Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ant langų stiklų klijuojamos plėvelės – saulės akiniai langams, pasyvus kondicionavimas pastatui

Visi jau esame pasiilgę vasariškos šilumos ir saulės. Tai džiugina, kai savaitgalį nutariame praleisti gamtoje. Tačiau namuose ar darbuojantis biure saulė vargina, nes spinduliai pliskina į langus stačiu kampu, akina ir prikaitina patalpą. Taigi, būtent dabar pats metas pasirūpinti, kad saulė džiugintų, o ne vargintų.
„Green Hall“ biurų pastato stogas apklijuotas plėvele.
„Green Hall“ biurų pastato stogas apklijuotas plėvele. / UAB „Aša“ archyvo nuotr.

Ekspertų nuomone, viena efektyviausių priemonių yra ant langų stiklų klijuojamos plėvelės. Efektyviausios jų net iki 4 kartų sumažina infraraudonųjų spindulių, paprastai tariant – šilumos, patekimą į patalpą ir padidina patalpos komfortą.

Kaip veikia ant langų stiklų klijuojamos plėvelės? Dauguma jų dirba šiluminio veidrodžio principu. Skaidrus ir tvirtas poliesterio sluoksnis iš vienos pusės padengiamas klijais, o iš kitos pusės – mikroskopinio dydžio metalų dalelėmis, kurios puikiai atspindi šilumą. Dar ne taip seniai tokią pat paskirtį turėjo ir metalo folija, užkišta už radiatorių. Ant langų ar stoglangių stiklų užklijuotos plėvelės atlieka pasyvaus kondicionavimo funkciją, apsaugo nuo akinimo ir UV spinduliuotės, suteikia privatumo ir saugumo.

Leidžia palaikyti optimalią temperatūrą

Turbūt ne vieno skaitančio šias eilutes mintyse sukirbėjo klausimas: kaip langų plėvelė gali būti pasyviu kondicionieriumi? Pasyvus, nes nenaudoja jokių papildomų resursų, apsaugo nuo šilumos patekimo vidun vasarą ir nuostolių žiemą. Stiklų plėvelių gebėjimas atspindėti saulės šilumos energiją prieš jai patenkant į patalpą, mažina sąskaitas už suvartotą energiją šildymui ir vėsinimui bei sumažina įrangos apkrovas.

„Mūsų technologija negali sumažinti temperatūros iki norimos, bet leidžia palaikyti optimalią vidutinę paros temperatūrą, užkirsdama kelią perteklinio karščio patekimui į patalpą“, – UAB „Aša“ direktorė Živilė Vaitkūnienė paaiškino, kodėl langų plėvelės yra vadinamos pasyviu kondicionieriumi.

UAB „Aša“ archyvo nuotr./UAB „Aša“ direktorė Živilė Vaitkūnienė
UAB „Aša“ archyvo nuotr./UAB „Aša“ direktorė Živilė Vaitkūnienė

Bendrovės „Aša“ vadovės teigimu, kondicionavimo sistemos orą atvėsina dirbtinai, naudoja elektrą, reikalauja užpildo ir filtrų keitimo, tai nėra tvaru. Be to, jas ir įrengti atsieina brangiau. Pasyvus kondicionavimas yra sveikesnis: kai lauko ir vidaus temperatūros skirtumai nedideli, žmonės išvengia peršalimo, be to, nėra neigiamo tiesioginio šalto oro srauto poveikio.

Plėvelės atsiperkamumą generuoja ir žiemą. „Langas be plėvelės šilumą praleidžia į tą pusę, kur jos yra mažiau: vasarą iš lauko į vėsesnę patalpą, o žiemą šiluma išeina iš namų, nes lauke yra vėsiau. Plėvelė veikia kaip šilumos veidrodis, todėl žiemą leidžia iki 30 proc. sumažinti šilumos nuostolius pro langą“, – tvirtino Ž.Vaitkūnienė.

Sumažina akinimą

Plėvelės, atlikdamos pasyvaus kondicionavimo funkciją, kartu sumažina akinantį šviesos srautą. „Šviesos kiekis, sklindantis saulėtą dieną per langą, panaikina kontrastą, todėl įtemptai žiūrint atbunka dėmesys, pavargsta akys ir net formuojasi pykčio raukšlelės. Tai – it akiniai nuo saulės jūsų langams“, – sakė įmonės vadovė.

Jei anksčiau saulės akinimas labiau vargino gamybinėse patalpose ir biuruose, COVID-19 pandemijos fone ši problema persikėlė į namus, nes dažnas iki šiol dirba nuotoliniu būdu.

Suteikia privatumo

Vis dažniau pastebima tendencija, kad lietuviai eina link skandinaviško ar vokiško atvirumo ir gyvena be dieninių užuolaidų. „Gerai, jei esame įsikūrę vienkiemyje ir sklypas yra 30 arų. Bet šiuolaikiniuose gyvenamuosiuose kvartaluose iki kaimynų lango dažnai tėra 6 metrai. Tujos dar neužaugusios, tvora, skirianti sklypus ir apsauganti nuo smalsių žvilgsnių, nepastatyta. Jei nori gyventi šiuolaikiškai, be užuolaidų, matyti pasodintus augaliukus ar lakstantį vaiką ir nestokoti privatumo, išties verta investuoti ir langus padengti pusiau veidrodine plėvele. Ji, be abejo, apsaugos ir nuo karščio, ir nuo akinančių tiesioginių saulės spindulių“, – naudas įvardijo pašnekovė.

Stiklų saugumui

Ant langų klijuojamos storesnės skaidrios plėvelės gali apsaugoti ir nuo sužalojimo netyčia atsitrenkus, o storiausios ‑ net ir nuo žaibiškų vagysčių ar sprogimų padarinių. Plėvele dengtą langą sunkiau išdaužti, todėl mažėja staigaus įsibrovimo tikimybė. Didžiausią saugumą sukuria skaidrios ir veidrodinės plėvelės duetas: veidrodinė plėvelė neleidžia pamatyti, kokie ir kur padėti daiktai, o skaidri plėvelė saugo nuo greito įsilaužimo.

Estetiškas sprendimas

Pasitaiko, kad į bendrovę „Aša“ besikreipiantys klientai klausia, ar langų plėvelės nesugadins bendro pastato vaizdo. „Atvirkščiai, – patikino Ž.Vaitkūnienė. – Stiklų plėvelės atlieka ir estetinę funkciją, sukurdamos pastatams vienalytę ir harmoningą išvaizdą, suvienodindamos vaizdą pro langus iš lauko. O juk labai dažnai tenka matyti netvarkingą rakandų margumyną pakėlus akis į įstiklintus daugiabučių balkonus...“.

Taigi, jei pirkinių sąraše prie saulės akinių sau jau padėjote varnelę, pats laikas pasirūpinti ir saulės akiniais langams. „Mes deklaruojame, kad suteikiame greitą pagalbą. Tačiau pavasarį ar vasarą, kai jau fiziškai pajuntama, kad reikia plėvelių langams, gali tekti ir palaukti eilėje“, – neslėpė įmonės vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius