Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Miesto estetika ir kaimo praktiškumas: dizainerė įrodė, kad tai suderinama

Rąstinis namas su į vidų pereinančiu rąstų sienų interjeru kaime jau nieko nestebina. Tačiau ar dažnai tenka tokį matyti Vilniuje? Ar tai suderinama su miesto estetika ir gyvenimo būdu?
Namo interjere suvienytos priešybės
Namo interjere suvienytos priešybės / Linos Fisheye nuotr.

Architektė-interjero dizainerė Dalia Jovaišienė, kūrusi šio rąstinio statinio interjerą, meistriškai pademonstravo, kad taip irgi galima. Naujas namas darniai įsilieja į banguotą ir miškingą Vilnijos gamtos audinį, nors yra visai šalia sostinės centro. Miesto ritmu gyvenantys šeimininkai padiktavo interjero idėją: natūralų rąstinio namo konstrukcijų grožį sujungti su šiuolaikine miestietiška estetika ir gyvenimo pulsu. Statinio viduje aiškiai išreikštos rąstų sienos kuria lygiavertį dialogą su baltomis lygiomis sienų plokštumomis, lengvų formų baldais ir lakoniškais šviestuvais.

Linos Fisheye nuotr./Namo interjere suvienytos priešybės
Linos Fisheye nuotr./Namo interjere suvienytos priešybės

Tiesa, siekiant sukurti harmoningą visumą, architektei teko natūralius rąstus tonuoti, „nugesinti“ jų erdvėje dominuojančią faktūrą. Tonuotos rąstų sienos tapo subtilios, minkštesnės ir leido atsiskleisti kitiems interjero elementams. Miesto komfortas ir šiuolaikinė estetika labiausiai išryškėja baldų dizaine – lengvos plonos kojelės tarsi pakelia sėdimuosius baldus ir spinteles į orą. Žaismingas lengvumas toliau pratęsiamas komponuojant skirtingų spalvų varpelius primenančius šviestuvus. Lyrišką pirmojo aukšto gyvenamųjų erdvių dalį sodriu akordu užbaigia reprezentacinis vonios kambarys: čia sodrios tamsios spalvos sienos ir dekoratyvūs šviestuvai sukuria ramybės ir saugumo jausmą. Pirmasis aukštas skirtas socialinei funkcijai. Jo vestibiulyje esančiais laiptais pakylama į privačią miegamųjų zoną. Lipančiuosius palydi drabužinės spintos durys, kurias architektė „išmezgė“ raštu (durys – frezuotos MDF plokštės). Tiek čia, tiek kitur šiame projekte korpusiniams baldams gaminti interjero dizainerė rinkosi Lietuvos meistrus.

Linos Fisheye nuotr./Namo interjere suvienytos priešybės
Linos Fisheye nuotr./Namo interjere suvienytos priešybės

Antrajame aukšte toliau tęsiamas kontrastingas įvairių medžiagų dialogas. Jis ypač išraiškingas šeimininkų vonios kambaryje – čia šilti rąstai draugauja su rupaus pilko akmens plytelėmis ir glotnaus lieto akmens baltais paviršiais. Šiam faktūriniam ir medžiaginiam orkestrui labai svarbūs veidrodžiai, tarsi paskutiniu potėpiu užbaigiantys paveikslą. Visame namo interjere stengtasi naudoti natūralias medžiagas, telkti dėmesį į raštus, faktūras, ne tiek į spalvas, kiek į atspalvius: čia įvairius rusvus medienos tonus papildo rafinuoti rausvi, elegantiški dangiški ir santūrūs pilkšvi pustoniai. Šis elegantiškas miestietiškas masyvaus rąstinio namo interjeras vaizdžiai parodo, kad įmanoma sukurti dialogą. Senas posakis – „priešingybės traukia“ – pasitvirtino.

Interjero autorė Dalia Jovaišienė („ArchDesign“ studija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius