Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sukti ekologiškos statybos keliu – ateities sprendimas

Klimato kaita, spartus gamtos išteklių naudojimas, tarša ir užterštumas – tai vienos didžiausių šių dienų problemų, kurių sprendimo paieška tiesiog gyvybiškai būtina. Statybų sektorius yra tas, nuo kurio, siekdami išspręsti minėtas problemas, ir turėtume pradėti. Vienas iš kelių – ekologiška ir gamtos išteklius tausojanti statyba.
Ekologiškas namas
Ekologiškas namas / karkasai.eu nuotr.
Kiekvienas atsakingas

Kiekvienas statytojas ir miesto gyventojas yra atsakingas už oro, vandens taršą, milijardus tonų atliekų, darančių itin neigiamą įtaką ne tik aplinkai, bet ir žmogaus sveikatai. Siekiant išsaugoti klimatą tokį, koks jis yra, kone pagrindinė žmonijos užduotis – sumažinti energijos suvartojimą. Tai padėtų išspręsti ir minėtas problemas.

Mažinti energijos suvartojimą – būtinoji žmonijos išlikimo strategija. Pradėti keistis kiekvienas turi nuo savęs, nuo savo kiemo, o vienas iš geriausių būdų tai daryti – rinktis ekologiškus ir žalius namus.

Mažinti energijos suvartojimą – būtinoji žmonijos išlikimo strategija.

Tokių namų statybai dažniausiai pasitelkiamos perdirbtos medžiagos, tai sutaupo didžiulius gamtos išteklių kiekius. Ekologiškumo principais grįsti architektūriniai sprendimai ir naujausios technologijos leidžia neįtikėtinai panaudoti saulės energiją ir kitus alternatyvius energijos šaltinius. Maksimaliai įsisavinama dienos šviesa, saulės šiluma. Pastaroji leidžia šildyti vandenį, natūralia šviesa apšviesti namų augalus.

Vėjo jėgainės, lietaus vandens surinkimo ir perdirbimo bei natūralaus vėdinimo sistemos – tai investicijos ne tik į gamtos gerovę ir kur kas aukštesnės kokybės namų mikroklimatą. Galiausiai, taupyti energiją galima ir labai paprastais, buitiniais sprendimais – naudoti elektrą taupančius buities prietaisus.

Sveikesni namai

Būtina pabrėžti, kad ekologiška statyba tai pagalba ne tik gamtai, bet ir sau – žaliųjų namų aplinka kur kas sveikesnė ir tinkamesnė gyventi žmonėms.

Tradicinės statybų medžiagos ir metodai dažnai itin glaudžiai susiję su žmonių sveikatos problemomis. Dažų, tirpiklių, iš plastiko ir kompozicinės medienos pagamintos statybinės medžiagos savo sudėtyje turi įvairiausių cheminių teršalų, kurie ilgainiui gali sukelti astmą, galvos skausmą, egzemą, širdies plakimo sutrikimus, lėtinio nuovargio sindromą ir net depresiją.

Priežasčių rinktis ekologišką statybą daug, bet pagrindinė ta, kad žalieji namai tai protingas ateities sprendimas, tausojantis gamtą ir saugantis žmonių sveikatą.

Žalieji pasatai šiuo klausimu, be jokių abejonių, nukonkuruoja tradicinius. Vienas pagrindinių ekologiškų namų kriterijų – gera ventiliacija. Tai siekiant palaikyti tinkamą vidaus mikroklimatą kone svarbiausias veiksnys.

Statybos pramonė turi priimti ir skatinti ekologiškus metodus ir medžiagas, sumažinti neigiamą poveikį aplinkai ir žmonės, kol nepadaryta nepataisoma žala ir vieniems, ir kitiems. Priežasčių rinktis ekologišką statybą daug, bet pagrindinė ta, kad žalieji namai tai protingas ateities sprendimas, tausojantis gamtą ir saugantis žmonių sveikatą.

Jungtinė Karalystė jau pradėjo eiti ekologijos keliu, juo turėtų kuo greičiau pajudėti ir kitos šalys. Jungtinės Karalystės vyriausybė skubiai pradėjo spręsti minėtus klausimus, ji įsipareigojo integruoti žaliosios statybos normas į statybos reglamentus ir kodeksus. Procesas lėtas, bet svarbiausia – jį pradėti. Pramonė turi imtis savo iniciatyvos ir rasti alternatyvių būdų, kaip statyti nekenkiant aplinkai, naudojant natūralias medžiagas, atsinaujinančius energijos išteklius, perdirbant medžiagas ir kuo labiau mažinant aplinkos taršą.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius