-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentų tėvams – tikras galvosūkis: mokėti būsto nuomą ar investuoti į nuosavą gyvenamąjį turtą?

Pasibaigus valstybinių egzaminų vajui ir universitetams paskelbus priėmimo rezultatus, daliai būsimųjų studentų šeimų tenka spręsti gyvenamojo būsto klausimus. Vieniems, į kitą miestą išvykusiems mokytis jaunuoliams, pavyksta gauti kambarį bendrabutyje, kitiems tenka nuomotis, o trečiųjų tėvai nusprendžia investuoti į gyvenamąjį būstą. Kokios yra pagrindinės studentų nuomos ir būsto pirkimo tendencijos Vilniaus mieste?
Projekto „Vilnelės namai“ vizualizacija
Projekto „Vilnelės namai“ vizualizacija

Kadangi vietų skaičius bendrabučiuose labai ribotas, didžiajai daliai studentų tenka ieškotis nuomojamo būsto, pageidautina esančio kuo arčiau mokymosi įstaigos. Tačiau tokie būstai, UAB „Vilniaus turtas“ NT eksperto-konsultanto Antano Kudarausko pastebėjimu, yra išgraibstomi greičiausiai.

Antanas Kudarauskas / Asmeninio archyvo nuotr.
Antanas Kudarauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Studentų atvykimas ir atostogų sezono pabaiga sugena į ištuštėjusius didmiesčius gausų kiekį papildomų gyvenotojų, todėl šiuo laikotarpiu išsinuomoti būstą tampa tikrai sudėtinga, nes jo reikia visiems“, – teigia A.Kudarauskas.

„Pats intensyviausias nuomos paieškų darbymetis prasideda vasaros viduryje, iš karto po stojimų rezultatų paskelbimo“, – patikslina „Re&solution“ gyvenamosios NT grupės vadovas Darius Ringaitis.

Pats intensyviausias nuomos paieškų darbymetis prasideda vasaros viduryje, iš karto po stojimų rezultatų paskelbimo

Jo pastebėjimu, jau rugpjūčio antroje pusėje išsinuomoti būstą gali būti labai sudėtinga: „Dažnai tenka girdėti, jog tie, kurie pradeda ieškoti prieš pat rudenį, skundžiasi, kad nieko nėra, viskas išnuomota, todėl patartina nuomos paieškomis užsiimti kuo anksčiau. Faktiškai, iš karto po rezultatų paskelbimo.“

Nuomojamam būstui gali skirti iki 150 Eur

NT agentūros „Citus“ vadovė Viktorija Čijunskytė, pastebi, jog patraukliausi būstai nuomai yra arčiau centro esančiuose rajonuose: „Minties g-vė, Kalvarijų g-vės pradžia, Naujamiestis – lokacijos, kuriose esančius būstus išnuomojame praktiškai per per 1 – 2 dienas.“

Viktorija Čijunskytė / „Citus“ nuotr.
Viktorija Čijunskytė / „Citus“ nuotr.

Pašnekovės teigimu, studentai nevengia nuomotis ir kambarių, kurių kaina (centre ar arčiau jo) kartu su komunaliniais mokesčiais gali svyruoti iki 150 Eur.

„Tačiau jeigu kalbame apie gyvenamąjį rajoną, pavyzdžiui, Karoliniškes ar Lazdynus, tai kambarį galima išsinuomoti ir už kokį 100 Eur (komunaliniai papildomai gali siekti dar iki 20 Eur), – papildo V.Čijunskytė. – Studentai taip pat mielai nuomojasi butus, kur jie gyvena po du, po tris, netgi keturis žmones. Populiariausi rajonai – Antakalnis ir Fabijoniškės.“

„Citus“ vadovės teigimu, dviejų kambarių buto nuoma (be komunalinių mokesčių) Antakalnyje gali kainuoti iki 300 Eur, o komunaliniai mokesčiai gali sudaryti iki 100 – 150 Eur. „Jeigu viso buto nuoma su mokesčiais siekia apie 450 Eur per mėnesį, tai gyvenant trise, kiekvienas sumoka apie 150 Eur. Tai – dažniausiai pasitaikanti suma, kurią jaunimas gali mokėti už nuomojamą būstą.“

NT rinkoje – nedidelio ploto būstų įvairovė

Dalies tėvų žvilgsnis nuomos vajaus periodu vis dėl to krypsta į nuosavo turto įsigijimą. „Šiais metais, kitaip negu visuomet, mes pastebime daugiau būsto pirkimo atvejų. Pačią rinką pagyvino mažesnių turtų įsigijimo sandoriai, kurie galėtų būti susiejami su studentų poreikių tenkinimu: investuoja tiek studentų tėvai, tiek turintys kapitalo, kurie vėliau žada būstą nuomoti studentų segmentui“, – teigia D.Ringaitis.

Darius Ringaitis / Asmeninio archyvo nuotr.
Darius Ringaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

NT eksperto pastebėjimu, populiariausi yra 30 m2, vieno kambario būstai, kurie labiausiai ir suaktyvina mažesnio segmento rinką: „Anksčiau vieno kambario butai buvo didesni, siekė iki 40 m2, o šiai dienai matome daugiau mažo ploto projektų, kurie atitinkamai palengvina įsigijimo galimybes.“

Pašnekovo teigimu, šis ploto pokytis yra reikšmingas, kadangi atitinkamai 20 – 25 proc. sumažėja vieno kambario buto kaina bei didėja įperkamumas ir paklausa.

Verčiau investuoti nei nuomoti?

„Kai palūkanų normos yra pakankamai žemos ar nulinės, atsiranda investicinė logika rinktis tokį turtą. Be to, efektas yra dvejopas: tėvai patys investuoja, nes turi kapitalo, ir rinka daugiau investuoja, nes mato uždarbio galimybes iš nuomos“, – aiškina D.Ringaitis.

studentų tėvai labiausiai orientuojasi į ekonominio – vidutinio segmento turtą, kur kainos intervalas svyruoja tarp 1100 – 1300 Eur už 1 m2.

Jo pastebėjimu, studentų tėvai labiausiai orientuojasi į ekonominio – vidutinio segmento turtą, kur kainos intervalas svyruoja tarp 1100 – 1300 Eur už 1 m2.

Tačiau pirkėjų segmentas yra įvairus, ir visada bus žmonių, kurie galės sau leisti įsigyti brangesnį turtą.

Galiausiai, į nuosavą turtą investuoti verta tuomet, kai būsto nuomos kaina ir mėnesinės įmokos bankui suma beveik nesiskiria. A.Kudarausko teigimu, naujai iškilusių projektų pasiūla leidžia įsigyti naujos statybos būstą už senos statybos būsto kainą.

Pavyzdžiui, daugiabutyje „Vilnelės namai“ galima įsigyti nedidelio ploto būstą, už kvadratą mokant iki 1000 Eur ir mažiau. 45 kv m2 butas kainuos apie 45 tūkst Eur. Už tokią sumą dažniausiai galima įsigyti tik senos statybos neremontuotą būstą Žirmūnuose“, – teigia pašnekovas.

Taip pat skaitykite: Naujojoje Vilnioje dygsta naujas daugiabutis – laukiama naujakurių antplūdžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius