Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Skandinavai paskatino sukurti ypač šiltą langą

Norvegijos klientų poreikiai medinių langų, durų, baldų ir sodo namelių gamybos bendrovę „P. Varkojis ir Ko“ paskatino sukurti ir pagaminti ypač šiltą skandinaviško tipo langą. Šių metų vasarį atlikti lango laboratoriniai bandymai patvirtino, kad jo šilumos perdavimo koeficientas – vos 0,74 W/(m2.K). Tokie langai tinka ir A+ klasės, ir net pasyviems namams.
Skandinavai paskatino sukurti ypač šiltą langą
Skandinavai paskatino sukurti ypač šiltą langą / Partnerio nuotr.

Skandinaviškais vadinami langai, kurie varstomi į išorę. Mat Skandinavijoje vyraujantys stiprūs vėjai tokių langų varčias tartum papildomai prispaudžia prie rėmo ir dar labiau užsandarina langą, kad šis nepraleistų skvarbaus vėjo į patalpas.

Šiltą langą sukūrė patys

„Kurti ypač šiltą skandinavišką langą paskatino nauji statinių reikalavimai Norvegijoje – nuo šiol čia lango šilumos perdavimo koeficientas negali būti didesnis nei 0,8 W/(m2.K) – kuo šis skaičius mažesnis, tuo mažiau šilumos prarandama pro langus ir pigesnė pastatų šildymas. Kurdami šį rekordiškai šiltą langą drauge dirbo mūsų konstruktoriai ir gamybininkai – lango varčiai jie parinko 82 mm klijuotą pušies tašą, kuris atsparus gamtos kaprizams, o į jį dedamas trijų stiklų 48 mm storio argono dujomis užpildytas stiklo paketas, kurio abu išoriniai stiklai selektyviniai, – pasakoja Petras Vyšniauskas, UAB „P. Varkojis ir Ko“ inžinierius-konstruktorius. – Languose montuojama moderni danų gamybos furnitūra, kuri garsėja ypač dideliu patikimumu, saugumu ir žymiai paprastesne priežiūra eksploatuojant – tai svarbu langus įsigijusio būsto gyventojui“.

Partnerio nuotr./Langai
Partnerio nuotr./Langai

Naujieji šilti langai gali būti iki 80 x 160 cm dydžio, nors Skandinavijoje paprastai užsakomi gerokai mažesni langai. Priklausomai nuo kliento poreikių ir naudojamos furnitūros, jie gali būti varstomi į viršų ar šoną 180o su pasislinkimu, t. y., langas apsiverčia taip, kad išorinis stiklas atsiduria patalpos viduje, todėl jį lengva nuvalyti, arba atsiversti į šoną ar viršų 90o, arba būti nevarstomi. Tokie langai ypač ilgaamžiai, jei išorinis lango rėmas kaustomas aliuminiu, kuris gali būti bet kokios RAL paletės spalvos.

Šiuo metu bendrovėje „P. Varkojis ir Ko“ statomos naujos patalpos, kuriose bus sumontuota su Europos Sąjungos parama įsigyjama papildoma įranga naujo tipo skandinaviškiems langams gaminti. Kol kas šie langai gaminami nedideliais kiekiais. Apie 60 proc. skandinaviško tipo langų bendrovė eksportuoja į Norvegiją, Daniją, Švediją ir Islandiją. Visos gamyboje naudojamos medžiagos yra sertifikuotos, gaminiams taip pat suteikti Europos Sąjungos ir Norvegijos kokybės sertifikatai, pvz., NDVK, kuris patvirtina, kad bendrovės gaminiai „Visiškai atitinka Norvegijos durų ir langų kontrolės reikalavimus“.

Partnerio nuotr./Langas
Partnerio nuotr./Langas

25 metų patirtis

„Jau nuo seno savo gaminiams kokybės sertifikatus gauname ne skaičiuodami jų charakteristikas matematiškai, o realiai laboratorijose tikrindami savo gaminius, – atkreipia dėmesį Jūratė Varkojienė, bendrovės komercijos direktorė. – Todėl ir šį kartą naujos kokybės skandinavišką langą vežėme bandyti į laboratoriją – taip gauname realius, o ne skaičiuotinus duomenis apie savo produkciją, o mūsų pirkėjas tikrai žino, kad gauna realiai šiltą langą.“

Bendrovė „P. Varkojis ir Ko“ yra sukaupusi daugiau kaip 25 metų patirtį. Ji ir Lietuvoje, ir užsienyje žinoma ne tik dėl kokybiškų skandinaviškų langų, bet ir mums labiau įprastų į vidų atsidarančių „europinių“ langų. Beje, išskirtinės kokybės 92 mm storio varčios europinio standarto medinį langą, kuris atitinka A+ ir net pasyvaus namo reikalavimus, bendrovė pradėjo gaminti prieš 10 metų – 2009 m.

Partnerio nuotr./Langų gamyba
Partnerio nuotr./Langų gamyba

„P. Varkojis ir Ko“ pagal klientų individualius pageidavimus taip pat gamina įvairaus dizaino vidines ir lauko medines duris iš pušies, uosio, juodalksnio, ąžuolo ar net Azijoje augančios raudonosios šorėjos. Durys gali būti ne tik varstomos, bet ir iki 10 m pločio stumdomos ar sulankstomos.

Bendrovė žinoma ir gaminamais mediniais sodo nameliais. Čia galima rinktis ir iš 20 standartinių projektų iki 36 m2 ploto, ir užsisakyti pagal individualų projektą. Beje, „P. Varkojis ir Ko“ vieni iš pirmųjų prieš 10 metų pradėjo gaminti automatizuotu būdu ne tik stačiakampius medinius namelius, bet ir daugiakampius – trikampius, šešiakampius, aštuonkampius ar net ovalius. Jų sienų storis gali būti 28–70 mm. Tokį namelį apšiltinus iš vidaus jis tinkamas gyventi ir žiemą. Beje, kad bendrovė namelius gamina dailiai, įrodo ir tai, jog vienas jų puošia Didžiosios Britanijos karalienės dvaro sodą.

Ieškantiems originalios ir ekologiškos lovos – taip pat gelbėja „P. Varkojis ir Ko“. Bendrovė gamina įvairaus stiliaus – modernaus, klasikinio, skandinaviško, japoniško – juodalksnio ar uosio medienos lovas, staliukus, atkaltes, patalynės dėžes, kurių paviršius dengiamas ekologišku aliejumi, vašku arba dažomas ekologiškais vandens pagrindo dažais.

Naudodama didelius kiekius medienos, bendrovė ekonomiškai sunaudoja ir gamybos metu susidariusias pjuvenas: iš jų presuojamas ekologiškas kuras be jokių priedų – granulės, kurios naudojamos automatiniams granuliniams katilams kūrenti.

Partnerio nuotr./Langų gamyba
Partnerio nuotr./Langų gamyba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje