-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 įdomiausių pastatų, kuriais valstybė bando atsikratyti

Geležinkelio stotys, neveikiantis baseinas, Tiškevičių rūmai, apleisti fortai, kiti istoriniai pastatai – tai tik keli objektai, kuriuos Turto bankas ketina parduoti. Ant prekystalio iš viso pateko 800 įvairaus valstybei priklausančio turto.
Turto bankas planuoja parduoti apie 800 nekilnojamojo turto objektų
Turto bankas planuoja parduoti apie 800 nekilnojamojo turto objektų / „Turto banko“ nuotr.

Didžioji parduodamų objektų dalis – senos sodybos, sandėliai, butai, dėl kurių konkuruos pirkėjai. 15min atrinko dešimt įdomiausių objektų, kurie ne kasdien patenka ant prekystalio. Visas turtas bus parduodamas Turto banko skelbiamuose elektroniniuose aukcionuose.

1. Administracinis pastatas Daugpilyje, Latvijoje

„Turto banko“ nuotr./Administracinis pastatas Daugpilyje, Latvijoje
„Turto banko“ nuotr./Administracinis pastatas Daugpilyje, Latvijoje

Turto bankas valdo ir planuoja parduoti Latvijoje, Daugpilyje, esantį administracinį 341,6 kv. m ploto pastatą, jam priklausantį garažą ir 0,18 ha ploto žemės sklypą. Neskelbiama, kaip šis pastatas atiteko Lietuvos valstybei.

2. Patalpos Kaune, Gedimino gatvėje

„Turto banko“ nuotr./Patalpos Kaune, Gedimino gatvėje
„Turto banko“ nuotr./Patalpos Kaune, Gedimino gatvėje

1932 metais statytame name, Kaune, Gedimino gatvėje parduodamos administracinės patalpos. Iš pirmo žvilgsnio jos nėra niekuo ypatingos, reikia remonto, tačiau architektūros gerbėjus galėtų sudominti pastato fasadas, ypač žinant, kad Kauno tarpukario modernioji architektūra sausio 10 d. buvo įtraukta į UNESCO preliminarųjį sąrašą. O tai laikoma vienu svarbiausių turizmo prekės ženklų.

3. Baseinas Kaune

„Turto banko“ nuotr./Baseinas Kaune
„Turto banko“ nuotr./Baseinas Kaune

Dar vienas objektas Kaune – baseinas. Kol visoje šalyje ridenasi baseinų statybų banga, nereikalingi parduodami aukcionuose. Kad ir šis – 1969 metais statytas, 937,8 kv. m ploto A.Juozapavičiaus prospekte esantis pastatas ir jam priklausantys kiemo statiniai.

4. Baltosios Vokės dvaro rūmai ir oficina

„Turto banko“ nuotr./Baltosios Vokės dvaro rūmai ir oficina
„Turto banko“ nuotr./Baltosios Vokės dvaro rūmai ir oficina

Į Lietuvos Respublikos kultūros paminklų sąrašą įtraukti Baltosios Vokės dvaro rūmai bus parduodami Turto banko aukcione. Jis priklausė dvarininkams Tiškevičiams, tačiau daug metų apleisti ir vandalų suniokoti rūmai dabar atrodo liūdnai.

5. Kultūros mokykla Vilniuje

„Turto banko“ nuotr./Kultūros mokykla Vilniuje 
„Turto banko“ nuotr./Kultūros mokykla Vilniuje

Vilniuje, Didžiojoje gatvėje, parduodama kultūros mokykla. Puikioje vietoje, netoli Filharmonijos 1940 metais statytame name veikė Vilniaus kolegijos Menų fakultetas.

6. Kareivinės Vilniuje

„Turto banko“ nuotr./Kareivinės Vilniuje 
„Turto banko“ nuotr./Kareivinės Vilniuje

Vilniaus Rukainių gatvėje planuojama parduoti apie 1960 metus pastatytas kareivines ir didžiulį 28,9 ha ploto sklypą. Jame pastatytos ne tik kareivinės, bet ir sandėliai, dirbtuvės, štabas, vadavietė, daržovių saugykla ir kiaulidė. Tikėtina, kad dėl tokio sklypo susigrums ne vienas nekilnojamojo turto plėtotojas.

7. Obelių geležinkelio stotis

„Turto banko“ nuotr./Obelių geležinkelio stotis
„Turto banko“ nuotr./Obelių geležinkelio stotis

Turto pardavimo sąraše – 2010 metais uždaryta Obelių geležinkelio stotis. Joje keleiviai nebeaptarnaujami jau nuo 2001 metų.

8. Lūšės geležinkelio stotis

„Turto banko“ nuotr./Lūšės geležinkelio stotis
„Turto banko“ nuotr./Lūšės geležinkelio stotis

Turto bankas planuoja parduoti Ritinės kaime, Mažeikių rajone stovinčią apleistą, 1900 metais pastatytą geležinkelio stotį. Tai buvo paskutinė Mažeikių–Liepojos geležinkelio linijos stotis Lietuvoje. Stotis uždaryta 2003 metais, ta kryptimi nerieda ir traukiniai.

9. Naftos bazė Mūro Strėvininkų kaime

„Turto banko“ nuotr./Naftos bazė Mūro Strėvininkų kaime
„Turto banko“ nuotr./Naftos bazė Mūro Strėvininkų kaime

Mūro Strėvininkų kaime valstybė planuoja parduoti naftos bazę. Tai – 29,84 kv. m ploto trobelė, tačiau gali sudominti sklypas šalia Elektrėnų.

10. Fortai Kaune

„Turto banko“ nuotr./Fortas Kauno rajone
„Turto banko“ nuotr./Fortas Kauno rajone

Turto banko planuojamų parduoti objektų sąraše kol kas dar puikuojasi fortai. Kol kas, nes, kaip skelbė naujienų agentūra BNS, juos Kauno miesto ir rajono savivaldybės rengiasi susigrąžinti. Turto bankas šiuo metu valdo II, IV ir V fortus, esančius Kaune, bei I ir III fortus, jie yra Kauno rajone. Taip pat Turto bankas valdo tris dešimtis kitų buvusios Kauno tvirtovės statinių. Taip pat Turto bankas laukia Kauno rajono sprendimų dėl sutikimo perimti I ir III fortus.

Turto banko teigimu, kai tik rajonas ir miestas nuspręs perimti objektus, jie bus išbraukti iš parduodamo turto sąrašo.

Kauno tvirtovės fortai pastatyti XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje, Rusijos imperijos caro Aleksandro II įsakymu. VII ir IX fortuose veikia muziejai, o kiti fortai yra apleisti ir nesaugūs.

Objektai laukia prekystalio

„Iš anksto skelbiame apie pardavimui rengiamus objektus, kad kuo daugiau potencialių pirkėjų sužinotų apie juos, o susidomėję galėtų pasirengti būsimiems aukcionams, sužinoti apie juos dominančius objektus kuo daugiau informacijos, nuvykti į vietą. Po to, kai šie objektai bus įvertinti, taip pat atliktos visos kitos parengiamosios procedūros, jie atsidurs ant aukciono prekystalio“, – pranešime spaudai teigė Turto banko generalinis direktorius Vaidotas Aleksius.

Neseniai Turto banko iniciatyva buvo pakeistas valstybės nekilnojamojo turto pardavimo teisinis reglamentavimas, kuris leis greičiau, paprasčiau ir efektyviau parengti pardavimui valstybės funkcijoms nereikalingą nekilnojamąjį turtą.

Praėjusiais metais Turto bankas valstybės nekilnojamojo turto pardavė daugiau nei už 33 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius