-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkursą dėl atnaujinimo darbų skelbė 20 kartų

Net tiems daugiabučių gyventojams, kurie neabejoja modernizacijos nauda, kelią į būsto atnaujinimą gali pastoti, rodos, neįveikiamos kliūtys. Viena iš rimčiausių – nesėkmingos tinkamo rangovo paieškos, kurios gali apkartinti modernizaciją mažesnių daugiabučių gyventojams. Su šia problema daugybę kartų susidūrė ir Trakų rajono savivaldybė. Tačiau tai nesutrukdė jai tapti viena iš pirmaujančių savivaldybių pagal daugiabučių atnaujinimo tempus.
Daugiabučių renovacija
Daugiabučių renovacija / Aplinkos ministerijos nuotr.

Apie tai, kaip nenuleisti rankų skelbiant rangos darbų konkursą net keliolika kartų, sutiko papasakoti daugiabučių modernizacija šioje savivaldybėje besirūpinančių „Trakų šilumos tinklų“ direktorius Kęstutis Kasparavičius.

Sėkmės receptas – paprastas

Pasiteiravus, kaip pavyko tapti viena iš aktyviausiai daugiabučius atnaujinančių savivaldybių, UAB „Trakų šilumos tinklai“ direktorius K. Kasparavičius nusišypso: „Sėkmės receptas labai paprastas – pats asmeniškai ėjau į kiekvieną daugiabutį ir objektyviai aiškinau, kas yra modernizacija, kokia jos ekonominė nauda ir sąlygos.“

Pašnekovas atkreipia dėmesį, jog Trakuose – daug senos statybos namų, pastatytų 1959 m. ir 1962 m. „Namai nedideli – dvylikos, dvidešimt dviejų butų. Tačiau kai kurių techninė būklė tikrai prasta. Pirmajame modernizacijos etape savivaldybė atrinko energiškai neefektyviausius namus. Juose po renovacijos energijos sutaupymas kai kuriais atvejais siekė net 73 proc. Iš pradžių tokiu skaičiumi netikėjau, bet praktika parodė, kad tikrai tiek sutaupoma. Štai, neseniai baigtas modernizuoti dar vienas daugiabutis, kurio investicijų plane buvo numatyta sutaupyti 40 proc., o realybėje pavyko pasiekti 43 proc.“

K. Kasparavičius atsimena, jog pirmajame modernizacijos etape dalyvavo 15 daugiabučių, antrajame – panašus skaičius. Įdomu tai, jog atsinaujinti antrajame etape buvo pasiūlyta 28 namams, bet dalis jų atsisakė dalyvauti modernizacijoje. „Iš viso šiuo metu dirbame su maždaug 30 daugiabučių modernizacija. Tikimės, kad iki šių metų pabaigos dauguma jų bus modernizuoti“, – sako pašnekovas.

Padėjo atkaklumas ir kantrybė

Pritarimas modernizacijai ir investicijų planų suderinimas nebuvo didžiausi iššūkiai atnaujinti savo būstą pasirengusiems gyventojams ir juos administruojančiai įmonei. Netrukus paaiškėjo, kad kai kurių nedidelių daugiabučių modernizacija negali sudominti nė vienos statybų įmonės.

„Pamenu, dėl vieno daugiabučio modernizacijos rangos darbų konkursą skelbėme net 20 kartų. Iš pradžių, kai susidūrėme su šita problema – paskelbi konkursą, bet niekas neatsiliepia – pasiūlymų buvo visokių. Svarstėme, galbūt verta grįžti pas gyventojus ir didinti investicijų projekto vertę, kad statybininkams būtų patraukliau imtis darbų? Laimei, tokio varianto pavyko išvengti. Vis bandėme ir bandėme nusipirkti už tokią kainą, kokia buvo suderinta nuo pradžių. Ir pagaliau pavyko. Tiesa, tai užtruko nemažai laiko, bet 2014 m. pabaigoje jau atlikome visus viešuosius pirkimus“, – pasakoja K. Kasparavičius.

Pokalbio pabaigoje „Trakų šilumos tinklų“ direktorius pabrėžia, jog atkaklumas ir kantrybė svarbi ne tik ieškant rangovo, bet ir jį suradus. Itin svarbu, kad atnaujinti būstą nusprendę gyventojai nekeistų savo nuomonės dėl investicijų plano jau prasidėjus rangos darbams. O tokių atvejų vis dar pasitaiko.

„Jei gyventojai nuolat keičia nuomonę dėl tam tikrų investicijų, viskas gali baigtis liūdnai. Pavyzdžiui, viena dalis gyventojų staiga užsimano įstiklinti balkonus, o kita to daryti nenori. Tuomet į šiuos ginčus įtraukiamas ir konkursą laimėjęs rangovas. Vieną dieną pas jį ateina viena grupė su savo nuomone, kita dieną – kita. Panašios istorijos dažnai baigiasi rangovo atsisakymu modernizuoti daugiabutį“, – perspėja modernizacijos ekspertas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius