Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lenktyniaujant su laiku ir kaina – pirmauja inovatyvios fasado sistemos

Namus besistatantys ar renovuojantys gyventojai ir NT vystytojai, rinkdamiesi statybines medžiagas ir fasado apdailos sprendimus, vertina estetiškumą ir pastatui suteikiamą išskirtinumą, medžiagų kokybę ir ilgaamžiškumą. Šiandien besitęsiant statybų bumui ir kylant statybų kainoms vis svarbesniais kriterijais taip pat tampa ir trumpesnė statybų trukmė bei mažesni darbų kaštai.
Betoninės apdailos plokštės „Koderus 2in1“
Betoninės apdailos plokštės „Koderus 2in1“ / Koderus nuotr.

Tad siekiant atliepti šiuos poreikius statybų rinkoje atsiranda vis daugiau naujų pažangesnių statybinių medžiagų ir kombinuotų sprendimų, atliekančių kelių gaminių funkcijas. Vienas tokių – lietuvių sukurtos betoninės apdailos plokštės „Koderus 2in1“.

Idėja kilo siekiant greitesnio montavimo ir aukštesnės kokybės

Įrengiant fasadą paprastai iš pradžių dedamas apšiltinimo sluoksnis ir tik po to montuojama fasado apdaila. Toks fasado įrengimas trunka ilgiau, reikalauja papildomų darbų atlikimo kaštų, be to, jį sunku atlikti rudens ir žiemos sąlygomis. Rinkoje yra produktų, kuriuose apšiltinimo sluoksnis yra sujungtas su apdailos sluoksniu, tačiau tam dažnu atveju yra papildomai naudojami klijai arba varžtai. Laikui bėgant nuo oro temperatūros svyravimų tokiomis medžiagomis sumontuotame fasade atsiranda pažeidimų, pavyzdžiui, sujungti sluoksniai atsilupa, medžiagos atskyla nuo pastato sienos.

„Koderus 2in1“ plokštes sukūrusios ir gaminančios įmonės vadovas Domas Raškevičius pasakoja, jog rinkoje trūkstant aukštus kokybinius parametrus atitinkančių ir ilgus metus tarnauti galinčių apdailos medžiagų, kilo mintis rasti inovatyvų sprendimą, kuris taip pat leistų montavimo darbus atlikti greičiau ir paprasčiau. Kuriant produktą į komandą buvo pasitelkti Lietuvos universitetų atstovai ir betono technologai.

„Nuo 2017-ųjų iki 2020-ųjų rudens bandėme ir tobulinome produktą. Galutinis rezultatas – labai patvari ir atspari mūsų klimatui būdingiems dideliems temperatūrų ir drėgmės pokyčiams, neturinti šalčio tiltų betono termoizoliacinė plokštė „Koderus 2in1“. Šias fasado plokštes galima montuoti įvairiomis oro sąlygomis beveik ištisus metus – ir esant nulinei ar nedidelei minusinei temperatūrai“, – pažymi D. Raškevičius.

Technologija – užpatentuota

„Koderus 2in1“ fasado plokščių gamyboje naudojama išskirtinė patentuota technologija, kuri aukštos klasės betoną sujungia su apšiltinimo medžiaga be jokių papildomų priedų. Pirmiausia 8–20 mm storio betono apdailos sluoksnis yra įspaudžiamas į šiltinimo medžiagą ant polistireninio putplasčio. Vėliau plokštės iki 28 parų keliais etapais džiovinamos įvairiose temperatūrose.

„Naujos kartos surenkami betoniniai fasadai pagaminami gamykloje, o statybų aikštelėje juos reikia tik sumontuoti. Montavimo darbus sudaro tik du etapai – plokštės pritvirtinimas prie sienos ir siūlių užtaisymas. Kartu su produktu savo klientams suteikiame paprastą ir aiškią instrukciją, kaip tinkamai montuoti plokštes. Taip pat, jei yra poreikis, mūsų specialistas atvyksta į statybvietę, teikia konsultacijas ir prižiūri, kad montavimo darbai būtų atliekami laikantis visų technologinių nurodymų“, – sako įmonės „Koderus“ vadovas D. Raškevičius.

Pasak D. Raškevičiaus, išskirtinė sistemos gamybos technologija ir paprastas montavimas iki 50 proc. leidžia greičiau atlikti fasado statybos darbus, t. y. perpus sutrumpinti statybininkų laiką. Dėl to statybų darbų kaina galutiniam vartotojui gali būti 25–30 proc. mažesnė, lyginant su ilgą laiką buvusios itin populiarios šlapio fasado apdailos darbų kaina.

Statybininkai vertina paprastą montavimą

Išorės ir vidaus apdailos plokštėmis prekiaujančios įmonės „Paladija“ vadovas Aurimas Poška sako, jog nesudėtinga „Koderus“ fasado sistemos montavimo technologija ne tik leidžia specialistams greitai atlikti darbus, bet ir sumažina klaidų tikimybę. „Jeigu meistrui yra duodama knygos apimties montavimo instrukcija, tikėtina, kad jis jos net neatsivers. Fasado sistema turi būti paprasta ir aiški, kad visi – pradedant architektu ir baigiant galutiniu klientu – žinotų, kaip taisyklingai produktas turi būti sumontuotas, o vėliau – kaip prižiūrimas“, – priduria jis.

Todėl naujai komandai, kuri susiduria su „Koderus“ sistema pirmą kartą, išmokti su ja dirbti yra paprasta. Montavimo technologija nesudėtinga ir žinios perimamos labai greitai.

„Dar vienas „Koderus“ sistemos privalumas, ypač kalbant apie komercinius pastatus – paprastas remontas. Sugadintą plokštę lengva pakeisti nepažeidžiant likusių fasado elementų“, – aiškina A. Poška.

Jei plokštė yra pažeista mechaniniu būdu – išdaužomas betonas, iššlifuojama 5 cm polistireno ir nauja plokštė su 5 cm polistirenu įklijuojama į keičiamos plokštės vietą. Ją galima pakeisti ir iki mūro, jeigu pažeidžiamas ir apšiltinimo sluoksnis. Dėl to nenukenčia pastato šilumos laidumas.

Ieškant išskirtinės estetikos – individualūs užsakymai

Šiandieninis NT vystytojas ieško ne tik kokybiškų ir ilgaamžių medžiagų, tačiau žvalgosi ir išsiskiriančių estetinių sprendimų. Naujos kartos betono fasadai nebeprimena pilkų ir niūrių sovietinių daugiabučių fasadų. Dabar betono gaminiai gali būti spalvoti, kiekviena jo dalis kitokia, o pastatų projektuotojai turi laisvę drąsiai kurti išskirtinius statinius.

„Mums, kaip NT statytojui, renkantis medžiagas, be kainos ir kokybės santykio, svarbios ir fasadų dizaino galimybės. „Koderus 2in1“ betoninės termoizoliacinės fasado plokštės šiandien pralenkia daugelį tradicinių fasado apdailos būdų. „Koderus“ sistemos gali būti pagamintos pagal mūsų individualius užsakymus, skirtingų faktūrų ir spalvų. Betonas yra natūrali medžiaga, o šių plokščių techninės savybės leidžia sukurti imitacijas įvairių gamtinių faktūrų, tokių kaip medžio ar akmens. „Koderus“ fasadai gaminami Lietuvoje, todėl reikiamų specifikacijų plokštes pagaminti trunka daug greičiau, be to, neišauga kaštai“, – teigia NT objektų statybos vadovas Edvardas Liudvinavičius.

Pagal individualius poreikius pagaminta „Koderus 2in1“ sistema naudota Vilniuje kotedžų projektams „Pavilnio parkas“ ir „Memelhaus“, daugiabučio projekte „Šeškinės 55“.

„Koderus 2in1“ betono termoizoliacines plokštes paprasta prižiūrėti – lengvai valomos, atsparios aplinkos poveikiui, smūgiams, UV spinduliams. Šis fasadas namo šeimininkams nekels rūpesčių ištisus dešimtmečius – atrodys kokybiškai ir solidžiai, išsaugos spalvą ir nereikalaus renovacijos.

Plačiau apie fasado sistemą „Koderus 2in1“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje