-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atsinaujinti, jeigu pirmame aukšte – parduotuvė?

Norėdami dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, gyventojai dažnai svarsto, ar kliūtimi atnaujinti būstą netaps pastate įrengtos komercinės paskirties patalpos – pavyzdžiui, parduotuvė arba kirpykla. Apie tai – pokalbis su Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistu.
Pieno produktai
Kaip atsinaujinti, jeigu pirmame aukšte – parduotuvė? / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paramą gauna kaip visi

Valstybės paramą, skiriamą modernizacijai, gauna ir komercinės paskirties patalpų savininkai. 

Valstybės paramą, skiriamą modernizacijai, gauna ir komercinės paskirties patalpų savininkai. Kaip ir kiti namo gyventojai, butų ir patalpų savininkai, jie taip pat moka savo išlaidų dalį už atnaujinimą, patikina BETA Teisės ir turto valdymo skyriaus vedėjas Gintaras Gaidys.

„Vienas iš daugiabučio atnaujinimo žingsnių – informacijos apie vykdomą ūkinę ekonominę veiklą name surinkimas ir pateikimas BETA. Ūkinė ekonominė veikla – tai tokia veikla, kai iš ribotų išteklių siekiama sukurti kuo daugiau produktų. Pagrindinis ūkinės veiklos vienetas yra įmonė. Ūkinės veiklos organizavimo pavyzdžiais galima laikyti firmą, individualią įmonę, ūkinę bendriją ir t. t.

Tačiau gyventojai neturėtų išsigąsti, jog šios informacijos surinkimas reiškią ilgesnį modernizacijos procesą.. BETA specialistams pateikus duomenis apie butą, kuriame vykdoma ūkinė ekonominė veikla, parengiama ir išduodama pažyma dėl galimos valstybės paramos suteikimo – t. y. lengvatinio kredito“, – pasakoja G. Gaidys

Jis pabrėžia, jog komercinių patalpų savininkai, kaip ir kiti gyventojai, dalyvauja svarstant, kaip turėtų atrodyti namas, jo langai, balkonai ir t. t. Kaip ir kitų butų bei patalpų savininkai, jie turi vieną balsą, sprendžiant dėl to, ar namui reikalinga modernizacija. Tad nuogąstauti, jog nesutinkantis modernizuotis komercinių patalpų savininkas užkirs kelią atsinaujinti visam namui, neverta.

Aurelijos Kripaitės nuotr./Klaipėdoje atidaryta  „Ūkininko krautuvėle“ klientų trūkumu nesiskundžia, atvirkščiai – jos šeimininkai jau galvoja apie plėtrą.
Aurelijos Kripaitės nuotr.

Verslininkai žiūri palankiai

Žvelgiant iš verslininkų perspektyvos, parduotuvėlė ar kirpykla po modernizacijos atrodys daug geriau, nes bus įsikūrusi ne pilkame nutriušusiame name, o naujai modernizuotame.

„Kiek teko susidurti vykdant modernizaciją, jokių problemų parduotuvių ir kitų komercinių savininkai tikrai nekelia“, – sako „Šilutės šilumos tinklų“ direktoriaus pavaduotojas namų renovacijai Vygantas Kamarauskas.

Jis pastebi, jog verslininkai kaip tik palankiai vertina daugiabučio atnaujinimo iniciatyvą: „Kaip ir kiti gyventojai, jie supranta, jog galimybė pakeisti daugiabučio inžinerines sistemas, taip pat išorės apdailą – labai naudinga.

Be to, žvelgiant iš verslininkų perspektyvos, parduotuvėlė ar kirpykla po modernizacijos atrodys daug geriau, nes bus įsikūrusi ne pilkame nutriušusiame name, o naujai modernizuotame. Manau, kad tai – didžiulis pliusas“, – sako V. Kamarauskas.

BETA-mazas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius