-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kvartalinė renovacija – kompleksinis požiūris į daugiabučių atnaujinimą

Pastaraisiais metais Lietuvoje vis garsiau kalbama apie kvartalinę renovaciją, kuri apima ne tik pavienių namų modernizavimą – kartu sutvarkomas gatvių apšvietimas, inžinerinė infrastruktūra, vaikų žaidimų ir automobilių stovėjimo aikštelės, taip pat įrengiami dviračių takai, sukuriamos laisvalaikio zonos.
Kvartalinė renovacija – kompleksinis požiūris į daugiabučių atnaujinimą
Kvartalinė renovacija – kompleksinis požiūris į daugiabučių atnaujinimą / Partnerio nuotr.

Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programa, skatinanti daugiabučius modernizuoti grupėmis ir ištisais kvartalais pradėta 2015 m. Birštono, Šiaulių ir Utenos savivaldybėse. Nuo šios programos pradžios praėjo jau daugiau nei penkeri metai, o per juos Lietuvoje atsirado nemažai pavyzdžių, iš kurių šiandien galime mokytis.

BETA atlikto visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis dauguma (82 proc.) renovuotinų daugiabučių namų gyventojų lengviau ryžtųsi renovacijai, jei žinotų, kad namas įtrauktas į savivaldybės kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą.

Išsprendžia infrastruktūros problemas

Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programos neša didelę ekonominę naudą, nes atliekant kompleksinę renovaciją, keičiami ne pavienių daugiabučių, bet bendri viso kvartalo šilumos, vandentiekio ir nuotekų tinklai. Dėl šios priežasties, gali būti naudojamos naujesnės ir ilgaamžiškesnės technologijos, kurios gyventojams suteikia ilgalaikę ramybę – jų kiemas dar daug metų netaps statybų aikštele.

Visgi pagrindinis kvartalinės renovacijos tikslas – padidinti kvartalų energinį efektyvumą ir sumažinti gyventojų išlaidas mokesčiams už šildymą. Kadangi senuose daugiabučiuose suvartojama daugiausia šilumos energijos, o norint pasiekti maksimalų efektą, visa šilumos grandinė ir visi jos elementai turi būti atnaujinami nuosekliai ir susietai.

Įgyvendinus kvartalinę renovaciją, paprastai sutaupoma daugiau nei 60 proc. šildymo išlaidų. O butuose oro temperatūra net ir labai šaltomis dienomis laikosi apie 20 laipsnių šilumos.

Padeda kurti bendruomenę

Specialistai sutaria, kad renovuoti pavienius pastatus – ne taip efektyvu. Kvartalinė renovacija išsprendžia ne tik daugiabučių infrastruktūros problemas, bet ir skatina gyventojų bendruomeniškumą bei mažina socialinę atskirtį.

Didžiausia kvartalinės renovacijos nauda – visapusiškai atnaujintas kvartalas. Tai yra, jos metu modernizuojami ne tik visi gatvės ar rajono daugiabučiai namai, bet ir bendros erdvės: pakeičiamas senas apšvietimas, įdiegiamos LED lempos, atnaujinamos automobilių stovėjimo aikštelės, vaikų žaidimų erdvės, šaligatviai, suoliukai. Taigi kvartalas atrodo lyg būtų neseniai pastatytas, o žmonės pradeda leisti kur kas daugiau laiko bendroves erdvėse ir bendraudami su kaimynais. Patrauklesnis kvartalas, žinoma, sulaukia ir daugiau miestiečių bei miesto svečių dėmesio.

Kitas kvartalinės renovacijos privalumas – pažeidžiamų visuomenės grupių integracija. Kadangi kvartalinės renovacijos metu užtikrinamas visų gyventojų įtraukimas į bendruomenės sprendimų priėmimą, suvienijamos skirtingos visuomenės grupės. O tai leidžia užsimegzti glaudesniems tarpusavio ryšiams, kurie dažnai nesibaigia net ir užbaigus renovaciją.

Keičia miesto veidą

Kvartalinės renovacijos metu diegiami kompleksiniai atnaujinimai pagerina ne tik daugiabučio būstų savininkų gyvenamąsias sąlygas, bet ir ženkliai prisideda prie patrauklaus miesto vaizdo kūrimo.

Pavyzdžiui, atnaujinant pavienius daugiabučius, namo apdailos medžiagos parenkamos priklausomai nuo to, ar namo fasadas tinkuojamas, ar ventiliuojamas, todėl kyla nemenkas iššūkis kurti bendrą, nuosaikų kvartalo vaizdą. Tuo metu kvartalinės renovacijos metu tokių problemų nelieka, nes tarpusavyje derinami daugiabučių namų fasadų spalviniai ir apdailos medžiagų sprendiniai, todėl vizualinis kvartalo vaizdas tampa nuoseklesnis ir vieningesnis.

Dėl atnaujintų miesto kvartalų paprastai jaučiamas ir didesnis pagyvėjimas mieste – atnaujintos viešosios erdvės tampa jaukesnės ir saugesnės, todėl pritraukia vis daugiau gyventojų ir miesto lankytojų. Be to, svarbu paminėti ir tai, kad įgyvendinus kvartalinę renovaciją, viešosios zonos tampa labiau pritaikytos senjorams ir žmonėms su negalia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius