti dalies katilų bei tokiu būdu užtikrinti optimalų šilumos tiekimą.

Taip pat džiaugiamės ir vis aktyvesne mažąja renovacija, kurios metu atnaujinamos ir subalansuojamos pastatų šilumos sistemos, šilumos punktai. Ji leidžia su mažesnėmis investicijomis pasiekti gan ženklius šilumos sutaupymus ir kokybišką šildymą daugiabutyje“, – sako ekspertas.

*„Spinter tyrimai“ 2022 m. vasario 17-25 d. atliktas reprezentatyvus tyrimas. Jo metu buvo apklausta 1015 18-75 m. žmonių. 409 iš jų gyvena nerenovuotame senos statybos daugiabutyje, dar 216 gyvena renovuotame arba naujesnės statybos būste, o dar 390 – vieno ar dviejų butų name.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius