Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Originaliausi dizainerių sprendimai: nuo išgaubtų sienų iki baldų su betono kojomis

„Nacionalinio interjero konkurso“ finale dalyvaujančio 5 dizainerės neretai pabrėžia, jog smagiausia, kai gali kurti laisvai, realizuoti savo idėjas. Dauguma jų pripažįsta, kad į labai originalias idėjas klientai dažniausiai reaguoja atsargiai, jiems reikia laiko „pagyventi“ su pasiūlyta mintimi. Tačiau tie, kurie išdrįsta – nesigaili: dažniausiai tokiu atveju gimsta originalūs ir netgi vienetiniai baldai bei interjerai.
Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės kurtas interjeras
Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės kurtas interjeras / Dizaino studijos „Me2architects“ nuotr.

Viliasi, kad užsakovui užteks drąsos iki pabaigos

Trijų kambarių butą Naujamiesčio kvartale „B23“ realizuojanti dizainerė Lina Klios prisimena, kad viename savo anksčiau įrengtų butų ji nusprendė išlieti šviesiai pilkas epoksidines grindis.

Dar kiti užsakovai patys sugalvojo nepirkti tradicinių vonios plytelių ir iš jūros pakrantės parsivežė du didelius maišus jūros akmenėlių. Juos žada įbetonuoti ant dušo sienų ir grindų.

„Ir užsakovui, ir man šis sprendimas labai patiko. Jis – praktiškas, toks sprendimas buvo pasirinktas dėl interjero visumos: ant tokių grindų išryškėjo melsva sofa. Jei grindims būtų panaudotas medis ar laminatas, butas atrodytų standartiškiau“, – sakė L. Klios. Dizainerė pridūrė, jog tokioms grindims išlieti reikia jau patirties turinčio meistro – antraip vizualinį efektą gali sugadinti darbo brokas.

Šiuo metu dar viename projekte ji kuria interjerą, kuriame paliekamos ne tik atviros betono lubos, tačiau ir akivaizdžiai matoma ant jų išvedžiota elektros instaliacija (laidai).

„Įdomu, ar užsakovas iki pat pabaigos išliks, toks drąsus, ar persigalvos?“ – spėliojo L. Klios.

Leono Garbačausko nuotr./Linos Klios kurtas interjeras su išlietomis epoksidinėmis grindimis
Leono Garbačausko nuotr./Linos Klios kurtas interjeras su išlietomis epoksidinėmis grindimis

Dar kiti užsakovai patys sugalvojo nepirkti tradicinių vonios plytelių ir iš jūros pakrantės parsivežė du didelius maišus jūros akmenėlių. Juos žada įbetonuoti ant dušo sienų ir grindų.

„Grindys bus nelygios faktūros, bet ji ir kurs paplūdimio įspūdį, masažuos kojų padus. Klientai dažnai važiavo prie jūros ir vis tuos akmenėlius rinko. Tokį sprendimą gali prisitaikyti bet kas – akmenys pajūryje yra nemokami, tačiau reikia rasti meistrus, kurie apsiimtų padaryti tokį darbą“, – sakė L. Klios.

Kuria vienetinius baldus ir jų „neštampuoja“

Kartu su kolege Egle Mišinyte dviejų kambarių butą įrenginėjanti Jurgita Mockutė sako, jog dažniausiai savo užsakovams pasiūlo originalius, pačių dizainerių dueto projektuotus stalus ir minkšuosius baldus. „Me2 architects“ dizainerės niekada nekartoja tų pačių baldų.

„Ir praėjusiais, ir šiais metais „Hanner“ Nacionalinio interjero konkursui kūrėme baldus. Šiemet viduryje svetainės pritaikėme daugiafunkcinę sofą – ant jos galima sėsti ir iš vienos, ir iš kitos pusės. Kartais projektuojame valgomojo stalus, o pačioje virtuvėje esame pasiūlę užsakovams atviras lentynas. Kartais jie šios sprendimo išsigąsta: atrodo, norisi kuo daugiau uždaryti tą erdvę, kuo daugiau visko susidėti“, – sako J. Mockutė.

Projekto partnerio nuotr./ Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės kurta svetainė
Projekto partnerio nuotr./ Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės kurta svetainė

Dizainerė sako, jog naujovės neretai gasdina būstų šeimininkus, tačiau šiek tiek „pagyvenus“ su pasiūlyta idėja jie dažniausiai sutinka ją įgyvendinti ir tie sprendimai pasiteisina.

Kodėl dizainerės renkasi tokį, sudėtingesnį kelią?

„Ieškome originalumo ir norisi kažko įdomesnio, nei tik 4 kojos ir stalviršis, – sako J. Mockutė. – Kartais naudojame vieną betoninę koją, kartais – grūdintą stiklą.“

Man patinka pažaisti ir pasiūlyti tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo netikėta, nematyta ir netgi nepopuliaru. Kam remtis visuotiniu srautu, mada?

Dizainerės kartais naudoja betono tekstūrą sienoms, o kartais ja padengia dalį baldo – šią medžiagą jos mėgsta. Kurdamos sofą šiuo metu įrenginėjamam Naujamiesčio kvartalo „B23“ butui dizainerės panaudojo madingą, tačiau iki šiol interjere nematytą „gaidžio kojelių“ gobeleno raštą.

„Turėjome tokio rašto plyteles vonioje ir tiesiog norėjome susieti. Dažnai žaidžiame faktūromis, tekstūromis, raštais. Kadangi konkrečiai šiame projekte nebuvo spalvų, jis – monochromatinis, tad norėjome suteikti žaismingumo raštais“, – paaiškino J. Mockutė.

Ji dar kartą pabrėžė, kad baldų niekada antrą kartą neatkartoja – net tuomet, jei to paprašo kitas užsakovas. Dizainerės išlaiko savo stilistiką, braižą, tačiau visuomet projektuoja naują baldą ar sprendimą.

„Savo kūrinių „neštampuojam“, – sako dizainerė.

Originaliausi – sudėtingi techniniai sprendimai

Dizainerė Jurgita Ambraškaitė geriausiai prisimena techniškai sudėtingus sprendimus, kurie padeda sau įrodyti, kad nieko nėra neįmanomo.

„Man patinka pažaisti ir pasiūlyti tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo netikėta, nematyta ir netgi nepopuliaru. Kam remtis visuotiniu srautu, mada? Juk perki individualų interjero dizainą, o ne „uniformą“?“, – sako dizainerė.

Vienas įdomesnių projektų, kuriuos kūrė ši dizainerė – butas per du aukštus. Antrajame aukšte ir šeimininkams, ir dizainerei labai norėjosi antrosios vonios.

„Tada kilo kita mintis: o gal galima padaryti taip, kad vonia turėtų langą?

Kartais projektuojame valgomojo stalus, o pačioje virtuvėje esame pasiūlę užsakovams atviras lentynas. Kartais jie šios sprendimo išsigąsta: atrodo, norisi kuo daugiau uždaryti tą erdvę, kuo daugiau visko susidėti.

Taip, galima – aš tiesiog įtaikiau pertvarą į nevarstomą lango dalį tarp dviejų langų, tačiau pertvara tarp vonios ir miegamojo išėjo lenkta – kriauklės formos. Tai tam, kad miegamasis būtų kuo didesnis ir vonia dar tilptų. Tuo pačiu tai buvo labai originalus estetinis sprendimas: miegamasis išėjo kriauklės formos, todėl miegamajame įkomponavome apvalią lovą“, – prisiminė J. Ambraškaitė.

Iš kitos pusės – vonios kambaryje teko kažkokiu būdu išformuoti linkį ir iš plytelių. Dizainerė prisimena, jog beveik metro ilgio keraminės plytelės metalo dirbtuvėse buvo supjaustytos 8 centimetrų pločio juostelėmis. Na, o meistrus, sugebėjusius šias plyteles išklijuoti, J. Ambraškaitė iki šiol atsimena ir vadina auksarankiais.

Ji priduria, jog statų kampą sugalvojo žmogus, o gamtoje dažniausiai egzistuoja apvalios, lenktos formos. Nors tam, kad namas ar daugiabutis stovėtų, reikia stačių kampų, vidaus interjere plastiškos formos mums yra jaukios ir priimtinos.

Norėjusiam baltų namų pasiūlė „samanas ir jūros vandenį“

Interjero dizainerės teigimu, tokios originalios idėjos dažniausiai kyla iš noro išnaudoti kiekvieną erdvės kvadratinį centimetrą.

„Tokiose sudėtingose vietose stengiuosi naudoti šviesias spalvas, šviesią baldų medieną, kad tik ta erdvė atrodytų kuo didesnė. Kad ir kokie solidūs ir prabangūs yra juodmedis, vengė, riešutas – visi tie medžio atspalviai, kuriuos aš įprastai labai mėgstu – vis tik jie „valgo“ erdvę“, – sako J. Ambraškaitė.

Beje, dizainerė kartais subtiliai pasipriešina pirminei užsakovo vizijai. Kartą medikui, norėjusiam šviesių namų ji pasiūlė žalsvai pilkšvai rudas, ochros spalvos grindis ir samanų, rūko ir kitų derančių spalvų sienas.

„Jis net atsilošė: „Oi... kodėl taip?“. Atsakiau: už jūsų lango – eglės, ir visa tai persipina į natūralią harmoniją. Jam labai patiko. Vidaus interjeras turi derėti prie aplinkos“, – sako J. Ambraškaitė.

Originalūs būdai jungti miegamąjį su vonia

Dizainerė Vaida Žemaitytė-Jurgelevičė pripažįsta, jog labai džiaugiasi klientais, kurie pasiduoda pagundai įsirengti būstą kiek kitaip, originaliau.

Už lovos galvūgalio įrengta stiklinė pertvara, už kurios stovi 2 praustuvai ir šalia – laisvai pastatoma vonia. Ne kiekvienas ryžtasi tokiems drąsiems sprendimams, tačiau realizuoti jie kuria didžiulį įspūdį.

„Labai džiaugiamės, kai net konservatyviausią klientą pavyksta įkalbinti bent vienam šiek tiek pašėlusiam sprendimui, kuris tampa viso būsto „cinkeliu“. Verta paminėti kelis įgyvendintus sprendimus, kurie iš pažiūros nėra stebuklingi, tačiau erdvei suteikia visiškai kitą „veidą“.
Pirmasis – tai veidrodinės lubos miegamajame. Jau tikriausiai visi žino, kad esu „veidrodžių karalienė“, tad viena klientė nedvejodama sutiko su šiuo sprendimu“, – pasakoja interjero dizainerė.

Minėtame miegamajame visos lubos dengtos tamsinto, dūminto, facetuoto veidrodžio lakštais. „Tokiu būdu erdvei suteikėme romantikos dvelksmo ir tuo pačiu ją optiškai išdidinome“, – sako V. Žemaitytė-Jurgelevičė.

Kitas jos sprendimas: specialaus stiklo pertvara tarp miegamojo ir vonios kambario, per visą patalpos aukštį iki žemės. Šis stiklas, paspaudus mygtuką, gali užtamsėti ir tapti matiniu, spustelėjus dar kartą – vėl tapti skaidriu.

Projekto partnerio nuotr./Šiuo metu „Hanner“ kvartale „B23“ V. Žemaitytės-Jurgelevičės kuriamo buto interjeras
Projekto partnerio nuotr./Šiuo metu „Hanner“ kvartale „B23“ V. Žemaitytės-Jurgelevičės kuriamo buto interjeras

„Taip iš pažiūros itin atviras vonios kambarys vienu mygtuko paspaudimu tampa privačia erdve. O skaidrus stiklas suteikia modernumo įspūdį“, – sako V. Žemaitytė-Jurgelevičė.

Dar vienas įdomus sprendimas – vėlgi pritaikytas užsakovo vonios kambaryje, jungiant jį su miegamuoju.

„Už lovos galvūgalio įrengta stiklinė pertvara, už kurios stovi 2 praustuvai ir šalia – laisvai pastatoma vonia. Ne kiekvienas ryžtasi tokiems drąsiems sprendimams, tačiau realizuoti jie kuria didžiulį įspūdį. Mes džiaugiamės tokiais klientais“, – sako interjero dizainerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje