-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renkamės minkštuosius baldus: ko reikia, kad tiktų ir šeimai, ir katei?

Vieni svarbiausių baldų nuosavame būste – sofa, foteliai ir lova. Vieni dizaineriai rekomenduoja minkštuosius baldus paversti kambario akcentu, kiti – priešingai – rinktis tokius, kurie nesiskirtų nuo viso interjero atspalvių.
Sofa
Sofa / 123rf.com nuotr.

Žavintis ryškiomis spalvomis ir įmantriomis formomis nereikėtų pamiršti pagrindinės šių baldų funkcijos: kad visa šeima galėtų patogiai juose įsitaisyti po varginančios dienos.

Negalėdamos laukti baldų iš užsienio, suprojektavo pačios

Naujame bendrovės „Hanner“ statomame Naujamiesčio kvartale „B23“ dizainerių Eglės Mišinytės ir Jurgitos Mockutės duetas kuria šviesų, pastelinėmis spalvomis paryškintą dviejų kambarių buto interjerą. Dizainerės ir lovą, ir sofą suprojektavo pačios, o vizijos įgyvendinimą patikėjo lietuviams baldų gamintojams.

„Negaliu sakyti, kad neradome tai, ko ieškojome. Tačiau mus ribojo laikas – baldo iš Italijos greitai niekas neatsiųs. Todėl pasirinkome tokį sprendimą,“ – sakė dizainerė E.Mišinytė.

Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės vizual./Miegamasis
Jurgitos Mockutės ir Eglės Mišinytės vizual./Miegamasis

Žalsvos spalvos miegamojo lova šiame interjere turi svarbią užduotį – tapti miegamojo akcentu, kurti charakterį. Dizainerės suprojektavo kampinę lovos atkaltę, kuri atkartojo miegamojo sienos formą. E.Mišinytė sako, jog lova buvo specifinių matmenų.
„Iš tiesų individualus projektavimas kainuoja nemažai mūsų darbo laiko: reikia ne tik braižyti, bet ir ieškoti gobeleno, komplektuoti. Retai projektuojame minkštuosius baldus gyvenamosioms patalpoms Šį kartą mums tiesiog norėjosi – kadangi tai konkursas – kad lova būtų išskirtinė,.“ – sakė E.Mišinytė.

Pašnekovė pridūrė, kad gobelenų pasirinkimas Lietuvoje yra pakankamas – tereikia skirti laiko išsirinkti tinkamiausią.

Vertinkite Lietuvos baldininkus, bet nepraraskite sveikos nuovokos

Pagal kokius kriterijus dizainerė rekomenduotų rinktis lovą, kitus minkštuosius baldus?

„Ieškokite baldų, kurie derėtų prie interjero, rinkitės pagal spalvą, medžiagiškumą, formą. Reikia atsižvelgti ir į savo poreikius. Pavyzdžiui, klientas, kuris mėgsta skaityti lovoje, prašo didelės minkštos atkaltės. O kitam gali užtekti ir tiesiog minimalistinio lovos rėmo,“ – sakė dizainerė.

Dizainerių projektuota sofa yra švelniai pilkos spalvos ir tarsi ištirpsta interjere. E.Mišinytės teigimu, svarbiausia buvo, kad baldas būtų patogus ir „atviras“, kitaip tariant, neapribotas jokiais ranktūriais.

„Norėjosi minimalios, paprastos, tam kampui tinkančios sofos. Tai, kad ji bus kampinė, padiktavo kambario planas,“ – sakė dizainerė.

E.Mišinytės teigimu svarbiausia, kad sofa funkcionaliai tilptų į kambarį. Ar tai bus svetainės komplektas (sofa ir foteliai), ar minkštas kampas, ar klasikinė sofa – šį sprendimą reikia priimti įvertinant konkrečią erdvę ir interjero stilių.

Nors dauguma butus kvartale „B23“ įrengiančių dizainerių gyrė lietuvių baldininkų profesionalumą, E.Mišinytė perspėjo, kad kritiškai įvertintumėte jų pasiūlymus: baldininkas greičiausiai rekomenduos įsigyti ir sofą, ir porą fotelių, tačiau jūs turėtumėte įvertinti, ar tikrai visų šių baldų reikia.

Žavėkitės formomis, bet apžiūrėkite ir „vidurius“

Dviejų kambarių buto interjerą tame pačiame kvartale realizuojanti dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė sako, jog renkantis baldus pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į medžiagas, iš kurių pagamintas baldas.

„Ieškokite optimalaus kokybės ir kainos santykio. Domėkitės, iš ko baldas pagamintas, kokie jo užpildai, kokie „viduriai“, kurie iš pirmo žvilgsnio nematomi. Ar baldas pagamintas iš medžio masyvo? Koks gobeleno atsparumas? Kiek jis bus valomas? Tai ypač aktualu, jei namuose yra vaikų ar naminių gyvūnų. Žinau, kad šiandien jau yra gaminama netgi gobelenų, kurių tiesiog labai nemėgsta katės, jos nieko jiems negali padaryti,“ – šypsojosi dizainerė.

Gintarės Jarmalavičiūtės vizual./Miegamasis
Gintarės Jarmalavičiūtės vizual./Miegamasis

Minkšto baldo gobelenui geriausiai tinka sintetikos ir natūralaus pluošto mišinys. G.Jarmalavičiūtė pridūrė, jog yra puikių lietuvių, estų, skandinavų baldų gamintojų, tad nebūtina kokybės matu laikyti tik itališkus baldus.

„Itališki baldai, kurie pasiekia Lietuvą, yra ganėtinai brangūs. Žinoma, jie tikrai kokybiški, tačiau itin prabangūs,“ – sakė dizainerė.

Ar sofai į kompaniją reikia fotelių?

O ką daryti tokiu atveju, jei nedideliame bute telpa tik sofa-lova?

„Dažnai žmonės į darbo ar svečių kambarį renkasi baldą, kuris turi tą funkciją, t.y. jį galima išskleisti į lovą. Tačiau kasdien miegoti ant sofos-lovos – tikrai nepatogu. Reikia patogios lovos su gerai parinktu čiužiniu. Blogiausiu atveju, jei tenka miegoti ant sofos-lovos, įsigykite antčiužinį“, – sako G.Jarmalavičiūtė.

Kai kuriuose Nacionalinio interjero konkurse dalyvaujančiuose interjeruose minkštieji baldai iškart traukia akį – jie numatyti kaip visos svetainės akcentas. Ar G.Jarmalavičiūtė pritartų tokiai idėjai?

„Galima, tačiau tada baldas tikrai turi būti išskirtinis. Pavyzdžiui, esu rengusi interjerą, kuriame buvo statomi prancūzų gamintojo baldai. Jie buvo tarsi meno kūriniai, tad aplink tokius baldus turėtų vyrauti ramus fonas. Tačiau jei išskirtinio dizaino baldai netelpa į biudžetą, reikėtų apie juos galvoti kaip apie visumą – minkšti baldai turėtų įsilieti ir papildyti kitus akcentus,“– patarė dizainerė.

Ar ieškoti sofai į kompaniją fotelio? G.Jarmalavičiūtė iš savo patirties yra pastebėjusi, jog dažniausiai šeima mėgsta sukristi kartu į vieną sofą. Retas nori sėdėti atskirame fotelyje.

„Daugelis mėgsta minkštus kampus, tačiau dažniausiai erdvė riboja norus. Jei nepavyksta įtalpinti kampo, tada galbūt reikėtų rinktis kelių vietų sofą ir fotelį. Net jeigu erdvė didelė, reikėtų skaičiuoti, kiek jūsų šeimoje žmonių ir ar foteliai tiesiog stovės, ar bus naudojami,“ – patarė dizainerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius