Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 10 09

Dzenbudizmo įkvėptas kotedžas Vilniaus senamiestyje: kregždės uodega valgomajame ir Dzen langas

Kotedžas Vilniaus senamiestyje, įkvėptas Rytų estetikos principų, alsuoja japonų architektūra ir dzenbudizmo filosofija. Jį kurdamos „Very Good Architecture Company“ atstovės Olga Voišnis ir Raminta Vitkūnė daug dėmesio skyrė erdvėms, inspiruojančioms atsisėsti lotoso poza ir leistis į atsipalaidavimo paieškas – medituoti ar praktikuoti jogą.
„Very Good Architecture Company“ kurtas interjeras
„Very Good Architecture Company“ kurtas interjeras / Antano Štrimaičio nuotr.

Užuomina į istorines Japonijos gatves

Sostinės senamiestyje stovintis 232 kv. m kotedžas išsidėstęs per keturis aukštus. Jame įkurta kino salė, spa zona, darbo kambarys, svetainė-valgomasis-virtuvė, trys miegamieji. Kiekvienam aukštui tenka po vieną vonios kambarį. Pastaruosius į vienį apjungia jų perėjimas iš tamsos į šviesą, taip sukuriant lengvumo įspūdį kylant aukštais į viršų.

„Kasdienėje aplinkoje formos bei tekstūros yra ypatingai svarbios, jų pagalba mes suvokiame aplinkinį pasaulį, kuriame sąsajas su juo. Būtent todėl, kurdamos interjerus, tiek daug dėmesio skiriame paviršių faktūroms bei tekstūros, jų tarpusavio santykio paieškoms“, – sako „Very Good Architecture Company“ įkūrėja, architektė Olga Voišnis ir jos kolegė Raminta Vitkūnė.

Šiuose jų kurtuose namuose išties kruopščiai apgalvota, kokias medžiagas, spalvas ir analogijas, vedančias į japonų architektūrą ir dzenbudizmo filosofiją, pasirinkti.

Pasak kūrėjų, šiame objekte natūralaus riešutmedžio bei pilkos, juodos spalvos lukštas derinamas su juodu plieno bei natūraliu akmeniu – pabrėžiantys prieblandos bei šešėlio reikšmę erdvėje.

„Apšviesti šilta, pritemdyta šviesa – tampantys užuomina į istorines Japonijos gatves, apšviestas naktinių žibintų šviesos, namus, kuriuose už langų dega žvakių šviesa. Riešutmedžio atspalvis, taip gausiai naudotajamas šiame interjero projekte, yra išskirtinis, ypatingai pabrėžtas bei išryškintas kitų monochrominių apdailos medžiagų“, – sako kūrėjos.

Šiame kotedže nustebins ne vienas pasirinktas sprendimas. Ką valgomajame veikia kregždės uodega? Kokios reikšmės namuose turi Dzen langas? Kuo ypatinga šiuose namuose įrengta sauna? Kūrėjos tai paaiškino 15min ir pakvietė į virtualią kelionę po japonų architektūra ir deznbudizmo filosofija paremtus namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje