-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rafinuotumu „degantis“ interjeras: išskirtinis pavyzdys, kaip suderinti kultūros paveldą ir modernumą

Butas yra architekto Edgaro Frizendorfo suprojektuotame ir 1911 m. Rygoje pastatytame jugendo stiliaus name, kuriam suteiktas architektūros paminklo statusas „Svarupmaja“. Interjere gausu saugomų kultūros paveldo detalių, įkvėpusių ir padiktavusių stiliaus sprendimus. Patalpose išsaugotos istoriniam laikotarpiui būdingos erdvių proporcijos ir planinė struktūra – ji tik nežymiai pakoreguota, kad būtų tinkamiau pritaikyta šiuolaikiškiems šeimos poreikiams. Stengtasi išlaikyti pusiausvyrą tarp didžiulę erdvę užpildančių masyvių baldinių tūrių ir grakščių, dekoratyvių interjero elementų. Natūralios santūrių spalvinių tonų apdailos medžiagos kuria rafinuotą interjero atmosferą.
Rafinuotas interjeras Rygoje
Rafinuotas interjeras Rygoje / Norbert Tukaj nuotr.

Interjero autoriai: Dovilė Piekytė, Dovilė Paunksnytė, Normundas Vilkas

Studija: AKTA

Būstas buvo projektuotas 3 asmenų šeimai, todėl buvo būtina atsižvelgti į funkcionalumą bei gyventojų poreikius, tačiau itin svarbus užsakovų ir projekto autorių siekis – išsaugoti originalius būsto elementus. Deja, nepavyko rekonstruoti senųjų grindų, nes jos buvo labai prastos būklės, tačiau rastas buvusią dangą atkartojantis analogas. Pasirinktos tamsaus ąžuolo eglutės rašto parketlentės, o beicuoto tamsaus medžio fragmentai atsikartoja ir korpusinių baldų fasaduose darbo kambaryje, svetainėje, miegamajame.

Norbert Tukaj nuotr./Rafinuotas interjeras Rygoje
Norbert Tukaj nuotr./Rafinuotas interjeras Rygoje

Užsakovo prašymu buvo suprojektuotas darbo kambarys, atskirtas stikline pertvara. Taip buvo išvengta vizualinės erdvės fragmentacijos, o, atvėrus darbo zoną, svetainė optiškai padidėja. Panaikinus pertvarą buvo sujungta virtuvė su svetaine. Itin estetiški ir nesuskaidyti virtuvės baldų fasadai padėjo išvengti buitinio vaizdo. Prašmatniai atrodantis akmens piešinys, tarsi paveikslas dekoratyviai, tačiau subtiliai traukia akį. Projekto autoriai dar įrengė du vonios kambarius ir drabužinę šalia holo, suprojektuotas erdvus miegamasis ir vaiko kambarys.

Norbert Tukaj nuotr./Rafinuotas interjeras Rygoje
Norbert Tukaj nuotr./Rafinuotas interjeras Rygoje

Pagrindinis patalpų apšvietimo šaltinis – sieniniai šviestuvai. Lubiniai šviestuvai papildo šviesą skleidžiančius brà ir prireikus suteikia didesnį šviesos kiekį. Rekonstrukcijos metu didelis dėmesys buvo skirtas autentiškoms detalėms išsaugoti: lubų puošybos elementai, autentiškos durys, langai, įspūdinga krosnis – visa tai padėjo sukurti charakteringą interjerą, kuriame grakščiai dera tamsi mediena, baltos sienos, šviesūs audiniai, derinami su žalsvais ir terakotos atspalviais. Susitinkantys blizgūs ir matiniai elementų paviršiai sukūrė darnią ir dinamišką visumą.

Norbert Tukaj nuotr./Rafinuotas interjeras Rygoje
Norbert Tukaj nuotr./Rafinuotas interjeras Rygoje

Konservatyvios, interjere vyraujančios spalvos, sugretinamos su kruopščiai parinktais, ypač moderniais baldais suteikia netikėtumo įspūdį, o bauhauso architektūrą menančios suapvalintos kai kurių baldų formos spinduliuoja žavesiu, elegancija ir suteikia kambariams charizmos. Nestandartinis šeimininkų miegamojo lovos rėmas – tai žaisminga ir šiuolaikiška istorinio motyvo interpretacija, leidžianti pajusti, jog būste didžiulis dėmesys skiriamas ne tik estetinėms vertybėms, bet ir praeities atminimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius