Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dažniausios klaidos, renkantis langus ir duris

Renkantis langus ir duris savo būstui gana lengva pasimesti pasiūlymų gausoje. Klaidingo pasirinkimo kaina yra aukšta: bloga šilumos izoliacija, deformuoti langai, sugaištas laikas ir papildomos išlaidos, kurias tenka patirti, taisant padarytą broką. Kaip žinia, geriausia mokytis iš svetimų klaidų. Taigi pristatome jums klaidas, kurias dažniausiai daro žmonės, besirenkantys langus ir duris.
Langas
Langas / Bendrovės nuotr.

Klaida 1: vertinti tik dizainą, nepasidomėjus techniniais parametrais ir produkcijos sertifikatais

Suprantama, kad langai turi gražiai atrodyti. Tačiau tegu graži išvaizda jūsų

neapgauna – prieš priimdami sprendimą, pasidomėkite siūlomų langų techniniais parametrais. Šarūnas Magelinskas, vienos didžiausių Lietuvoje plastikinių, medinių ir aliuminio langų bei durų gamybos bendrovės „Megrame“ generalinis direktorius, langų pasirinkimą lygina su automobilio pirkimu: „Įsigydami automobilį, vertinate ne tik jo dizainą ir išvaizdą, bet domitės ir techninėmis charakteristikomis. Taip pat yra ir su langais – būtina pasidomėti, koks lango profilis, kokie varstymo mechanizmai bei koks stiklas bus jūsų naujuose languose.“

Rinkdamiesi plastikinius arba medinius langus, visų pirma atkreipkite dėmesį į langų profilio storį bei stiklo paketą. „Šiuolaikiniai langai turi būti gaminami iš aukščiausios kokybės tvirtų, ilgaamžių profilių, kurie yra ne siauresni nei 83 mm, - sako Š.Magelinskas. – Langams stiklinti turi būti naudojami tik trijų stiklų selektyviniai stiklo paketai. Selektyvinis stiklas - tai stiklas, dengtas specialia danga, kuri sulaiko ir neišleidžia šilumos iš patalpos ir tokiu būdu labai pagerina termoizoliacines stiklo paketo charakteristikas.“ Taipogi labai svarbus elementas yra varstymo mechanizmai – jie turi būti pagaminti iš plieno, padengto specialiu cinko ir aliuminio mišiniu. Įsigijus prastus langus su nekokybiškais plastikiniais varstymo mechanizmais, labai greitai pasijus lango varstymo problemos, ypač jeigu renkatės didesnių matmenų langus.

Jeigu norite įsigyti tikrai kokybiškus langus ir duris, įsitikinkite, kad jūsų pasirinkta produkcija turi sertifikatus. Pasižiūrėkite, ar plastikiniai langai ir durys yra ženklinti CE atitikties ženklu ir yra pagaminti iš kokybiško ekologiško plastiko be švino – t.y. ar jų sudėtyje esantis stabilizatorius nėra toksiškas ir nekenkia žmonių sveikatai bei aplinkai. Mediniams langams ir durims naudojama mediena irgi turėtų būti gaunama tik iš sertifikuotų atsakingai tvarkomų miškų.

„Rekomenduočiau atkreipti ypatingą dėmesį, ar langų gamintojo deklaruojama šilumos perdavimo koeficiento U vertė yra ištestuota notifikuotose laboratorijose ir remiasi realiais bandymų protokolais, - pataria „Megrame“ generalinis direktorius. – Nes tai yra vienas iš patikimiausių būdų langų pirkėjui įsitikinti, kad perka tikrai kokybišką, šilumą taupantį produktą.“

Klaida 2: pasirinkti nepakankamai šiltus ir sandarius langus

Ar žinote, kad dėl nesandarių langų bei durų būstas gali patirti iki 50 proc. sunaudojamos šilumos nuostolių? Kartais šilumos nuostoliai gali siekti net 70 proc. Tai ypač svarbu žinoti individualių namų savininkams, mat dažnai, statant namus, daug investuojama į sienų šiltinimą, tačiau pamirštama, kad daugiausia šilumos netenkama dėl nekokybiškų langų bei durų.

Norint išsirinkti energiškai efektyvius langus ir duris, galioja viena pagrindinė taisyklė – didžiausią dėmesį reikia skirti šilumos perdavimo koeficiento U vertei.

„Norint išsirinkti energiškai efektyvius langus ir duris, galioja viena pagrindinė taisyklė – didžiausią dėmesį reikia skirti šilumos perdavimo koeficiento U vertei. Kuo ji mažesnė, tuo daugiau šilumos sulaiko langai ir durys, - sako „Megrame“ generalinis direktorius. – Pavyzdžiui, vadinamojo pasyviojo namo langų U vertė turėtų būti ne didesnė nei 0,8 W/m²K.“

Klaida 3: orientuotis tik į žemą kainą

Taip, mes visi mėgstame nuolaidas ir norime sutaupyti. Tačiau renkantis langus galioja taisyklė „šykštus moka du kartus“, mat pigūs langai greičiausiai bus pagaminti iš pigių, abejotinos kokybės žaliavų.

Š.Magelinskas pastebi, kad dažna broko priežastis yra nekokybiškos langų

Dažnai pigesni langų profiliai gaminami iš plastiko, kurio sudėtis tinka šiltųjų kraštų klimatui, bet neatlaiko permainingų ir palyginti atšiaurių mūsų šalies orų.

ir durų gamybai naudojamos medžiagos, kuomet langai gaminami iš pigesnės, bet netinkančios Lietuvos klimatui žaliavos. „Dažnai pigesni langų profiliai gaminami iš plastiko, kurio sudėtis tinka šiltųjų kraštų klimatui, bet neatlaiko permainingų ir palyginti atšiaurių mūsų šalies orų. Iš tokio plastiko pagamintų langų rėmai paspaudus šaltukui suskyla, langai praranda ne tik savo išvaizdą, bet ir sandarumą“, - sako „Megrame“ vadovas.

Kitos vietos, kur bandoma taupyti kokybės sąskaitą yra profilio sienelės storis, armuotė, vyriai, rankenos. „Pigių langų profilių sienelės paprastai yra plonesnės nei turėtų būti. Jie taip pat dažnai armuojami tik dalinai, t.y lango profilio viduje nėra metalinio intarpo – armatūros - arba ji yra tik kampuose ir tose vietose, kur tvirtinami varstymo mechanizmai. Todėl pigūs plastikiniai langai nuo kokybiškų labai skiriasi savo svoriu – dėl mažesnio medžiagų sąnaudų, plonesnio metalo jie gali būti net iki 30% lengvesni. Tokie langai sulinksta ir išsikraipo, yra netvirti ir, aišku, nesandarūs. Taipogi labai dažnai pigesniuose languose ir duryse naudojami greitai sudylantys kiniški vyriai ir rankenos. Jie pigūs, tačiau nepatvarūs ir greitai lūžta“, - paaiškina Š.Magelinskas.

Klaida 4: nesidomėti langus gaminančios įmonės patirtimi ir stabilumu rinkoje

Atsirado problemų su neseniai įstatytais langais, o paskambinę įmonės nurodytais telefonais girdite, kad numeris yra nenaudojamas? Pasirodo, tai dažna problema. „Megrame“ generalinis direktorius pasakoja, kad į juos dažnai kreipiasi klientai, prašydami suremontuoti neseniai įstatytus langus ir duris, įsigytus susigundžius žema kaina. „Žmonės susiduria su sunkiai išsprendžiama problema – langai nekokybiški, o kreiptis dėl broko ar garantinės priežiūros nėra kur, nes nedidelės langais prekiaujančios bendrovės dažnai neišsilaiko rinkoje ir nutraukia veiklą. Todėl pirkėjai priversti kreiptis į kitas langus gaminančias įmones su prašymu ištaisyti broką. Dažnai brokas būna toks, kad jo ištaisyti neįmanoma ir žmogus priverstas ką tik įstatytus langus keisti naujais“, - sako Š.Magelinskas.

Jeigu nenorite atsidurti tokioje situacijoje, visų pirma įsitikinkite, kad langus parduodanti bendrovė yra langų gamintoja ir galės suteikti jums ilgalaikę garantiją ir priežiūrą. Taip pat pasidomėkite, kiek ilgai įmonė gamina langus - ilgalaikė gamybos patirtis bei investicijos į naujas technologijas leis atskirti profesionalus nuo abejotinų langų pardavėjų.

Klaida 5: įsigyti brangius langus, o jų montavimą patikėti neprofesionalams

Pasidomėjote langų techninėmis charakteristikomis, pasirinkote patikimą gamintoją ir šiltus, ilgaamžius langus. Tačiau tai dar ne viskas. Jūs dar galite padaryti klaidą, kurią padaro dažnas pirkėjas, kai nusprendžia langus montuoti pats arba patikėti šį darbą neprofesionalams.

Langų ir durų kokybė, ilgaamžiškumas, šilumos bei garso izoliacija labai daug priklauso nuo to, ar jie buvo tinkamai sumontuoti.

„Langų ir durų kokybė, ilgaamžiškumas, šilumos bei garso izoliacija labai daug priklauso nuo to, ar jie buvo tinkamai sumontuoti“, - teigia Š.Magelinskas. Todėl patikėkite langų montavimą specialistams, naudojantiems kokybiškas statybines ir termoizoliacines medžiagas bei išmanantiems langų montavimo subtilybes. Paprastai profesionalios, daug metų rinkoje veikiančios langų gamybos įmonės tikrai pasiūlys jums langus ir duris montuojančių specialistų komandą ir profesionalų aptarnavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius