Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

2020-ųjų NT rinka: ko galima tikėtis po rekordinių metų?

Po rekordinių 2019-ųjų metų nekilnojamojo turto rinkoje 2020-ieji neturėtų pateikti staigmenų. Tiesa, anot 15min kalbintų ekspertų, kainų augimas turėtų sulėtėti, o plėtotojams gali tekti nertis iš kailio.
Projektas „Liv_in Vilnius“
Statybos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Plėtotojai koreguos planus

Nekilnojamojo turto „Inreal“ grupės NT analitikas Tomas Sovijus Kvainickas mano, kad 2020-ais turėtų kisti rinkos struktūra – t.y. naujoje pasiūloje bus sąlyginai mažiau prestižinio būsto projektų.

„Kita vertus, augant statybos darbų kainoms po truputį mažėja absoliutus kvadratinio metro kainos skirtumas tarp ekonominės bei vidutinės klasių. Todėl tikėtina, jog dalis vystytojų koreguos savo pradinius planus bei pasiūlys rinkai ne ekonominės, o vidutinės klasės būstą. Taip pat tikėtina, jog rinkoje atsiras ir ypač pigių būstų, kurie turėtų būti nupirkti greitai“, – mano jis.

T.S.Kvainicko teigimu, nekilnojamojo turto rinka neabejotinai priklauso nuo ekonominės aplinkos. Jei pastaroji išliks stabili, su teigiamomis perspektyvomis, tikėtina, gali sumažėti sandorių skaičius.

„Jeigu vystytojai nuspręs, kad lėtesni pardavimai jų netenkina, Vilniuje keliais procentais gali sumažėti būsto kaina, nes vystytojai pasiūlys papildomų nuolaidų. Kaune bei Klaipėdoje ilgą laikotarpį pirminė rinka buvo daug pasyvesnė nei Vilniuje, todėl yra tikėtina, kad esamas aktyvumas išsilaikys ilgiau“, – sakė jis.

„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas

Namai konkuruos su butais

Panašiai mano ir nekilnojamojo turto analitikas, įstaigos „Real Data“ vadovas Arnoldas Antanavičius. Anot jo, situacija būsto rinkoje priklausys nuo įvykių tarptautinėje arenoje, dėl kurių gali koreguotis ekonomikos augimas, bankų nusiteikimas skolinti bei skolinimo sąlygos, gyventojų lūkesčiai. Dėl to daryti detalesnes prognozes yra gana sudėtinga.

„Jei vis dėlto Lietuvai pavyks išvengti neigiamų sukrėtimų, galima būtų prognozuoti, kad gyventojų noras gerintis gyvenimo sąlygas neturėtų mažėti. O tai reiškia, kad išliktų noras įsigyti geresnį, erdvesnį, brangesnį būstą. Tokiu atveju, tikėtina, ir sandorių apimtys išsilaikytų rekordinėse aukštumose“, – kalbėjo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arnoldas Antanavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arnoldas Antanavičius

Kita vertus, A.Antanavičius mano, kad vis daugiau paklausos sulauks individualių ir sublokuotų namų (vadinamųjų kotedžų) rinka.

„Namų segmentas apskritai, lyginant su butais, tampa vis konkurencingesnis, nes šiame segmente kainos beveik nesikeičia, o tuo tarpu butų segmente jos linkusios po truputį didėti. Kiekvienas kainos padidėjimas butų segmente reiškia, kad vis dažniau potencialūs pirkėjai pradės svarstyti apie alternatyvas, ypač jei kalbame apie būstą, kuris kainuoja 90 ir daugiau tūkstančių eurų“, – kalbėjo jis.

Kainų augimas, tikėtina, lėtės

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ generalinis direktorius Audrius Šapoka mano, kad 2020-ais santykinis būsto kainų augimas turėtų būti mažesnis nei 2019-ais. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje butai turėtų brangti 3–5 proc., o Šiauliuose ir Panevėžyje – 6–7 proc.

„Santykinis būsto kainų augimas turėtų būti nuosaikus, bet kartu šiek tiek mažesnis negu buvo 2019 metais“, – kalbėjo jis.

A.Šapokos teigimu, 2020-aisiais paklausa neturėtų reikšmingai kisti, o sandorių kiekis išliks panašiame lygmenyje, kaip ir 2019-aisiais.

„Sandorių kiekis reikšmingai neturėtų keistis. Galbūt jis bus kiek mažesnis, kalbant apie pirminės rinkos pardavimus. Kiek mažesnis, kol kas nedrįstu prognozuoti, tačiau manome, kad 2020-tieji tiek paklausos, tiek pasiūlos atžvilgiu turi būti panašūs, kaip ir 2019 metai“, – sakė jis.

„Ober-Haus“ vadovo nuomone, dėl brangstančių statybos kaštų, riboto skolinto kapitalo prieinamumo, biurokratijos procesų plėtotojams ir toliau turėtų augti spaudimas.

„Jie negali to perkelti tiesiogiai ant pirkėjų pečių, o konkurencija reikšmingai neturėtų mažėti. Todėl plėtotojai ieškos būdų, kaip išsiskirti, gerins techninius, architektūrinius sprendimus, orientuosis į aukštą klientų aptarnavimą. Visa tai lems, kad naujų projektų pasiūlos kokybė turėtų augti“, – įsitikinęs A.Šapoka.

„Ober-Haus“ nuotr./Audrius Šapoka
„Ober-Haus“ nuotr./Audrius Šapoka

Aktyvūs buvo tiek pirkėjai, tiek pardavėjai

15min skelbė, kad 2019-aisiais nekilnojamojo turto rinkos aktyvumu ypač pasižymėjo sostinė, kurioje ne tik sparčiai kilo butų kainos, bet tempais nenusileido statybos bei pardavimai.

„Ober-Haus“ skaičiuoja, kad 2019 metais Vilniuje daugiabučiuose turėtų būti įrengta apie 4,5–4,7 tūkst. butų – tai 5 proc. daugiau nei 2018 metais. Tačiau tai mažiau, nei jų buvo pastatoma aukščiausio plėtros aktyvumo laikotarpiu 2007–2008 metais, kai per metus būdavo įrengiama 5,4–5,8 tūkst. butų.

2019 metais nekilnojamojo turto rinką nustebino pirkinės rinkos pardavimai, mat kiekvieną mėnesį būdavo parduodama apie 500 naujų butų. Prognozuojama, kad 2019-aisiais bus parduota 1,5 tūkst. butų daugiau nei 2018 metais.

„Ober-Haus“ prognozuoja, kad Vilniuje butų kainų augimas pasieks 5 proc. Kaune butų kainos turėtų būti pakilusios 5,7 proc., Klaipėdoje – 4,4 proc., Šiauliuose – 10,3 proc., o Panevėžyje – 12,3 proc.

PLAČIAU SKAITYKITE: Metai rekordininkai: 2019-ieji susuko protą tiek NT pirkėjams, tiek pardavėjams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius