-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atnaujinti daugiabučiai ateityje vis labiau domins būsto pirkėjus

Nekilnojamojo turto ekspertai teigia, kad vis dažniau pirkdami būstą, pirkėjai domisi ir daugiabučio energinio naudingumo klase. Ieškodami energiškai taupių butų, pirkėjai dairosi renovuotų namų, kuriuose energijos suvartojama mažiau, tačiau jų kaina yra mažesnė nei ką tik pastatytų namų.
Renovuojamas S.Stanevičiaus g. 22 namas
Renovuojamas S.Stanevičiaus g. 22 namas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Renovacija

Lietuvos gyventojai pradeda domėtis namų energinio naudingumo klasėmis

Vis daugiau žmonių prieš įsigydami būstą, jau tikslinasi, kokiai energinio naudingumo klasei priklauso namas

Atnaujinus daugiabučius ne tik perpus sumažėja sąskaitos už šildymą ir pagerėja gyvenimo sąlygos, nekilnojamojo turto ekspertai tvirtina, kad renovacija neišvengiamai padidina ir nekilnojamojo turto vertę.  Nekilnojamojo turto agentūros RE/MAX Lietuva vadovas Žiuljenas Galeckas teigia, kad Lietuvos gyventojai dar tik žengia pirmuosius žingsnius suvokdami išmaniųjų namų naudą, tačiau vis daugiau žmonių prieš įsigydami būstą, jau tikslinasi kokiai energinio naudingumo klasei priklauso namas.

Šiandien pagal energinį naudingumą pastatai skirstomi į 9 klases: A++, A+, A, B, C, D, E, F ir G. Aukščiausia A++ klasė rodo, kad pastatas beveik nenaudoja energijos, o A+, A ir B klasės – kad mažai jos naudojama. Nuo 2014 m. jau visi Lietuvoje naujai statomi pastatai turi atitikti B energinio naudingumo klasę, o rekonstruojami, atnaujinami arba remontuojami pastatai – ne žemesnę kaip C klasę, jeigu remonto kaina viršija ketvirtadalį pastato vertės.

„Nuo kitų metų visi naujai statomi pastatai turės atitikti ne žemesnę kaip A klasę, o tai reiškia, kad neišvengiamai naujų butų vertė kils, nes pastatyti energiškai taupų daugiabutį kainuoja brangiau. Tokiu atveju, žmonės norėdami gyventi gražesnėje aplinkoje, sandariame bute ir mokėti mažesnes sąskaitas už šildymą, aktyviau rinksis butus renovuotose namuose, nes tokius butus daugiau žmonių pajėgs įpirkti.  Tokią tendenciją matome jau ir šiandien – pagal savo finansines galimybes ieškodami buto, dažnas renkasi būtent renovuotą namą ir dėl estetinių, ir dėl mažesnių pastato eksploatacijos išlaidų“, – sako Ž. Galeckas.

Renovuoti butai penktadaliu brangesni

Nekilnojamojo turto agentūros vadovo teigimu, renovuoti būstai yra brangesni už tais pačiais metais tame pačiame rajone pastatytus namus. Butų kaina gali skirtis penktadaliu.

Svarbiausias veiksnys, kuris lemia renovuotų butų vertę, yra renovacijos kokybė. Ypač vertinama, jei name atlikta kompleksiška renovacija

„Renovacija, ypač didmiesčiuose, dar tik įsibėgėja, tačiau džiugu, kad tai yra ir kokybinis šuolis, kuris pamažu gerina žmonių nuomonę apie renovaciją, nes svarbiausias veiksnys, kuris lemia renovuotų butų vertę, yra renovacijos kokybė. Ypač vertinama, jei name atlikta kompleksiška renovacija, apimanti ne tik namo sandarinimą, bet ir šildymo, vėdinimo, kitų sistemų atnaujinimą“, – teigia Ž. Galeckas.

Daugiabučių modernizacijos programa Lietuvoje startavo prieš 10 metų, nuo to laiko iki 2012-ųjų šalyje buvo modernizuoti 479 daugiabučiai. Prieš dvejus metus, įsigaliojus naujajam renovacijos modeliui, daugiabučių modernizacija įgavo pagreitį  ir per santykinai trumpą laiką  – nuo 2013 metų buvo atnaujinti apie 200 daugiabučių, iš jų 44 baigti šiemet. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, nuo 2013-ųjų pradžios iki šiol patvirtinta kone 3500 investicijų planų, gyventojai pritarė jau 2066 jų.

BETA-mazas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius