Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabučio namo renovacijos proceso dalyviai: kas jie tokie ir už ką atsakingi?

Daugiabučių namų renovacija – specifinė ir sudėtinga sritis. Todėl nenuostabu, kad jos procese dalyvaujančių asmenų skaičius išties didelis: nuo gyventojų, projekto administratoriaus iki rangovo ir statybos darbų techninio prižiūrėtojo. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) trumpai apžvelgia, už ką yra atsakingas kiekvienas iš jų.
Daugiabučio namo renovacijos proceso dalyviai: kas jie tokie ir už ką atsakingi?
Daugiabučio namo renovacijos proceso dalyviai: kas jie tokie ir už ką atsakingi? / BETA nuotr.

Gyventojai

Daugiabučio namo gyventojai yra svarbiausi renovacijos proceso dalyviai, nes tik jiems pritarus, gali prasidėti pastato atnaujinimas.

Norėdami atnaujinti savo daugiabutį, būstų gyventojai gali nuspręsti tą daryti patys arba sutikti su savivaldybės pasiūlymu. Ji pagal tam tikrus kriterijus atrenka neefektyviausiai energiją vartojančius pastatus ir jų gyventojams pasiūlo renovuoti namą. Patys būstų savininkai irgi gali pasiūlyti renovuoti energetiškai neefektyvius daugiabučius.

Nepriklausomai nuo to, ar pastato atnaujinimo iniciatoriai patys gyventojai ar savivaldybė, tam, kad prasidėtų renovacija, turi įvykti pirmas gyventojų susitikimas, kuriame taip pat gali dalyvauti BETA ir finansinės institucijos atstovai. Jų užduotis – atsakyti į butų savininkams rūpimus klausimus ir pristatyti namo atnaujinimo finansavimo sąlygas. Jei renovacijai pritaria 55 proc. gyventojų, prasideda daugiabučio modernizavimo procesas, kurio rūpinasi daugumos pritarimu išrinktas namo bendrijos pirmininkas arba projekto administratorius.

Projekto administratorius

Renovacijos projektų administratorius yra svarbi grandis visame daugiabučio modernizavimo procese. Būtent jis daugiausiai bendrauja su gyventojais ir atstovauja savininkų interesus. Kilus klausimams ar problemoms, gyventojai pirmiausia turėtų kreiptis į projekto administratorių.

Būstų savininkams nusprendus dalyvauti daugiabučių namų atnaujinimo programoje, projekto administratorius konkurso būdu atrenka įmonę, kuri parengia pirminį investicijų plano variantą ir pristato jį gyventojams viešame susirinkime.

Šiame susirinkime administratoriaus pareiga yra kuo geriau paaiškinti parengtą planą ir surašyti gyventojų pageidavimus, pagal kuriuos turės būti atnaujintas investicijų planas. Kad planas būtų patvirtintas, jam turi pritarti 55 proc. būstų savininkų. Patvirtintas planas kartu su protokolu ir kitais dokumentais teikiamas BETA ir jei jis atitinka visus reikalavimus, pasirašoma valstybės paramos sutartis.

Kitas žingsnis – rangos darbų pirkimas, už kurį taip pat atsakingas projekto administratorius. Iškart po to jis turi kreiptis į finansinę instituciją dėl kredito suteikimo, o pasirašęs rangos darbų sutartis – į finansų įstaigos vadybininką dėl paskolos.

Administratoriui konkurso būdu atrinkus projektuotoją, rangovą ir techninį prižiūrėtoją, pradedamas daugiabučio namo atnaujinimo įgyvendinimas.

Projektuotojas

Daugiabučio namo atnaujinimas prasideda nuo konkretaus ir tikslaus atnaujinimo darbų plano – techninio darbo projekto parengimo. Jis turi didelę įtaką sklandžiai darbų eigai ir renovacijos kokybei. Jį parengia ir vėliau gyventojams viešame susirinkime pristato projektuotojas – konkurso būdu atrinkta įmonė.

Pristačius techninį darbo projektą gyventojams, atestuota įmonė atlieka jo ekspertizę, užtikrinančią, kad projektas parengtas vadovaujantis teisės aktais. Prireikus, projektuotojas ištaiso klaidas. Tuomet gavus statybos leidimą, pradedami renovacijos darbai.

Techninis prižiūrėtojas

Už renovacijos priežiūrą ir jos kokybišką įgyvendinimą atsakingas techninis prižiūrėtojas. Jis privalo užtikrinti, kad statybos darbai būtų atliekami pagal statinio projektą, kontroliuoti statybos metu naudojamų medžiagų ir įrenginių kokybę, o pastebėjęs nukrypimus ar rangovui nepateikus reikalingų dokumentų, gali neleisti naudoti atitinkamų medžiagų.

Priklausomai nuo vykdomų darbų intensyvumo, jis privalo lankytis statybvietėje kartą per savaitę ar net kasdien. Visgi, turėdami pastabų dėl blogai dirbančių statybininkų ar jų palikto broko, gyventojai pirmiausia turėtų kreiptis į projekto administratorių. Pagrindinė jo užduotis yra užtikrinti sklandų atnaujinimo darbų organizavimą ir jų įgyvendinimą. Todėl būtent jis turėtų atsakyti į visus gyventojams kylančius klausimus.

Norėdami daugiau sužinoti apie renovacijos darbų pirkimus, skaitykite sekantį turinio projekto Renovacija: būsto savininko atmintinėstraipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius