Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Kaušpėdas ir jo žmona padavė į teismą Architektų rūmus

Algirdas Kaušpėdas ir Vilija Kaušpėdienė gins savo orumą teisme. Žymūs architektai kreipėsi į Vilniaus miesto apygardos teismą, kuriame bandys užginčyti Lietuvos architektų rūmų Profesinės etikos tarybos (PET) sprendimą, kad jie pažeidė Autorinių ir gretutinių teisių įstatymą, pasisavinę kitų architektų darbą. A.Kaušpėdo teigimu, tokiu būdu bus bandoma apginti orumą, tačiau Architektų rūmai yra įsitikinę savo sprendimo teisingumu ir jį gins.
Algirdas Kaušpėdas su žmona Vilija
Algirdas Kaušpėdas su žmona Vilija / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Lapkričio pradžioje, kai tik buvo paskelbta PET nutartis, A.Kaušpėdas sakė nežinantis, ar „ginti savo orumą, ar tiesiog nekreipti dėmesio“. Tačiau galiausiai ginti savo orumą architektai nusprendė teisme.

„Vyksta procesiniai veiksmai, kurių tikslas yra apginti mūsų profesinį ir etinį orumą. Daugiau pasakyti negaliu, nes kol tie veiksmai neįvyko, nepriimti sprendimai, išeis spaudimas institucijoms. Procesiniai veiksmai yra labai plati sąvoka – tai įvairūs raštai, teisėti, teisiniai veiksmai“, – 15min kalbėjo A.Kaušpėdas.

Vilniaus miesto apygardos teismas 15min patvirtino informaciją, kad lapkričio pabaigoje architektai Algirdas ir Vilija Kaušpėdai kreipėsi į teismą.

„Vienas iš jų prašymų yra panaikinti Lietuvos architektų rūmų Profesinės etikos tarybos sprendimą dėl Etikos kodekso pažeidimo. Kol nebus priimtas teismo sprendimas, klausimas dėl atestatų galiojimo sustabdymo nebus nagrinėjamas“, – sakė Lietuvos architektų rūmų atstovė spaudai Miglė Angelou.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Statybos sostinės Lvovo gatvėje 81 ir 83
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Statybos sostinės Lvovo gatvėje 81 ir 83

Anot jos, Architektų rūmų nuomone, Kaušpėdų atžvilgiu PET priimtas sprendimas yra teisėtas bei pagrįstas.

„Esame pasirengę jį ginti teisme. Kartu gerbiame visų asmenų konstitucinę teisę kreiptis į teismą dėl priimtų sprendimų teisėtumo patikrinimo. Neabejojame, kad teismas išsamiai išnagrinės susijusias aplinkybes ir priims teisingą sprendimą“, – teigė ji.

15min primena, kad lapkričio viduryje PET išplatino nutartį, kurioje nutarė, kad A.Kaušpėdas ir V.Kaušpėdienė pažeidė profesinę etiką. Žymūs Lietuvos architektai kaltinami pažeidę Autorinių ir gretutinių teisių įstatymą, pasisavinę kitų architektų darbą. Dėl to jiems gali būti sustabdyti kvalifikacijos atestatai iki 6 mėnesių laikotarpiui.

PET išnagrinėjo Roberto Mažeikos, Ritos Mažeikaitės-Petraitienės ir Algimanto Mačiulio skundą. Architektai tikino, kad šiuo metu sostinės Lvovo gatvėje statomų daugiabučių statybos leidimas išduotas pagal minėtų architektų bei kolegų Tautvydo Rušino ir Liudo Kalkio projektą. Tačiau pastatas iš tiesų statomas ne pagal jų, o pagal A.Kaušpėdo ir jo žmonos Vilijos rengiamą projektą.

Dėl pažeidimų PET kreipėsi į Architektų profesinio atestavimo komisiją ir rekomendavo A.Kaušpėdui bei V.Kaušpėdienei stabdyti architekto kvalifikacijos atestato galiojimą.

Architektų rūmų komunikacijos vadovė Miglė Angelou anksčiau 15min yra sakiusi, kad kol kas atestatų galiojimas nėra sustabdytas ir šis sprendimas – architektų etikos sargų rekomendacija. Ar ta rekomendacija virs realia nuobauda Kaušpėdų šeimai, turėtų paaiškėti gruodį.

Pats A.Kaušpėdas tuomet 15min sakė nesutinkantis ir visą istoriją pavadino nesusipratimu.

„Prieš 10 metų buvo darytas projektas, firma nedirbo, atėjo užsakovai ir sako, gal jūs padarysite. Po to paaiškėja, kad čia kažkas nori dirbti. Nesusipratimas, iš kurio dabar galima padaryti skandalą“, – lapkritį sakė jis.

Skandalas architektų bendruomenėje kilo dėl sostinės Lvovo gatvėje bendrovės „Spaineta“ statomų daugiabučių. Šalia Konstitucijos prospekto nuo šių metų pradžios statomi du 6 ir 9 aukštų namai, kuriuose suprojektuota 90 1,5–3 kambarių, 39–74 kv. m ploto butų, taip pat trys komercinės patalpos. Rinkodara ir pardavimais besirūpinanti nekilnojamojo turto paslaugų bendrovė „Ober-haus“ skelbė, kad statybų darbai bus baigti 2018 metų birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius