Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interjero detalės – kaip atrasti savo „vyšnias ant torto“?

Ką galime vadinti interjero detalėmis? Vazas, nedideles statulėles, kelionių suvenyrus? O gal netgi išraiškingą sieną, masyvią sofą ar kilimą? Interjero akcentai – tai bet kas, kas įėjus į kambarį traukia akį.
Violetinė, mėlyna, juoda / Interjero elementai / A.Kisielienės nuotr.
Violetinė, mėlyna, juoda / Interjero elementai / A.Kisielienės nuotr.

Naujame daugiabučių kvartale „B23“ dviejų kambarių butų interjerus realizuojančios dizainerės primena, kad interjero nuotraukose žurnalams dažniausiai visos šeimininkams mielos smulkmenos yra nurenkamos. Savo namus reikėtų kurti taip, kad juose būtų jauku ir miela, o ne kad jie atitiktų visiško minimalizmo ir lygių tuščių paviršių tendencijas.

Ryškiems akcentams reikia „švarios“ aplinkos

Dizainerių dueto, pastelinėmis spalvomis dekoruojančio dviejų kambarių butą, atstovė Eglė Mišinytė sako, kad yra du būdai savo būstui išsirikti interjero akcentus.

„Vienas variantas: kurti nuosaikią visumą ir vieną akcentą padaryti interjero ašimi. Kitas būdas: kai keli interjero akcentai pernelyg neišsiskiria ir papildo visą visumą. Kurį būdą rinktis? Tai labai priklauso nuo norų ir nuo situacijos,“ – kalbėjo E. Mišinytė.

Dviejų dizainerių interjere svetainės akcentu pasirinkta žinomos dailininkės Miglės Kosinskaitės paveikslo reprodukcija. Kūrinio koloritas atitiko J. Mockutės ir E. Mišinytės šio būsto interjerui parinktas švelnias pastelines spalvas.

Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės vizual./Svetainė
Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės vizual./Svetainė

„Manau, dar vienu interjero akcentu virto šviestuvai, – svarstė dizainerė. – Interjero akcentu gali būti ir funkcionalus objektas: pavyzdžiui, šviestuvas, baldas, užuolaidos.“

Paklausta, kaip pačios dizainerės renkasi interjero akcentus, E. Mišinytė sakė, jog parinkusios ryškias detales jos stengiasi likusį interjerą tarsi „prigesinti“, palikti „švarią drobę“ šiems akcentams atsiskleisti ir sužibėti.

Svetainę pagyvino žinomos dailininkės paveikslo reprodukcija

Daliai žmonių tiesiog reikia erdvės kur susidėti savo mažmožius, statulėles, kvepalų buteliukus. Tuo metu interjero žurnaluose pastaruoju metu matome karaliaujantį minimalizmą: tik uždaros spintelės, tik įmontuojama technika, aiškių griežtų formų baldai ir jokių statulėlių.

„Prieš fotografuojant interjerą žurnalams dizaineriai nusirenka visus šeimininkų daiktus ir daiktelius, – atskleidė E. Mišinytė. – Bet realus gyvenimas juk kitoks. Namai turi būti jaukūs tau, o ne „iš katalogo“.

Pašnekovės nuomone, uždaros lentynos šiuo metu populiarėja dar ir dėl to, kad namų šeimininkai neturi laiko valyti dulkes, kilnodami įvairiausius interjero elementus. Jei vis tik turite akiai ir širdžiai mielų daiktų, pamėginkite juos išdėlioti būste.

„Manau, kad interjero akcentą reikėtų suprasti kaip bet kokią ryškią namų detalę, nebūtinai kokią nors smulkią detalytę. Paukščiukas ant lentynos interjero nei labai pakeis, nei atgaivins,“ – įsitikinusi E. Mišinytė.

Dizainerės Jurgita Mockutė ir Eglė Mišinytė interjerams gana dažnai renkasi meno kūrinius.

„Manau, kad meno kūriniai svarbūs interjere ir interjeras su jais tampa daug gyvesnis. Žinoma, nereikia dirbtinai „klijuoti“ paveikslo, jis turi įsilieti į tą erdvę organiškai. Neretai kūrinys erdvėje tampa kaip „vyšnaitė ant torto“ – mūsų svetainėje tai yra Miglės Kosinskaitės paveikslo reprodukcija. Šią menininkę labai mėgstame,“– pokalbį užbaigė E. Mišinytė.

Savo interjerą papildė freska

Klasikinį interjerą Naujamiestyje, kvartale „B23“ realizuojanti Kristina Grybaitė sako, jog dažniausiai kaip interjero detales renkasi vazas, vazonus, menininkų dirbinius.

K. Grybaitės nuotr./L. Atgalainio tapoma freska
K. Grybaitės nuotr./L. Atgalainio tapoma freska

„Manau, nė vienas interjeras neišsiverčia be gėlių, tad atsiranda viena kita vaza ir gyvų gėlių vazonai. O mano interjerų skiriamasis bruožas – laikrodis. Visuomet mėgstu pakabinti kokį nors laikrodį. Na, ir paveikslai – aš be jų neišsiverčiu,“ – sakė dizainerė. Jos kuriamame bute be paveikslo svetainėje dar bus ir freska miegamajame. Vilniaus universiteto kiemelio vaizdą šiuo metu tapo menininkas Linas Atgalainis.

Autorinių darbų dizainerė ieško keramikos studijose, nedidelėse senamiesčio parduotuvėlėse. Įdomių detalių dažniausiai turi ir didesnės gėlių parduotuvės.

Ar lietuviai mėgsta namus dekoruoti kelionių suvenyrais?

„Įvairiai. Turiu klientus, kurie parsivežė į namus ir paveikslų, ir keramikos dirbinių, ir kaukių. Įspūdingai sustatė jas savo būste. Tačiau turiu ir tokių, kurie susikūrę interjerą į jį nebeįsileidžia nieko daugiau – mėgsta visišką tvarką ir sterilumą. Na, man tos detalės yra gražu,“ – sako K. Grybaitė.

Dirbtinės gėlės – jau nebe pigus kičas

Dizainerė pastebi, jog naujakuriai retai nusimato biudžetą dar ir interjero detalėms. Tačiau vėliau užsukusi į svečius dizainerė pastebi, kaip atsiranda tai vienas, tai kitas akcentas.

„Retas turime galimybę išsirinkti viską iš karto – nuo šaukštų iki paveikslų. Tačiau mane apskritai šiek tiek stebina, kad žmonės labai sunkiai į namus įsileidžia paveikslus. Žiūri ir įžvelgia arba kažkokį blogą poveikį, arba kad paveikslas „per saldus“. Todėl renkasi nepasikabinti nieko,“ – stebisi dizainerė.

Kristinos Grybaitės vizual./Svetainė
Kristinos Grybaitės vizual./Svetainė

K. Grybaitė taip pat skubėtų „aprengti“ svetainę, jei ji būtų be kilimo – be šio aksesuaro poilsiui skirtos erdvės dizainerė neįsivaizduoja. Vienas paprasčiausių akcentų, kuriuo galima žaisti – tai pagalvėlės. Galite turėti netgi „sezonines“ pagalves – ryškesnes žiemai, kad praskaidrintų niūrų vaizdą už lango ir švelnesnių spalvų arba gėlėtas – vasaros sezonui.

Taip pat jaukiai atrodo į dekoratyvią lėkštelę sustatytos skirtingų aukščių žvakės. K. Grybaitė nenusisuka ir nuo dirbtinių gėlių – jau praėjo tie laikai, kai jos buvo pigios ir plastmasinės. Šiuolaikinės technologijos apgauna net pačius dizainerius.

„Šiandien dirbtinių gėlių pasirinkimas yra labai didelis. Vakar užbėgau į vieną parduotuvę, kuriai kūriau interjerą, ir apžiūrėjau naują gėlių kompoziciją – vėliau savininkė pasakė, kad čia dirbtinės gėlės. Tikrai to nepastebėjau, nors ir apžiūrinėjau, ir liečiau – taip realistiškai pagaminta!” – stebėjosi pašnekovė. Toks sprendimas tiktų žmonėms, kurių „gėlės nemyli“ – nuolat vysta ir džiūsta.

Taip pat K. Grybaitė rekomenduoja įsigyti namų kvapą gražios formos buteliuke – pastatykite jį ant servetėlės ir jau turite vieną iš interjero detalių.

Tušti paviršiai man primena biurą, ne namus. Na, pavyzdžiui, svetainė ir kavos staliukas – kažko ant jo juk norisi, ar ne?

„Tušti paviršiai man primena biurą, ne namus. Na, pavyzdžiui, svetainė ir kavos staliukas – kažko ant jo juk norisi, ar ne? Bent jau gražios varinės lėkštelės, į kurią sudėkite televizoriaus ir kitų prietaisų pultelius. Manau, kad svetainėje reikėtų vieno stambesnio vazono, kažkokio akcento ant kavos staliuko ir ant komodos, kur stovi televizorius. Sakyčiau, didesnėje erdvėje turėtų būti bent 3 interjero akcentai, o mažesnėje – vienas. Su tokiu skaičiumi erdvės neperkrausite,“ – sakė dizainerė K. Grybaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius