Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas objektyviai pataria dėl renovacijos tikslingumo?

Daugiabučių renovacija prasideda nuo atnaujinimo idėjos ir preliminaraus modernizavimo pasiūlymo gyventojams. Su statybų sritimi iki tol nesusidūrę žmonės neretai nuogąstauja, jog šiame etape stinga objektyvios specialistų pagalbos įvertinant namo renovacijos tikslingumą. Tad ar tikrai gyventojai prieš renovaciją negauna nešališkos informacijos apie savo daugiabučio būklę?
Renovuojamas pastatas
Renovuojamas pastatas / E. Jankausko nuotr. / Laikraštis „15 minučių“

Išlaidos grindžiamos namo būkle

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai patikina – kiekvieno daugiabučio, kurį planuojama renovuoti, atnaujinimo planas rengiamas įvertinus pastato energinį naudingumą ir fizinę būklę. Šiuos įvertinimus gali teikti tik kvalifikuoti specialistai, išrinkti konkurso būdu.

„Vertinti namo būklę gali tik ekspertai, esantys Statybos produkcijos sertifikavimo centro registre. Ši įstaiga atsakinga už energinio naudingumo sertifikatą išduodančių specialistų patikimumą“, – pastebi BETA Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja Gintarė Burbienė.

Į kokias priemones konkrečiai geriausiai investuoti atnaujinant būstą, nurodoma specialistų parengtame investicijų plane. Pasiūlymai šiame plane teikiami atsižvelgiant į namo energinio naudingumo sertifikato ir namo fizinės būklės įvertinimo rezultatus.

Jeigu investicijų planui pritaria tiek gyventojai, tiek BETA specialistai, gali prasidėti renovacijos darbai.

„Šie duomenys – tai ne vieno ar kito eksperto nuomonė, o pagal nustatytą tvarką užpildyti dokumentai, kuriuose pateikiamas detalus namo būklės tyrimas“, – sako Gintarė Burbienė. Investiciniame plane taip pat nurodoma preliminari numatomų priemonių įgyvendinimo kaina bei investicijų atsipirkimo laikas.

Parengtas investicijų planas viešai aptariamas su namo gyventojais, taip pat derinamas su BETA. „Jeigu investicijų planui pritaria tiek gyventojai, tiek BETA specialistai, gali prasidėti renovacijos darbai“, – sako G. Burbienė

Tiriamos ir namo konstrukcijos

G. Burbienė atkreipia dėmesį, kad į pastato atnaujinimo projektą, kuris parengiamas dar prieš investicinį planą, įeina ir pastato laikančiųjų konstrukcijų, inžinerinių sistemų tyrimų, matavimų, jų techninės būklės įvertinimo dokumentai. „Tai turėtų nuraminti tuos gyventojus, kurie bijo, kad renovacija gali deformuoti ar kitaip pakenkti daugiabučiui“, – sako Gintarė Burbienė

„Tokių tyrimų tikslas – moksliškai įvertinti konkretaus atnaujinamo namo techninę būklę ir pateikti išvadas bei rekomendacijas dėl statinio ekspertizės atlikimo reikalingumo. Tokios ekspertizės gali prireikti tais atvejais, kai daugiabutyje jau yra didelių laikančiųjų konstrukcijų deformacijų, suirimų ir todėl projektuotojas, vadovaudamasis vien savo kompetencija, negali prisiimti sprendimų rizikos“, – paaiškina Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja.

Visi ekspertai gali būti pasirinkti konkurso būdu

Tyrėju, kuris vertina daugiabučio būklę, gali būti fizinis ar juridinis asmuo, kuriam Statybos įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka yra suteikta teisė būti statinio projektuotoju. „Kai užsakovas ar statinio naudotojas statinių tyrimus organizuoja pats, savo lėšomis, tyrėją jis gali pasirinkti savo nuožiūra arba konkurso tvarka“, – sako  G. Burbienė

Specialisto teigimu, kai daugiabučiai namai atnaujinami pagal Vyriausybės patvirtintą programą, paprastai statinio ištyrimo paslaugos pavedamos pastato atnaujinimo projektą rengsiančiam projektuotojui. „Tokių tyrimų paslauga tuomet įtraukiama į statinio projekto rengimą bei projekto rengimo paslaugų pirkimo sąlygas“, – sako jis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius