Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo 2016 metų – paprastesnis statybų užbaigimo procesas

Statybų užbaigimo procesą supaprastinsiantis ir pagreitinsiantis statybos techninis reglamentas įsigalios nuo 2016-ųjų metų sausio 1 dienos. Nuo kitų metų pradžios bus nustatyti aiškūs procedūrų terminai, bus sumažinta į statybos užbaigimo komisijas savo atstovus deleguojančių institucijų administracinė našta, o statytojai savo pateiktų prašymų nagrinėjimą galės stebėti internetu. Statybų užbaigimas palengvės ir besinaudojantiems informacine sistema „Infostatyba“, statytojai apie savo prašymo užregistravimą bus informuoti tą pačią dieną, o po trijų darbo dienų jau žinos – prašymas priimtas, atmestas, ar jam ko nors trūksta.
Statybos Vilniaus centre
Statybos Vilniaus centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paprastesnė tvarka

Nuo kitų metų sausio 1 d. įsigaliosiantis pakeistas statybos techninis reglamentas „Statybos užbaigimas“ nustato aiškius statybos užbaigimo procedūrų terminus, institucijų įgaliotų pareigūnų sprendimų priėmimo elektroniniu būdu galimybę, statytojo teisę pateikti alternatyvius dokumentus. Naujos ar patikslintos reglamento nuostatos padės sumažinti į statybos užbaigimo komisijas savo atstovus deleguojančių institucijų administracinę naštą, o statytojas galės nuotoliniu būdu stebėti jo prašymo nagrinėjimo eigą.

Siekiant supaprastinti statybos užbaigimo komisijų organizavimą, kiekvienoje apskrityje bus sudaryta viena nuolat veikianti ne vardinė komisija.

Siekiant supaprastinti statybos užbaigimo komisijų organizavimą, kiekvienoje apskrityje bus sudaryta viena nuolat veikianti ne vardinė komisija. Į šią komisiją numatyta įtraukti įvairių sričių subjektus, kad jų paskirti atstovai galėtų atlikti visas būtinas bet kurio statinio statybos užbaigimo procedūras.

„Infostatybos“ privalumai

Naujosios reglamento nuostatos ypač palankios besinaudojantiems per informacinę sistemą „Infostatyba“ teikiamomis paslaugomis. Nuosekliau išdėstyti visi būtini prašymo išduoti statybos užbaigimo aktą ar patvirtinti deklaraciją apie statybos užbaigimą pateikimo žingsniai, aiškiai nurodyti privalomi pateikti dokumentai. Nuotoliniu būdu pateikęs prašymą asmuo tą pačią dieną bus informuotas apie jo užregistravimą. Po 3 darbo dienų bus pranešta, ar, patikrinus pateiktų dokumentų atitiktį reglamento reikalavimams, prašymas priimtas ar atmestas. Šiuo atveju bus nurodyti trūkumai.

Priėmus prašymą, subjektams, kurių atstovai turi dalyvauti statybos užbaigimo komisijos darbe, paraiškos išsiunčiamos automatiškai, o jų paskirtiems asmenims suteikiama prieiga IS „Infostatyba“ susipažinti su prie prašymo pridėtais dokumentais. Komisija darbą turės pradėti ne vėliau kaip po 5 darbo dienų nuo paskutinio komisijos nario delegavimo, nebent statytojas pageidautų vėlesnės datos, o užbaigti ne vėliau kaip per 10 darbo dienų. Pastatų atnaujinimo (modernizavimo) atveju statybos užbaigimo aktas turės būti pasirašytas ar pranešta apie atsisakymą pasirašyti, nurodant priežastis, per 5 darbo dienas nuo komisijos darbo pradžios.

Pasirašytas aktas laikomas galiojančiu, kai jis užregistruojamas IS „Infostatyba“. Aktą (elektroninį dokumentą) prašymo pateikėjas galės nuotoliniu būdu gauti iš IS „Infostatyba“, jei prašymas pateiktas nuotoliniu būdu. Taip pat aktas gali būti išsiunčiamas prašymo pateikėjui prašant el. paštu arba išduodamas Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos padalinyje (įrašomas į prašymo pateikėjo el. laikmeną).

Reglamente nurodyti pranešimai teikiami nuotoliniu būdu tik tais atvejais, kai prašymas išduoti statybos užbaigimo aktą ar patvirtinti deklaraciją bus pateiktas nuotoliniu būdu. Pateikęs prašymą tiesiogiai, informaciją apie jo nagrinėjimo eigą pateikėjas galės gauti tiesiogiai, raštu, telefonu, el. paštu ar kitu būdu.

Aplinkos ministerija primena, kad visos statybos turi būti vykdomos laikantis teisės aktų nustatytų reikalavimų. Statinių statyba, neįvertinus visų aplinkybių, veiklos galimų neigiamų pasekmių ir nepasikonsultavus su reikiamais specialistai, kelia grėsmę žmonėms, aplinkai ir kraštovaizdžiui. Kiekvienas statybų dalyvis yra atsakingas už tai, kad nebūtų pakenkta aplinkiniams gyventojams, teritorijoms, gamtos bei kultūros paveldo objektų gerovei.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius